Σάββατο 1 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΕ
Πεδίο αντιπαραθέσεων και οι «διαγνωστικοί έλεγχοι»

Παραμένουν υπό διαμόρφωση τα τελικά κριτήρια

Το γενικό περίγραμμα των «διαγνωστικών ελέγχων» γύρω από την «κεφαλαιακή επάρκεια» των τραπεζών της ΕΕ, ανακοίνωσε χτες η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA). Στόχος είναι η αποτροπή κλυδωνισμών στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και των γενικότερων αναταράξεων που θα επέρχονταν, ενώ στη βάση των ευρημάτων θα προσδιοριστούν οι ανάγκες για τη λεγόμενη κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών του ευρωπαϊκού χώρου, διαδικασία που θεωρείται απόλυτα βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε νέο κύκλο συγκέντρωσης.

Τα τελικά κριτήρια που θα επιλεγούν, στη βάση διαφόρων εναλλακτικών σεναρίων, όπως για τους ρυθμούς του ΑΕΠ, της ανεργίας κλπ., παραμένουν ακόμη υπό διαμόρφωση και προφανώς εντάσσονται στις γενικότερες αντιθέσεις που εκδηλώνονται στην ΕΕ. Οι εκτιμήσεις γύρω από το ΑΕΠ, τα ποσοστά της ανεργίας, τις τιμές των κατοικιών κ.λπ. συνδέονται με τις εκτιμήσεις γύρω από τη μελλοντική διαμόρφωση των τραπεζικών επισφαλειών και με τον υπολογισμό του ενεργητικού των τραπεζικών ομίλων.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών, αν το «ακραίο σενάριο» περιλαμβάνει πτώση του ΑΕΠ π.χ. 1,5%, τότε θα διογκωθούν παραπέρα και οι ανάγκες τους για νέα κεφάλαια. Σε αυτό το πλαίσιο, ακόμη και όσα προσδιορίζονται για τις ελληνικές τράπεζες στην τελευταία έκθεση της «BlackRock» (αδημοσίευτη για την ώρα), μπορεί και να αποδειχτούν κατώτερα των περιστάσεων και παρωχημένα. Με βάση το «καλό σενάριο» - που θα συνυπάρχει παράλληλα με το «εναλλακτικό» - οι ρυθμοί του ΑΕΠ για την κάθε ξεχωριστή οικονομία αναμένεται να υπολογιστούν στη βάση των προβλέψεων της Κομισιόν.

Η προσομοίωση ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο ΕΕ θα διενεργηθεί σε δείγμα τουλάχιστον 124 τραπεζών της ΕΕ που καλύπτουν τουλάχιστον το 50% του κάθε εθνικού τραπεζικού τομέα και η αξιολόγηση θα αφορά την περίοδο μέχρι το 2016. Στα επιλεγόμενα κριτήρια περιλαμβάνονται οι πιστωτικοί κίνδυνοι, οι ειδικοί κίνδυνοι για κάθε ξεχωριστή χώρα, το ύψος των τιτλοποιημένων δανείων, το κόστος του διατραπεζικού δανεισμού κάθε τράπεζας, το οποίο συναρτάται με την πιστοληπτική αξιολόγηση των κρατών στα οποία είναι εγκατεστημένες.

Στο επίκεντρο της διαδικασίας αξιολόγησης των ντόπιων τραπεζικών ομίλων είναι και τα «προβληματικά» δάνεια που έχουν χορηγήσει στην πελατεία τους, με αιχμή τα μεγάλα επιχειρηματικά και ομολογιακά δάνεια που βγαίνουν στο «κόκκινο». Η Εθνική Τράπεζα δημιούργησε «Μονάδα Εταιρικών Πιστοδοτήσεων Ειδικής Διαχείρισης» στο πλαίσιο των συστάσεων που έχει απευθύνει η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ). Το σχέδιο αναδιαρθρώσεων στους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΤτΕ, είναι η μείωση μεγεθών του ισολογισμού τους, μέσω των σχεδιαζόμενων πωλήσεων, συγχωνεύσεων και επιχειρηματικών συνεργιών θυγατρικών εταιρειών τους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ