ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΑΡ
Πλειοδοσία μέτρων υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων

Στο φόντο της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού και των διεργασιών ανασυγκρότησης της «κεντροαριστεράς» διεξάγεται το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ

Eurokinissi

Στο φόντο της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού και των διεργασιών ανασυγκρότησης της «κεντροαριστεράς» διεξάγεται το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ
Αλλαγές στο μείγμα διαχείρισης που θα επιτρέψουν τη σύνδεση της δημοσιονομικής εξυγίανσης με την αναπτυξιακή διαδικασία - που σε αδρές γραμμές σημαίνει αιματηρή λιτότητα για το λαό και ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων - ζήτησε για πολλοστή φορά χτες ο Φ. Κουβέλης μιλώντας στην έναρξη των εργασιών του 2ου Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ, που θα διαρκέσει ως την Κυριακή, οπότε και θα εκλεγούν τα νέα όργανα.

Το συνέδριο διεξάγεται σε κλίμα αντιπαράθεσης καθώς στο φόντο της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού και των διεργασιών ανασυγκρότησης της «κεντροαριστεράς», ισχυρή μερίδα του κόμματος, μειοψηφική ωστόσο, ζητά αλλαγή γραμμής σε ό,τι αφορά στις συμμαχίες και σύγκλιση με την «πρωτοβουλία των 58».

Ο Φ. Κουβέλης ξεκαθάρισε ξανά χτες πως δεν θα γίνουν δεκτές οι προτροπές σύμπλευσης με το ΠΑΣΟΚ και πως παρότι η ΔΗΜΑΡ προωθεί το διάλογο και τις συνεργασίες αυτό δεν σημαίνει «αφαίρεση του δικαιώματός μας να υπερασπιζόμαστε το κόμμα μας και να θέτουμε συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο για τις συμμαχίες». Επανέλαβε πως στόχος παραμένει «η συμπαράταξη των προοδευτικών δυνάμεων», που θα έχει τη «δυνατότητα παρέμβασης στην πορεία των πολιτικών πραγμάτων» και θα συμβάλλει στην πολιτική σταθερότητα.

Προανήγγειλε κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές με δυνάμεις με τις οποίες ήδη συνεργάζεται η ΔΗΜΑΡ, το σχήμα του Α. Λοβέρδου και μεμονωμένα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, εισηγήθηκε τη σύνδεση της ΔΗΜΑΡ με την ομάδα «Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» εάν εκλέξει ευρωβουλευτές. Πρότεινε ακόμα το συνέδριο να εξουσιοδοτήσει την Κεντρική Επιτροπή να διερευνήσει τις δυνατότητες και τους όρους ένταξης του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ), με την προϋπόθεση ότι η ΔΗΜΑΡ θα διατηρήσει το δικαίωμα της αυτόνομης καθόδου στις ευρωεκλογές. Κι αυτό καθώς το ΕΣΚ θέτει επιτακτικά ζήτημα συνεργασίας των κομμάτων - μελών του που προέρχονται απ' την ίδια χώρα.

«Σύμφωνο» καπιταλιστικής ανάπτυξης

Στο αμιγώς πολιτικό κομμάτι της ομιλίας του ο Φ. Κουβέλης, στο όνομα της ανασυγκρότησης της χώρας, δηλαδή της καπιταλιστικής ανάπτυξης, εισηγήθηκε γενναιόδωρες ενισχύσεις στους καπιταλιστές. Κι ενώ επιχείρησε να ασκήσει κριτική στην ασκούμενη πολιτική, ξεκόβοντάς την όμως απ' τη στρατηγική υπέρ του κεφαλαίου και αποδίδοντάς την σε «λανθασμένες παραδοχές και εσφαλμένο σχεδιασμό», απέδειξε ότι η κριτική δεν αφορά στις επιπτώσεις που αυτή η πολιτική έχει στο λαό αλλά στο γεγονός ότι δεν συμβάλλει στην τόνωση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Ετσι, μίλησε για μια «νέα συμφωνία με τους εταίρους, ένα σύμφωνο ανάπτυξης με έμφαση στην απασχόληση και στην κοινωνική συνοχή». Υπερασπίστηκε στο πλαίσιο αυτό την «ουσιαστική μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους» ώστε να διευκολυνθεί η εκπόνηση ενός «ισχυρού προγράμματος αναπτυξιακών παρεμβάσεων ικανού να ανατάξει την οικονομία». Υπερασπίστηκε μεταρρυθμίσεις - από χέρι αντιλαϊκές στον καπιταλισμό - που θα διαμορφώσουν «ένα κράτος αποτελεσματικό και επιτελικό που δεν είναι εμπόδιο στην επιχειρηματικότητά του».

Εισηγήθηκε ενίσχυση του «ιδιωτικού τομέα με στόχο την ανασυγκρότηση, τη δημιουργία νέου πλούτου, νέων θέσεων εργασίας», που αν δημιουργηθούν θα είναι λίγες, κακοπληρωμένες και δίχως δικαιώματα, όπως φρόντισαν οι σαρωτικές ανατροπές που επιβλήθηκαν και με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ. Εξήγησε ότι ως ενισχύσεις εννοεί «υπέρβαση της πιστωτικής ασφυξίας, ευνοϊκότερο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, με άρση αδικαιολόγητων εμποδίων, με αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. Σημαίνει ένα νέο σταθερό φορολογικό πλαίσιο, που θα λειτουργεί ενισχυτικά για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις», κι ακόμα βοήθεια ώστε να ξεπεραστούν «προβλήματα εσωστρέφειας, τεχνολογικής υστέρησης και έλλειψης χρηματοδότησης».

Ολα αυτά όχι απλώς εντός της ΕΕ, αλλά εντός μιας ακόμα πιο ισχυρής ΕΕ, με την ταυτόχρονη «προώθηση με ταχύτατα βήματα της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης στην κατεύθυνση της ομοσπονδοποίησης», που παρουσίασε σαν τη «μόνη στρατηγική με προοπτική για την Ευρώπη».

Πριν την έναρξη του συνεδρίου ο γραμματέας της ΚΠΕ της ΔΗΜΑΡ, Σπ. Λυκούδης, που έχει εκφράσει ενστάσεις και τη διαφωνία του για τις επιλογές Κουβέλη, δήλωνε πως «οι διαφωνίες αφορούν στον τρόπο με τον οποίο θα οδηγηθούμε στην ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς και όχι στο αν πρέπει να οδηγηθούμε προς τα εκεί. Προσωπικά, θα υποστηρίξω αυτή την κατεύθυνση και βεβαίως θα υποστηρίξω ότι το κόμμα μας θα πρέπει να μπει στο διάλογο - από όποιον τον καλεί να διαλεχθεί μαζί του - και νομίζω ότι δεν πρέπει να είμαστε ούτε φοβισμένοι, ούτε μεμψίμοιροι, απέναντι σε ζητήματα διαλόγου». Στα παραπάνω συμπλήρωσε πως διάσπαση απειλεί τη ΔΗΜΑΡ αν δεν διευκρινίσει απολύτως το πολιτικό της στίγμα και τον πολιτικό της προσανατολισμό.

  • Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες ο Α. Λοβέρδος, στο πλαίσιο της οποίας επιτέθηκε στην «πρωτοβουλία των 58», αν και δίχως να την κατονομάσει, λέγοντας: «Οσοι με εκβιασμούς, με αντιπροσώπους, με ψευδοαντιπροσώπους, με φορείς του "τίποτε", με εκφραστές του "κανενός", προσπαθούν να μας πουν ότι γίναμε περισσότεροι, τους διαφεύγει ότι λείπει ο κόσμος από αυτό. Ο κόσμος θέλει κάτι ειλικρινές που να τον αφορά και που να μην αφορά πώς θα διασώσουμε κάποιους και πόσους ψήφους θα πάρουμε. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι αυτή η ενότητα αφορά τα συμφέροντά του». Ο Α. Λοβέρδος πρότεινε στο ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε «αυτοπροσδιορισμό» και δεν απέκλεισε, αν γίνει αυτό, να «χωρέσει» στη συζήτηση με τη ΔΗΜΑΡ και τον ίδιο για το μέλλον της «κεντροαριστεράς».
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Μαντατοφόρος των αστών στους παράγοντες της ΕΕ

«Του εξήγησα (σ.σ. του Ολι Ρεν) ότι εδώ που βρισκόμαστε χρειάζεται άμεση αλλαγή πολιτικής, χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του, μορατόριουμ στην αποπληρωμή και ρήτρα ανάπτυξης, χρειάζεται συντονισμένη πολιτική για την ανάπτυξη και την αύξηση των δεικτών του ΑΕΠ», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον επίτροπο της ΕΕ Ολι Ρεν. Ξεκάθαρη δήλωση από τη σκοπιά της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του κεφαλαίου, ώστε να βοηθηθεί η επιστροφή της σε τροχιά ανάπτυξης και κερδοφορίας, με αλλαγή στο μείγμα διαχείρισης. Που εκφράζει την απαίτηση τμημάτων των μεγαλοεπιχειρηματιών στην Ελλάδα, όπως π.χ. ο ΣΕΒ.

Οπως αποδείχθηκε, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε στον Ολι Ρεν την αντίρρησή του στην άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών όχι για να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία, αλλά απ' τη σκοπιά των αστικών συμφερόντων, λέγοντας ότι αυτή θα οδηγήσει σε «ανεπανάληπτη κοινωνική ένταση», «υποτίμηση των αξιών της ακίνητης περιουσίας» και σε «χρεοκοπία των τραπεζών» που θα χρειαστούν «ανακεφαλαιοποίηση»! Κατά τα άλλα, τα επικοινωνιακά παιχνίδια που παίχτηκαν με αφορμή αυτή τη συνάντηση στην πραγματικότητα θέλουν να συγκαλύψουν την ουσία.

Αναζητώντας έναν φερετζέ που θα καλύπτει την αποκρουστική όψη της ΕΕ ως λυκοσυμμαχίας των μονοπωλίων, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι αντάλλαξε σκέψεις με τον Ο. Ρέν «ενόψει και των επικείμενων ευρωεκλογών για την αναγκαία εκδημοκρατικοποίηση της ΕΕ».

Ο Αλ. Τσίπρας ξέκοψε κάθε συζήτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, απαντώντας στον Ο. Ρεν, που ρώτησε σχετικά, ότι γνωρίζει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και «καλό θα είναι να μη συνεχίζεται αυτή η κουβέντα γιατί μόνο κινδύνους εγκυμονεί για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ν. Χουντής, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε ...«σημείο των καιρών» τη συνάντηση, ότι δηλαδή ο Αλ. Τσίπρας έγινε δεκτός απ' τον Ο. Ρεν και πρόσθεσε, εστιάζοντας σε πρόσωπα για να βγαίνει απ' το κάδρο η ΕΕ και η στρατηγική της προς όφελος των μονοπωλίων: «Οπως ξέρετε, ο Ολι Ρεν από την πλευρά της Κομισιόν είναι ο εμπνευστής και εκ των συντακτών αυτών των κειμένων και επομένως πρέπει να δούμε ποια είναι τα συμπεράσματα που βγάζει κι αυτός - αν βγάζει φυσικά κάποια συμπεράσματα (...) Προσπαθούμε επίσης να καταλάβουμε τι άλλο ζητάνε αυτή την περίοδο και αν η συζήτηση με την τρόικα είναι πραγματική ή επικοινωνιακή».

Πληρωμένη απάντηση

Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ «υπηρετεί τον καπιταλισμό με τα μπούνια» και «προσαρμόζεται όλο και περισσότερο στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου», «έχει δίκιο να φοβάται τον Στάλιν», ήταν η πληρωμένη απάντηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη χτες από το βήμα της Βουλής και στο πλαίσιο της συζήτησης του υπουργείου Εργασίας «για τους μηχανισμούς είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων», στα φληναφήματα που είχε αναφέρει λίγο πριν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Καραγιαννίδης, ότι «Συνάδελφοι του ΚΚΕ, η κομμουνιστική υπόθεση δεν υπηρετείται με την επίκληση του οράματος του σταλινικού γραφειοκρατισμού»!

«Σήμερα -συνέχισε ο Χρ. Κατσώτης για τον ΣΥΡΙΖΑ- υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα, το πάση θυσία μέσα στην ΕΕ, πάση θυσία στο ευρώ και βέβαια όλες τις αναδιαρθρώσεις που ήδη υλοποιεί η κυβέρνηση» και πρόσθεσε: «Αν πράγματι είναι αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ το αποδεικνύει κάθε μέρα που υλοποιεί στην πράξη αυτή την πολιτική κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων και μείωσης μισθών. Στελέχη τους πρωτοστατούν στην υπογραφή τέτοιων συμβάσεων με την εργοδοσία και οι κοινωνικοί διάλογοι πάνε και έρχονται. Είναι συνέχεια στους διαδρόμους με τους εργοδότες και υλοποιούν όλο αυτό το σχεδιασμό που θέλει τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ