ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Καμία διακοπή ρεύματος, δραστική μείωση τιμολογίων
  • Συνεχίστηκε και χτες η κυβερνητική κοροϊδία με το ηλεκτρικό ρεύμα
  • Να μην παίζει με τη φτωχολογιά, απαίτησε από την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης

Καταρρέει η επικοινωνιακή εκστρατεία της κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα της επανασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος σε «ευπαθείς κοινωνικές ομάδες», καθώς, όπως επίσημα πλέον ομολογείται, η κυβέρνηση σκοπεύει να επανασυνδέσει το ρεύμα σε μόλις 10 με 15 χιλιάδες σπίτια, μετακυλίοντας φυσικά το κόστος στους υπόλοιπους καταναλωτές, ενώ η κατανάλωση ρεύματος, για όσους γίνει επανασύνδεση, θα τιμολογείται κανονικά. Ακόμη χειρότερα, όπως αποκάλυψε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, η τιμολόγηση αυτή θα προσμετράται ως χρέος των παραπάνω νοικοκυριών προς τη ΔΕΗ, το οποίο απλώς θα παραμείνει «παγωμένο» για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Καμία διακοπή ρεύματος, άμεση επανασύνδεση στα λαϊκά νοικοκυριά

Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης από το βήμα της Βουλής απαίτησε να υποχρεωθεί η ΔΕΗ να επανασυνδέσει άμεσα το ρεύμα στις εργατικές, λαϊκές οικογένειες που τις έχει αφήσει στο σκοτάδι και μάλιστα μέσα στο κρύο, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα πως «τούτες τις μέρες η κυβέρνηση παίζει με τη φτωχολογιά, με αυτούς που κρυώνουν». Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του βουλευτή του ΚΚΕ στην τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Αναβάθμιση και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων, πρόστιμα για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία και λοιπές διατάξεις».

Με την τροπολογία το ΚΚΕ απαιτεί: «Να μη γίνει καμία διακοπή ρεύματος και να επανασυνδεθεί το ρεύμα σε όλα τα λαϊκά νοικοκυριά που πλήττονται και δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους». Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε την κοροϊδία των κυβερνητικών εξαγγελιών για την ένταξη στο «κοινωνικό τιμολόγιο» της ΔΕΗ και τόνισε ότι «άμεση ανακούφιση στα λαϊκά νοικοκυριά μπορεί να δώσει μόνο η δραστική μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ και η κατάργηση όλων των φόρων στα τιμολόγια».

«Τούτες τις μέρες - σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης - η κυβέρνηση παίζει με τη φτωχολογιά, με αυτούς που κρυώνουν, με αυτούς που ήδη βρίσκονται στο σκοτάδι. Εδώ και πολύ καιρό παίζει με το ηλεκτρικό ρεύμα. Αναβοσβήνει συνεχώς το ρεύμα, χωρίς να διασφαλίζει τη συνεχή ροή. Η τροπολογία του ΚΚΕ απαντά στη γενικολογία, στην αοριστολογία και στα παιχνίδια της κυβέρνησης με τους δήμους, τη μετάθεση της ευθύνης στην Εκκλησία, στη λεγόμενη κοινωνία των πολιτών. Με την τροπολογία υποχρεούται η ΔΕΗ να αποκαταστήσει το ηλεκτρικό ρεύμα σε κατοικίες εργατικών, λαϊκών οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και ιδιαίτερα στους άνεργους, στις οικογένειες που ζουν στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, στους χρόνια πάσχοντες, στους υπερήλικες, στις πολύτεκνες λαϊκές οικογένειες, στους αυτοαπασχολούμενους που έχουν χρεοκοπήσει ή βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας και βέβαια στους ξεκληρισμένους αγρότες. Η συζήτηση για το ποιος θα πληρώσει, δείχνει τη βαρβαρότητα του συστήματος, αλλά και όλων αυτών που κάνουν κύριο θέμα τη διασφάλιση των κερδών των μετόχων της ΔΕΗ και όχι το να σωθούν ζωές. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι το κόστος των λογαριασμών των λίγων που θα επανασυνδέσει το ρεύμα θέλει να το μετακυλήσει στους λογαριασμούς των υπόλοιπων λαϊκών οικογενειών, προκειμένου να διασφαλίσει τα κέρδη των μετόχων.

Είναι γνωστό ότι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ χαρατσώνετε όλο το λαό σε σημαντικό ποσό, το οποίο πηγαίνει στους επιχειρηματίες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Εμείς ζητάμε να καταργηθεί αυτό το χαράτσι. Αμεσα, όμως, μπορεί η κυβέρνηση, αν θέλει, να καλύψει τις ανάγκες αυτών που έχουν σήμερα κομμένο το ρεύμα, από το χαράτσι των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Συνεχίζεται η κυβερνητική κοροϊδία

Τις πρώτες επανασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος σε 4.000 νοικοκυριά ανακοίνωσε χτες ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, λέγοντας ότι οι επανασυνδέσεις αυτές θα γίνουν χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Ωστόσο νωρίτερα ο Σ. Κεδίκογλου σε δηλώσεις του είχε ξεκαθαρίσει ότι το κόστος θα το επωμιστούν οι υπόλοιποι οικιακοί καταναλωτές ρεύματος καθώς, όπως είπε, «το σύνολο είναι που πληρώνει όταν προσφέρουμε κάτι σε μια κοινωνική ομάδα». Επίσης ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προσφέρει δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα ακόμη και σε αυτές τις λίγες περιπτώσεις που θα «ωφεληθούν» από την «κοινωνική της ευαισθησία», καθώς οι λογαριασμοί τους θα εκδίδονται κανονικά και η όποια κατανάλωση θα τους βαραίνει ως χρέος προς τη ΔΕΗ, το οποίο απλώς δεν θα είναι άμεσα απαιτητό.

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
«Συχαρίκια» στην κυβέρνηση γιατί ακολουθεί πιστά τη γραμμή

Χριστουγεννιάτικο «μποναμά» για τους κατασκευαστικούς ομίλους που έχουν αναλάβει την ολοκλήρωση των τεσσάρων μεγάλων οδικών αξόνων έφερε ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Johannes Hahn κατά τη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί στη χώρα μας. Οπως δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, «Δευτέρα πρωί- πρωί στις Βρυξέλλες θα υπογράψω την τελική έγκριση για την εκχώρηση των σχετικών κοινοτικών κονδυλίων για τους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας», χαρακτηρίζοντας την παραπάνω ενέργεια ως «κάτι περισσότερο από χριστουγεννιάτικο δώρο».

Χθες επίσης ο Επίτροπος συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, με αντικείμενο την πορεία απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, τις συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων καθώς και το ΕΣΠΑ περιόδου 2014-2020. Ειδικά για το ΕΣΠΑ, ο Κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει «να είναι διαφορετικό από το σημερινό. Και γι' αυτόν το λόγο στρέφεται στην επιχειρηματικότητα και σε δράσεις για την κοινωνική συνοχή. Αλλά θέλουμε να είναι και πιο απλό από το σημερινό και γι' αυτόν το λόγο έχουμε προβλέψει μια σειρά από μέτρα που θα το απλουστεύσουν δραστικά».

Αναφορικά με το σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ, ο J. Hahn, συνεχάρη την κυβέρνηση γιατί όπως είπε «το νέο πρόγραμμα που μας υπεβλήθη προ δυο ημερών πράγματι ακολουθεί τις γραμμές τις οποίες έχουμε συζητήσει και στο παρελθόν». Ειδική αναφορά έκανε στην ανάδειξη του ρόλου των περιφερειακών διοικήσεων της χώρας ως διαχειριστών του ΕΣΠΑ, για τις οποίες τα σχετικά κονδύλια τη νέα προγραμματική περίοδο αντιστοιχούν στο 35% του συνόλου από 22% που ήταν την προηγούμενη επταετία.

Ακόμη, ο J. Hahn δήλωσε εκ μέρους της Επιτροπής «ιδιαίτερα ευτυχής που εδώ στην Ελλάδα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα που αφορούν τις επενδύσεις (...) ήτοι την ενίσχυση και προώθηση της οικονομίας», χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Ελλάδα ως «βέλτιστο παράδειγμα» σε αυτόν τον τομέα και για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Την ικανοποίησή του, τέλος, εξέφρασε για το ποσοστό απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων από τη χώρα μας, το οποίο φαίνεται μέχρι στιγμής να ξεπερνά τους στόχους του μνημονίου.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με μελέτη της «McKinsey», που παρουσίασε πρόσφατα το υπουργείο Ανάπτυξης, οι ανάγκες της εγχώριας οικονομίας απαιτούν περί τα 112 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, με το σύνολο των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ -για τους οποίους είναι αδύνατον να υπάρξει 100% απορροφητικότητα- να φτάνουν τα 20,8 δισ. ευρώ...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ 2014
Ψάχνει φτηνό καύσιμο για τα μονοπώλια

Τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, το α' εξάμηνο του 2014, για θέματα Ενέργειας, παρουσίασε στους ομολόγους του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, στο χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Ανάμεσα σε άλλα ο Ελληνας υπουργός είπε ότι προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας αποτελεί το ζήτημα των τιμών της ενέργειας και της «ανταγωνιστικότητας» της ευρωπαϊκής οικονομίας, δηλαδή των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν φτηνό καύσιμο στις κόντρες τους με άλλα. Το θέμα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις 4 Μάρτη, με στόχο σχετική απόφαση να υιοθετηθεί τον Ιούνιο 2014.

Σε ό,τι αφορά την περιλάλητη ενεργειακή ασφάλεια και τις ενεργειακές υποδομές, ο υπουργός τόνισε ότι στο άτυπο Συμβούλιο του Μάη, στην Αθήνα, θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις για τη διαφοροποίηση πηγών και τις ενεργειακές οδούς της ΕΕ, όπως ο Νότιος Διάδρομος και η Ανατολική Μεσόγειος, αγωγοί στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου, για το στήσιμο των οποίων και τις πηγές απ' όπου θα παίρνουν καύσιμο εξελίσσονται και οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.

Στις ΗΠΑ ο υφυπουργός Εμπορίου

Στην Ουάσιγκτον θα βρίσκεται από σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση σε εκδήλωση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών και του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», με τίτλο «2014 - Η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ: Μια Ευκαιρία για τη Διεύρυνση του Διατλαντικού Διαλόγου». Ο υφυπουργός θα συναντηθεί επίσης με τον ειδικό σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου Ch. Smart και την αναπληρώτρια εκπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ M. Sapiro, συνεχίζοντας τον κύκλο συζητήσεων που έχει ανοίξει η ελληνική κυβέρνηση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ (TTIP) κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Διευρύνθηκε η κινεζική βάση προώθησης προϊόντων

Επεκτάθηκε κατά μία μονάδα στο λιμάνι του Πειραιά η βάση προώθησης κινεζικών προϊόντων στην ΕΕ. Παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, του πρέσβη της Κίνας Du Qiwen και εκπροσώπων της ΣΕΠ και της «Huawei» εγκαινιάσθηκε χθες το κέντρο διανομής της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών «Huawei» στις εγκαταστάσεις του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ - θυγατρική της COSCO) . Ο Κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε «αναβάθμιση» της Ελλάδας στο διεθνή χάρτη των μεταφορών την απόφαση των δύο κινεζικών μονοπωλίων (της Cosco και της Huawei) να επεκτείνουν την οικονομική συνεργασία τους και επί ελληνικού εδάφους, μιλώντας για «επένδυση» η οποία «αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα από μια δυναμική πολυεθνική εταιρεία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ