Σάββατο 1 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑΙΠΕΔ
Οι «καθυστερήσεις» βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό

Μεγαλύτερη ευελιξία και κάλυψη στη διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) δίνει η συγκυβέρνηση, προκειμένου να επιταχύνει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, οι κάθε είδους συμβάσεις που υπογράφει το ΤΑΙΠΕΔ με τους «επενδυτές» θα παίρνουν και την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο επιπλέον θα αναλαμβάνει και την ευθύνη για τυχόν καθυστερήσεις και την πληρωμή των «ρητρών» στους ιδιώτες. Η νομοθετική ρύθμιση αφορά την ανάληψη των ευθυνών για «αποζημίωση, πράξεις και παραλείψεις» του ΤΑΙΠΕΔ, με το σκεπτικό ότι στην «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας εμπλέκονται και άλλοι φορείς, όπως η Αρχαιολογική Υπηρεσία και η Πολεοδομία. Οπως προκύπτει, η διάταξη καλύπτει το σύνολο της προσφερόμενης κρατικής περιουσίας, μαζί με τα προς εκχώρηση φιλέτα δημόσιας γης.

Αλλες ρυθμίσεις

Με άλλο άρθρο της ίδιας τροπολογίας απαλλάσσονται από το ΦΠΑ οι δωρεές τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης που διαθέτουν διάφοροι επιχειρηματίες σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για την κάλυψη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Η απαλλαγή από το ΦΠΑ αφορά σε «αγαθά τα οποία δεν είναι κατάλληλα προς πώληση ή αξιοποίηση ιδίως λόγω λαθών ή ελαττωμάτων ή ελλείψεων στη συσκευασία» και ακόμη λόγω εγγύτητας στην ημερομηνία λήξης. Πρόκειται δηλαδή κυρίως για υποβαθμισμένα προϊόντα, τα οποία διοχετεύονται για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας.

Με άλλη διάταξη, παρέχεται η δυνατότητα σε φορείς του Δημοσίου να μεταφέρουν εκτάκτως κονδύλια σε άλλες δραστηριότητες και σκοπούς από αυτές που είχαν αρχικά προβλεφθεί με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό της κάθε χρονιάς, εφόσον παραστεί σχετική ανάγκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ