ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
«Πρωτάθλημα» ιδιωτικοποίησης με θύματα μαθητές

Τα τεράστια μπαλόνια του Ολυμπιακού, ο ύμνος και η μασκότ της ομάδας, τα συνθήματα κερκίδας που ακούγονταν στην αίθουσα από δωδεκάχρονα παιδιά, οι αφίσες χορηγών εκδήλωσης, όπως το «Στοίχημα», καθώς και οι φίρμες εταιριών οινοπνευματωδών ποτών και άλλων προϊόντων, αποτελούν το... πολιτιστικό και παιδαγωγικό «όραμα» της Δημοτικής Αρχής Νίκαιας για τους νέους της πόλης. Ο Δήμος Νίκαιας, μετά από κοινή πρόσκληση με τη «ΘΡΥΛΟΣ ΑΕ», κάλεσε, χτες το μεσημέρι, εκατοντάδες μαθητές των σχολείων της περιοχής, τους οποίους «μάζεψε» με μισθωμένα πούλμαν από το δήμο, στην αίθουσα της Μηχανικής Καλλιέργειας, στη Νίκαια, για να γιορτάσουν τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις...

Με κορόνες περί αθλητισμού και ολυμπιακών ιδεών θέλησε ο δήμαρχος Νίκαιας, Β. Τράπαλης, να ευχαριστήσει τον πρόεδρο της «ΘΡΥΛΟΣ ΑΕ», τους παράγοντες του Ολυμπιακού, που βρίσκονταν στην αίθουσα, αλλά κυρίως να ρίξει «στάχτη στα μάτια» των δημοτών που βρίσκονταν εκεί. Φυσικά ο Β. Τράπαλης εξύμνησε το «έργο» της δημοτικής αρχής, αλλά παρέλειψε να πει ότι η φετινή συνδιοργάνωση των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων με μια ΑΕ ανοίγει το δρόμο στα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα, και μάλιστα στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας. Παρέλειψε ακόμη να πει στους παραβρισκόμενους ότι η εκδήλωση διοργανώθηκε ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης και κατόπιν πολλών αντιδράσεων, μια και οι προσωπικότητες που προβλήθηκαν σε αυτή είναι αμφιλεγόμενες από πολλούς.

Οσο για τον επιχειρηματία Σ. Κόκκαλη, κάλεσε 500 μαθητές να παρακολουθήσουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, με την προϋπόθεση ότι «θα φωνάζετε τόσο δυνατά και εκεί»!

Ομως, το δρόμο ιδιωτικοποίησης που χάραξε ο Δήμος Νίκαιας θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες και οι Δήμοι Κορυδαλλού και Κερατσινίου, οι οποίοι θα γιορτάσουν και αυτοί τα Χριστούγεννα πάντα στο πλευρό της «Θρύλος ΑΕ».

Γίνεται οργανωμένη ιδιωτικοποίηση των δήμων του Πειραιά

«Δυστυχώς, οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, που μέχρι σήμερα προγραμμάτιζε ο δήμος για τα παιδιά της πόλης, περνούν με ευθύνη της διοίκησης του δήμου - και ειδικά του δημάρχου - σε ιδιώτες. Πράγμα που έγινε με απαράδεκτο και προκλητικό τρόπο, χωρίς την ενημέρωση και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το πρόβλημα είναι η ιδιωτικοποίηση των δήμων, που γίνεται οργανωμένα σε όλο τον Πειραιά. Φαίνεται πως ο Δήμος Νίκαιας εξελίσσεται σε πρωταθλητή των ιδιωτικοποιήσεων και μετατρέπεται σε ΑΕ», υπογράμμισε, με δήλωσή της στο «Ρ», η Βέρα Νικολαΐδου, επικεφαλής της «Δημοκρατικής Ενότητας Νίκαιας».

Σχετικά με τη συμμετοχή των μικρών παιδιών στη χτεσινή φιέστα, η Β. Νικολαΐδου επισήμανε πως αν υπήρχε χρόνος να ενημερωθούν καλύτερα οι γονείς, μια τέτοια εκδήλωση δε θα ευδοκιμούσε και, αναφερόμενη στην τακτική των δανείων της δημοτικής αρχής, τόνισε: «Οταν υπάρχει τέτοιου είδους διαχείριση, τότε η λύση είναι οι ιδιώτες. Η δημοτική αρχή σήμερα δεν αντιστέκεται, δε διεκδικεί για να λύσει τα προβλήματά της, αλλά "τηρεί σιγήν ιχθύος"».

Να σημειωθεί ότι για την εκχώρηση των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στον Σ. Κόκκαλη έχουν εκφραστεί αντιδράσεις από Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων της περιοχής.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Φωτ.

Την Κυριακή και Δευτέρα 24 και 25 Δεκέμβρη, κλείνει ένας ολόκληρος χρόνος, από την ημέρα που έφυγαν για πάντα από κοντά μας - με διαφορά 8 ωρών ο ένας από τον άλλο - οι αγαπημένοι μας γονείς,

Σπύρος Κ. Τόκας και Βασιλική Τόκα (το γένος Μπάλλα).

Στη μνήμη τους, θα τελέσουμε στην Αθήνα το ετήσιο μνημόσυνο το Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2000, στις 9.30 π.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, νεκροταφείο Ζωγράφου, Δήμος Ζωγράφου.

Τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. Τ 1509

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

Ο Δήμαρχος Αγρινίου διακηρύττει ότι εκτίθεται σε ανοικτή δημοπρασία με σύστημα υποβολής προσφορών «ΜΕ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΚΠΤΩΣΗΣ» η ανάθεση κατασκευής του έργου: «Κατασκευή βασικής οδικής αρτηρίας κατά μήκος ρέματος Ρεμπελιά από Ε. Βενιζέλου μέχρι εργατικές κατοικίες (διώρυγα Δοκιμίου) και συναρμογών με καθέτους οδούς Δήμου Αγρινίου».

Προϋπολογισμού 523.305.085 δρχ. (δημοπρατούμενο ποσό χωρίς τον αναλογούντα ΦΠΑ) και από πιστώσεις Γ΄ ΚΠΣ, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1418/84 όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τον Ν. 2229/94, των ΠΔ 23/93-609/85-171/87, τις ισχύουσες κατά την ημέρα της Δημοπρασίας Εγκυκλίους και Υπουργικές αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ και ΥΠ.ΕΣ καθώς και τους ισχύοντες Νόμους και Προεδρικά Διατάγματα και την συνταχθείσα μελέτη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγρινίου.

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στα γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου (Γραφείο 5 - 1ος όροφος διασταύρωση οδών Παλαμά και Λ. Μαβίλη) την 10/01/2001 ημέρα ΤΕΤΑΡΤΗ ώρα 09.00 π.μ. (λήξη παραλαβής προσφορών) ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής. Τα τεύχη δημοπράτησης θα χορηγούνται στους ενδιαφερόμενους μέχρι και της 13.00ης ώρας της προηγούμενης ημέρας που θα γίνει η δημοπράτηση του έργου.

Στη δημοπρασία, γίνονται δεκτές για υποβολή προσφοράς Κοινοπραξίες Εργοληπτικών Επιχειρήσεων εγγεγραμμένες στα ΜΕΕΠ Δ1 Τάξης και άνω για έργα ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ, Γ΄ τάξεως και άνω για έργα ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ και Β΄ τάξεως και άνω για έργα ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ.

(Ανά κατηγορία έργων ισχύουν και οι διατάξεις περί Αναβαθμισμένων Κοινοπραξιών).

Προθεσμία εκτέλεσης ΔΩΔΕΚΑ (12) ημερολογιακοί μήνες.

Ως κατηγορία του έργου για τον υπολογισμό του συντελεστή (ρ) σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Δ17α/10/65 ΦΝ 402/98 ορίζεται η κατηγορία (α) οδοποιίας.

Εγγύηση συμμετοχής 10.470.000 ΔΡΧ. που θα πρέπει ν' απευθύνεται στον ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ.

Περισσότερες πληρφορίες στα Γραφεία του Δήμου Αγρινίου επί της οδού ΠΑΛΑΜΑ και ΜΑΒΙΛΗ 1ος όροφος γραφείο 5 τηλ. (0641) 26-313 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

ΑΓΡΙΝΙΟ 18/12/2000

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΑΡΤΑ
Πανγυμνασιακή κινητοποίηση

Με μια μεγάλη κινητοποίηση μαθητών, όλα τα Γυμνάσια της Αρτας κατέβηκαν σε αποχή και πορεία, διεκδικώντας άμεση λύση στα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής και απαιτώντας την κατάργηση των νόμων της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Με πορεία στην πόλη, έδωσαν τα ψηφίσματά τους στο νομάρχη και προχώρησαν σε αποκλεισμό της εισόδου της και μισάωρη κατάληψη της γέφυρας της Αρτας. Στην πορεία ήταν εμφανής, αλλά και πιεστική η παρουσία της αστυνομίας.

Σε καταγγελία της, η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ καταγγέλλει τον προπηλακισμό μαθητή από τη γυμνασιάρχη του Α` Γυμνασίου Αρτας και τις βίαιες προσπάθειές της να αποτρέψει τη συμμετοχή των μαθητών στην κινητοποίηση.

ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ
Σταμάτησε η δίωξη για τις κεραίες

Επαυσε οριστικά με απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης η ποινική δίωξη σε βάρος δύο πολιτών του Χορτιάτη, που κατηγορούνταν ότι προκάλεσαν φθορές σε μηχανήματα του τηλεοπτικού σταθμού της Μητρόπολης. Οι Μπ. Νανακούδης και Π. Τέης, βρέθηκαν στο εδώλιο μετά από μήνυση που κατέθεσε η Μητρόπολη, κατηγορώντας τους ότι το Νοέμβρη του 1996 προσπάθησαν να αποτρέψουν την εγκατάσταση της κεραίας του σταθμού στο πάρκο του Χορτιάτη. Οι δύο πολίτες όμως θα ξανακαθίσουν στο εδώλιο τον ερχόμενο Μάρτη, μετά από άλλη μήνυση του σταθμού, αντιμετωπίζοντας την ίδια κατηγορία. Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι του Χορτιάτη και των γύρω περιοχών, οι κεραίες οι οποίες βρίσκονται εδώ και χρόνια παράνομα στο πάρκο, όπως αποδεικνύεται και από έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εκπέμπουν ακτινοβολία μεγαλύτερη από το επιτρεπόμενο όριο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία όλων.

Απεργούν οι συμβασιούχοι στους δήμους

Απεργούν αύριο και μεθαύριο, δηλαδή Παρασκευή και Σάββατο, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους της χώρας, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει υπογράψει ακόμα τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) του 2000, με αυξήσεις 2,1% και μηνιαίο επίδομα στις 8.000 δραχμές, όπως τους είχε υποσχεθεί.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης - η πλειοψηφία των μελών της εργάζονται στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αθήνας - που κήρυξε την απεργία, προειδοποιεί πως αν δεν υπογραφεί η ΣΣΕ θα προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις.

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Υποσχέσεις για άμεση πληρωμή

Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα έφεραν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Ο πρόεδρος του Νοσοκομείου δεσμεύτηκε χτες προφορικά στους εκπροσώπους της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων και παρουσία των μελών της διοίκησης του Νοσοκομείου πως μέχρι το τέλος του μήνα θα καταβληθούν στους εργαζόμενους όλα τα χρήματα που τους οφείλονται από τον περασμένο Αύγουστο από τις υπερωρίες. Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι του σωματείου, μαζί με τους εργαζόμενους, είχαν πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο της διοίκησης. Οι εργαζόμενοι πάντως συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για την ικανοποίηση και των άλλων αιτημάτων τους. Πιο συγκεκριμένα, ζητούν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες και άμεσα στον ιματισμό και τη σίτιση των ασθενών. Τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την εξάλειψη του άθλιου φαινομένου της νοσηλείας πάνω σε φορεία που, παρά τις υποσχέσεις, αντί να μειώνεται, αυξάνεται. Να σταματήσει η υπερεντατικοποίηση της δουλιάς και να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την υγεία, που καταργεί πλήρως τη δημόσια και δωρεάν υγεία και φέρνει, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, δικτατορικού τύπου πρακτικές στα νοσοκομεία. Σήμερα, στις 12.30 μ.μ. οι εκπρόσωποι του σωματείου θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στο Νοσοκομείο, παρουσία των εργαζομένων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Σήμερα κατατίθεται το νομοσχέδιο - σκούπα

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να παρουσιάσει ο υπουργός Παιδείας το νομοσχέδιο - σκούπα, το οποίο θα νομοθετεί τις τελικές ρυθμίσεις στο εξεταστικό σύστημα του «ενιαίου» λυκείου και τους όρους πρόσβασης των αποφοίτων των ΤΕΕ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με όσα έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει το υπουργείο, θα περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις - φτιασιδώματα της μεταρρύθμισης που είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Σεπτέμβρη (μείωση πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων σε 9, κατάργηση του προσωρινού απολυτηρίου, ταύτιση διδακτέας και εξεταστέας ύλης κλπ). Επίσης, θα ρυθμίζεται και το ζήτημα πρόσβασης των αποφοίτων του Β' κύκλου των ΤΕΕ στα ΤΕΙ αλλά και στα ΑΕΙ, με κατάργηση του προπαρασκευαστικού εξαμήνου και ενιαίες πανελλαδικές εξετάσεις.

Στο μεταξύ, χτες μαθητές απόφοιτοι του Β' κύκλου των ΤΕΕ έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας ζητώντας να εισαχθούν στα ΤΕΙ χωρίς νέες εξετάσεις. Η απάντηση που πήραν από τον υφυπουργό Παιδείας Φ. Πετσάλνικο, με τον οποίο συναντήθηκαν, ήταν -σύμφωνα με πληροφορίες- αρνητική, καθώς όπως είπε ο υφυπουργός, φέτος θα ισχύσουν όσα προβλέπει ο νόμος.

Επιασαν τον Τριανταφυλλόπουλο για παλιά χρέη

Συνελήφθη χτες, έξω από το γραφείο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ι. Σακελλάκου, ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος. Επισήμως ανακοινώθηκε πως υπήρχε μια ερημοκαταδίκη 22 μηνών σε βάρος του για οφειλές προς το ΙΚΑ το 1995, όταν ήταν διευθυντής του «ΩΧ FM». Εναντίον της δικαστικής αυτής απόφασης ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος κατέθεσε αμέσως έφεση στον εισαγγελέα Σπ. Μουζακίτη, αλλά αυτή απορρίφθηκε, με αποτέλεσμα ο εν λόγω δημοσιογράφος να μεταφερθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης και να κρατηθεί μέχρι την προσαγωγή του σήμερα στο δικαστήριο, που θα κρίνει την έφεσή του. Προκαλεί, πάντως, απορία το γεγονός για μια απόφαση, που εκκρεμεί πέντε χρόνια, οι αρχές να ισχυρίζονται πως δεν έβρισκαν τη διεύθυνση του δημοσιογράφου για να του την επιδώσουν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ