Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Στο επίκεντρο τα «προβληματικά δάνεια»

Οι διεργασίες για την αναδιάρθρωση των ντόπιων τραπεζικών ομίλων και η διαχείριση των «προβληματικών δανείων» τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις μεγάλες επιχειρήσεις αποτέλεσαν το πλαίσιο της χτεσινής συνάντησης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Γ. Προβόπουλου με τις διοικήσεις των 4 λεγόμενων «συστημικών» τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Αλφα, Γιούρομπανκ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες:

-- Η ΤτΕ έδωσε οδηγίες για τη διαμόρφωση και λειτουργία κεντροποιημένων μονάδων σε κάθε τράπεζα, με αντικείμενο τη στενή παρακολούθηση και εξέλιξη των δανείων που έχουν χαρακτηριστεί ή κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν «κόκκινα».

-- Με στόχο την αποφυγή φαινομένων περαιτέρω απογείωσης, οι τράπεζες καλούνται να τα εντοπίσουν έγκαιρα και να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις (επιμήκυνση κ.ά.) ειδικά για τα δάνεια των νοικοκυριών που «κινδυνεύουν» να χαρακτηριστούν «επισφαλή», σε συνθήκες που προωθείται η σταδιακή έναρξη των πλειστηριασμών, ακόμη και για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών.

-- Ειδική συζήτηση έγινε για τα μεγάλα επιχειρηματικά και ομολογιακά δάνεια, τα οποία έχουν συναφθεί από μια επιχείρηση σε παραπάνω από μία τράπεζες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ΤτΕ ζητά τη συνεργασία των τραπεζών για την ενιαία αντιμετώπισή τους και με προφανή στόχο την αποτροπή νέων «κανονιών». Οι πρακτικές αναχρηματοδότησης και άλλων ρυθμίσεων διευκόλυνσης αφορούν μόνο σε «υγιείς» - ανταγωνιστικούς κλάδους της οικονομίας και μόνο για επιχειρήσεις που κρίνονται ότι είναι σε θέση να ανακάμψουν. Είναι φανερό πως η καταστροφή μέρους των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων έχει μπροστά της αρκετό δρόμο, καθώς προσανατολίζονται στο να κλείσουν τις κάνουλες σε μη ανταγωνιστικούς κλάδους και «προβληματικές» επιχειρήσεις.

-- Αναδιαρθρώσεις στις θυγατρικές εταιρείες και στα δίκτυα των ντόπιων τραπεζικών ομίλων στη ΝΑ Ευρώπη (Βουλγαρία, Σερβία, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Ρουμανία). Δίνεται κατεύθυνση για συγχωνεύσεις των δικτύων που έχουν αναπτύξει διαφορετικές τράπεζες στην ίδια χώρα και για μεταξύ τους ανταλλαγές δικτύων από τη μια χώρα στην άλλη. Στόχος, η διαμόρφωση μεγαλύτερων σχημάτων και ενιαίας επιχειρηματικής δράσης σε κάθε χώρα, για τη μείωση του λειτουργικού κόστους και τη διαμόρφωση «οικονομιών κλίμακας». Οι τραπεζίτες εξετάζουν και το ενδεχόμενο πώλησης θυγατρικών τους στην περιοχή.

Τη Δευτέρα η «Black Rock»" θα παραδώσει στην ΤτΕ την έκθεση για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Στη βάση αυτής, θα προσδιοριστούν οι «ανάγκες» για νέα ανακεφαλαιοποίηση, οι οποίες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις αρχές του 2014.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μοχλός αναδιαρθρώσεων με επίκεντρο τα «κόκκινα» δάνεια (2017-07-15 00:00:00.0)
Μπαράζ αναδιαρθρώσεων για την ανάκαμψη του κεφαλαίου (2016-05-14 00:00:00.0)
Αλλαγή σκυτάλης, στο διάδρομο του κεφαλαίου (2014-06-12 00:00:00.0)
Πεδίο αντιπαραθέσεων και οι «διαγνωστικοί έλεγχοι» (2014-02-01 00:00:00.0)
Μέτρα για τα «κόκκινα δάνεια» (2005-10-12 00:00:00.0)
«Καθυστερούμενες οφειλές» 1,3 δισ. ευρώ (2004-10-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ