Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ
Συζητήσεις για ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας

Την «περαιτέρω ενδυνάμωση» της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών δομών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συμφώνησαν χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μάουρο, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Αθήνα. Ο υπουργός Αμυνας της Ιταλίας συναντήθηκε επίσης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευαγ. Βενιζέλο.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν ενόψει των διαδοχικών προεδριών της ΕΕ που θα αναλάβουν Ελλάδα και Ιταλία μέσα στο 2014. Οι Αβραμόπουλος και Μάουρο υπέγραψαν «κοινή δήλωση προθέσεων», με την οποία δεσμεύονται για μια σειρά κοινές δράσεις που αφορούν: Την ενίσχυση των ιμπεριαλιστικών πολιτικών «ασφάλειας και άμυνας» της ΕΕ. Το θέμα της «παράνομης μετανάστευσης». Τα σχέδια του ευρωοικοδομήματος για τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση των αμυντικών βιομηχανιών των κρατών - μελών της ΕΕ προς όφελος των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Για «νέες προκλήσεις Ασφάλειας και Αμυνας, (...) νέες απειλές, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι ευρωπαϊκές κοινωνίες», έκανε λόγο μετά τη συνάντηση ο Δ. Αβραμόπουλος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους σχεδιασμούς της ΕΕ για την περιοχή της Μεσογείου, που προβλέπουν ενίσχυση της «Frontex» με νέες στρατιωτικές δυνάμεις. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στη συνάντηση τέθηκε επί τάπητος «το θέμα της παράνομης μετανάστευσης», την οποία συνέδεσε με την «ανάγκη για προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας, ο Δ. Αβραμόπουλος, ευθυγραμμισμένος πλήρως με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις για τη συγκεντροποίηση της πολεμικής βιομηχανίας ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να αναζητηθούν «νέες στρατηγικές για την περαιτέρω ανάδειξη του ρόλου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας».

Επικίνδυνη κινητικότητα

Τις συνεχιζόμενες επισκέψεις και δραστηριότητες ιμπεριαλιστικών οργανισμών στην περιοχή καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ, τονίζοντας πως μόνο νέα δεινά σηματοδοτούν για τους λαούς. Εφιστά την προσοχή στον ελληνικό λαό για την έλευση αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα του αρχηγού των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Μ. Ντέμπσεϊ (επιβεβαιώθηκε χτες και επίσημα από το ΥΠΕΘΑ), η οποία συνδέεται με τις εξελίξεις στη Συρία, την ενδυνάμωση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με το ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης για διευρυμένη χρήση των ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Ακόμα για τις αποφάσεις της διάσκεψης του Οργανισμού Αμυνας της ΕΕ, που βάζουν ουσιαστικά ταφόπλακα στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, σε όφελος των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, ενώ παράλληλα ανοίγουν διάπλατα την πόρτα στο ΝΑΤΟ για να μπαίνει στα πανεπιστήμια και να παρεμβαίνει στην έρευνα σε κατεύθυνση που να εξυπηρετεί τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών.

«Μπροστά σε όλες αυτές τις εξελίξεις, αναδεικνύεται ξεκάθαρα η ανάγκη το αντιιμπεριαλιστικό - φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας, από κοινού με το ταξικό, εργατικό - λαϊκό κίνημα να στρέψει την πάλη του σε κατεύθυνση αποδέσμευσης από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ - ΕΕ, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ