ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΕΕ
Συναντήσεις για τα ενεργειακά

Με τον επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, Γκίντερ Ετινγκερ, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς

Το σύνολο των ενεργειακών θεμάτων και η προώθηση των ευρωενωσιακών πολιτικών για την πλήρη απελευθέρωση των αγορών και την εκχώρηση του ενεργειακού πλούτου και των υποδομών της Ελλάδας στους μονοπωλιακούς ομίλους τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, με τον επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, Γκίντερ Ετινγκερ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις προτεραιότητες της ερχόμενης Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ στον τομέα της Ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2014. Στην ατζέντα της συνάντησης, επίσης, ήταν η ολοκλήρωση των «διευρωπαϊκών συνδέσεων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας», που αποτελούν για το ευρωοικοδόμημα ζωτικό ζήτημα, τόσο για την «ασφάλεια του ευρωπαϊκού εφοδιασμού», όσο και για την περαιτέρω μείωση του ενεργειακού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων της Ευρώπης.

Επίσης, χτες το απόγευμα, υπήρξε συνάντηση του Γκ. Ετινγκερ με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτη.

Ειδικότερα, στη διάρκεια και των συναντήσεων μεταξύ του Ευρωπαίου επίτροπου και των Ελλήνων αξιωματούχων, ανάμεσα σε άλλα, συζητήθηκαν:

-- Η «ενεργειακή ασφάλεια» της ΕΕ και η δημιουργία του «νότιου διαδρόμου» από αγωγούς διέλευσης φυσικού αερίου και πετρελαίου στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕ στην παρούσα φάση προκρίνει την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, που θα διασχίσει την Ελλάδα, θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Κεντρική Ευρώπη καθώς και την κατασκευή υποδομών για τη μεταφορά του κυπριακού και του ισραηλινού φυσικού αερίου προς τις αγορές της Ευρώπης. Στον αντίποδα και στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων ΕΕ - Ρωσίας, φαίνεται ότι η ΕΕ επιδιώκει την ακύρωση της κατασκευής του αγωγού «South Stream», που προορίζεται να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη από το λεγόμενο «νότιο διάδρομο» που συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα. Στη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον επίτροπο της ΕΕ, συζητήθηκε και η πρόσφατη απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς πέντε χώρες - μέλη της ΕΕ (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) και τη Σερβία να ακυρώσουν τις συμφωνίες τους με τη Μόσχα και την «Gazprom» για την κατασκευή του δικτύου αγωγών «South Stream», υποστηρίζοντας ότι αντιβαίνουν στην ευρωενωσιακή νομοθεσία.

-- Ο εντοπισμός κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και η «αξιοποίηση» των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που διαθέτει η Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον της ΕΕ και των ευρωπαϊκών μονοπωλίων τόσο για τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη όσο και ευρύτερα στη λεκάνη της Μεσογείου αποτέλεσε αντικείμενο των συζητήσεων του πρωθυπουργού με τον Ευρωπαίο επίτροπο. Η ΕΕ επιδιώκει μέσω της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων των κρατών - μελών της να μειώσει την εξάρτησή της από την εισαγωγή φυσικού αερίου από άλλες αγορές (Ρωσία, Κατάρ, κ.ά.).

-- Οι δράσεις για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» της ευρωενωσιακής βιομηχανίας.

Κοινός στόχος είναι η εξασφάλιση ακόμα φτηνότερης Ενέργειας για τις βιομηχανίες και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ο Αντ. Σαμαράς ανακοίνωσε στον Γκίντερ Ετινγκερ την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις των τιμολογίων για το βιομηχανικό ρεύμα.

-- Η «ολοκλήρωση» της εσωτερικής αγοράς Ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευρωπαίος επίτροπος κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, προσφέροντας νέα κερδοφόρα πεδία δράσης στους μονοπωλιακούς ομίλους.

-- Η «αναδιάρθρωση» των εταιρειών παραγωγής Ενέργειας. Στόχος κυβέρνησης και ΕΕ είναι να προχωρήσει μέσα στο 2014 η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, αλλά και να ολοκληρωθεί με τη συνδρομή και της ΕΕ (εκκρεμεί απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ) η πώληση του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη εταιρεία «Socar».

-- «Οι εξελίξεις του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα τόσο από πλευράς έργων στο πλαίσιο διεθνών συνεργασιών, όσο και προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος». Πρόκειται για μια σειρά από έργα που προτίθεται να χρηματοδοτήσει η ΕΕ (αγωγοί φυσικού αερίου, πλατφόρμες) με στόχο αφενός να εξασφαλίσει την τροφοδοσία της και αφετέρου να δημιουργήσει νέους κερδοφόρους τομείς για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.

-- Το ενεργειακό κόστος και «η προστασία των ευάλωτων καταναλωτών». Η συζήτηση περί προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών αποτελεί πρόκληση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, όταν την ίδια ώρα η ΔΕΗ τα τελευταία τρία χρόνια έχει προχωρήσει σε απανωτές αυξήσεις του ρεύματος, η κυβέρνηση έχει επιβάλει πρόσθετους φόρους στα καύσιμα και με τη συνολική βάρβαρη πολιτική της έχει καταδικάσει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στη φτώχεια και την ανεργία, με τους ανθρώπους να πεθαίνουν επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν για να ζεσταθούν.


«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ» ΔΕΗ
«Φερετζές» μιας εγκληματικής πολιτικής

Προκαλεί τα φτωχά - λαϊκά στρώματα η προσπάθεια της συγκυβέρνησης να εμφανιστεί ως «κοινωνικά ευαίσθητη»

Με τα φτωχά - λαϊκά στρώματα να ψάχνουν κάθε πιθανό τρόπο για να ζεσταθούν αυτόν το χειμώνα και ήδη να μετρούν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, η συγκυβέρνηση χρησιμοποιεί το δήθεν «κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο» της ΔΕΗ ως «φερετζέ» της εγκληματικής ενεργειακής της πολιτικής.

Αξίζει να επαναλάβουμε τα επίσημα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) σύμφωνα με τα οποία μέχρι τον περασμένο Οκτώβρη είχαν γίνει 350.000 διακοπές ρεύματος, έναντι 300.000 που είχαν γίνει το 2012, με τις αιτήσεις επανασύνδεσης να υπολογίζονται στις 210.000, υπολειπόμενες κατά 105.000 από τις διακοπές. Από αυτό το σύνολο το 60% περίπου υπολογίζεται ότι αφορά συνδέσεις ρεύματος σπιτιών, δηλαδή περίπου 60.000 σπίτια έμειναν δίχως ρεύμα μέχρι τον Οκτώβρη του 2013, χωρίς να έχουν δοθεί στοιχεία για τις οριστικές διακοπές ρεύματος των προηγούμενων χρόνων. Παράλληλα σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος ξεπερνούν αυτή τη χρονιά το 18,7%, κι ενώ έχουν ήδη αυξηθεί πάνω από 50% την τελευταία πενταετία.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί η προχθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ, σύμφωνα με την οποία 460.000 καταναλωτές έχουν ενταχθεί στο «οικιακό κοινωνικό τιμολόγιο» με εκπτώσεις έως 42% στο ηλεκτρικό ρεύμα καθώς επίσης και ότι προσφέρει πολλές δόσεις για την εξόφληση λογαριασμών σε πάνω από 1 εκατ. πελάτες της. Πρόκειται για ασύστολο ψεύδος καθώς οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο και οι εκπτώσεις που αυτό προσφέρει, δεν επιλύουν το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά σε όλη τη χώρα.

Ακόμη και όσοι σήμερα μπορούν να συμπεριληφθούν στο ΚΟΤ βάσει των πολύ χαμηλών εισοδηματικών κριτηρίων (ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ) που προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση (αρ. ΦΕΚ 94/23-1-2013), σε περίπτωση που ξεπεράσουν ένα συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης αυτομάτως εξαιρούνται από το καθεστώς της έκπτωσης. Για παράδειγμα, μία τετραμελής οικογένεια δικαιούται να καταναλώσει έως 1.500 KWh το τετράμηνο, όριο που αν ξεπεραστεί βγαίνει εκτός κοινωνικού τιμολογίου. Σε οικογένειες που κάποιο μέλος τους χρήζει 24ωρης μηχανικής υποστήριξης εξαιτίας κάποιου προβλήματος υγείας το όριο αυτό φτάνει τις 2.000 KWh. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι σε συνθήκες ψύχους, οι λαϊκές οικογένειες που έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να αγοράσουν το εξίσου ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης άρα είναι αναγκασμένες να χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης, τα παραπάνω όρια δεν αρκούν ούτε για ένα δίμηνο. Η κοινωνικά ευαίσθητη βέβαια κυβέρνηση τους παρέχει μία ακόμη επιλογή: Να χρησιμοποιήσουν κάποιο μαγκάλι...

Αξίζει, τέλος, να αναφέρουμε ότι ακόμη και αν καταφέρει κάποιος που έχει ενταχθεί στο ΚΟΤ να διατηρήσει την τετραμηνιαία κατανάλωση εντός των προβλεπόμενων ορίων, τότε για 1.500 Κwh θα πληρώσει 118,275 ευρώ - δίχως πάγια, τέλη υπέρ τρίτων, φόρους - αντί να πλήρωνε 141,9 ευρώ. Δηλαδή θα έχει συνολικό όφελος 23,65 ευρώ στο τετράμηνο, ή 5,9 ευρώ κάθε μήνα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση μελετά νέα μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο βιομηχανικό ρεύμα κατά 50%...


ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ
Συζητήσεις για ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας

Την «περαιτέρω ενδυνάμωση» της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών δομών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συμφώνησαν χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μάουρο, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Αθήνα. Ο υπουργός Αμυνας της Ιταλίας συναντήθηκε επίσης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευαγ. Βενιζέλο.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν ενόψει των διαδοχικών προεδριών της ΕΕ που θα αναλάβουν Ελλάδα και Ιταλία μέσα στο 2014. Οι Αβραμόπουλος και Μάουρο υπέγραψαν «κοινή δήλωση προθέσεων», με την οποία δεσμεύονται για μια σειρά κοινές δράσεις που αφορούν: Την ενίσχυση των ιμπεριαλιστικών πολιτικών «ασφάλειας και άμυνας» της ΕΕ. Το θέμα της «παράνομης μετανάστευσης». Τα σχέδια του ευρωοικοδομήματος για τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση των αμυντικών βιομηχανιών των κρατών - μελών της ΕΕ προς όφελος των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Για «νέες προκλήσεις Ασφάλειας και Αμυνας, (...) νέες απειλές, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι ευρωπαϊκές κοινωνίες», έκανε λόγο μετά τη συνάντηση ο Δ. Αβραμόπουλος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους σχεδιασμούς της ΕΕ για την περιοχή της Μεσογείου, που προβλέπουν ενίσχυση της «Frontex» με νέες στρατιωτικές δυνάμεις. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στη συνάντηση τέθηκε επί τάπητος «το θέμα της παράνομης μετανάστευσης», την οποία συνέδεσε με την «ανάγκη για προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας, ο Δ. Αβραμόπουλος, ευθυγραμμισμένος πλήρως με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις για τη συγκεντροποίηση της πολεμικής βιομηχανίας ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να αναζητηθούν «νέες στρατηγικές για την περαιτέρω ανάδειξη του ρόλου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας».

Επικίνδυνη κινητικότητα

Τις συνεχιζόμενες επισκέψεις και δραστηριότητες ιμπεριαλιστικών οργανισμών στην περιοχή καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ, τονίζοντας πως μόνο νέα δεινά σηματοδοτούν για τους λαούς. Εφιστά την προσοχή στον ελληνικό λαό για την έλευση αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα του αρχηγού των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Μ. Ντέμπσεϊ (επιβεβαιώθηκε χτες και επίσημα από το ΥΠΕΘΑ), η οποία συνδέεται με τις εξελίξεις στη Συρία, την ενδυνάμωση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με το ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης για διευρυμένη χρήση των ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Ακόμα για τις αποφάσεις της διάσκεψης του Οργανισμού Αμυνας της ΕΕ, που βάζουν ουσιαστικά ταφόπλακα στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, σε όφελος των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, ενώ παράλληλα ανοίγουν διάπλατα την πόρτα στο ΝΑΤΟ για να μπαίνει στα πανεπιστήμια και να παρεμβαίνει στην έρευνα σε κατεύθυνση που να εξυπηρετεί τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών.

«Μπροστά σε όλες αυτές τις εξελίξεις, αναδεικνύεται ξεκάθαρα η ανάγκη το αντιιμπεριαλιστικό - φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας, από κοινού με το ταξικό, εργατικό - λαϊκό κίνημα να στρέψει την πάλη του σε κατεύθυνση αποδέσμευσης από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ - ΕΕ, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ