Σάββατο 30 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
«Καθυστερούμενες οφειλές» 1,3 δισ. ευρώ

Αύξηση 67,5% εμφανίζουν το τελευταίο 12μηνο τα υπόλοιπα των «προσωπικών δανείων»

Ολοένα και περισσότερο σφίγγει η μέγκενη του τραπεζικού δανεισμού γύρω από τα λαϊκά στρώματα, γεγονός που βρίσκει την εξήγησή του στην πολύπλευρη πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, στα πολύχρονα προγράμματα σύγκλισης, στις αναδιαρθρώσεις, στην απελευθέρωση της τραπεζικής ασυδοσίας. Τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, εκτός από την εκρηκτική άνοδο των δανείων, φανερώνουν ταυτόχρονα και το μέγεθος της οικονομικής δυσπραγίας των λαϊκών στρωμάτων, την αδυναμία τους να καταβάλουν «έγκαιρα» τις δόσεις: Στην κατηγορία «καταναλωτικά δάνεια» τα «καθυστερούμενα» από τρεις μήνες και πάνω φτάνουν σε 1,3 δισ. ευρώ. Το σύνολο των καθυστερήσεων (καταναλωτικά -στεγαστικά των νοικοκυριών και του δανεισμού σε επιχειρήσεις) διαμορφώνεται στο αστρονομικό ύψος των 7,7 δισ. ευρώ. Είναι φανερό πως οι πρόσφατες κυβερνητικές ρυθμίσεις για τα «πανωτόκια» και για τη σύντμηση του χρόνου παραμονής στις μαύρες λίστες των τραπεζών δεν είναι παρά μέτρα - «ασπιρίνες». Πολύ περισσότερο γιατί οι τράπεζες εφαρμόζουν το νόμο κατά τα δικά τους καλά και συμφέροντα και σε βάρος των δανειοληπτών.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που αναφέρονται στον Αύγουστο του 2004, προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Το συνολικό υπόλοιπο των δανείων στα νοικοκυριά φτάνει στα 47,9 δισ. ευρώ (από 36,57 δισ. το Αύγουστο του 2003) με αύξηση 31%. Στο παραπάνω κονδύλι περιλαμβάνονται και τα «τιτλοποιηθέντα στεγαστικά δάνεια», τα οποία η Ττε καταχωρίζει ξεχωριστά.
  • Τα κάθε είδους καταναλωτικά δάνεια φτάνουν στα 15,3 δισ. ευρώ (11,08 δισ. τον Αύγουστο του 2003) με ρυθμό αύξησης 38,4%. Η δεινή οικονομική κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι τα λεγόμενα προσωπικά δάνεια, μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο, αυξήθηκαν σε ποσοστό 67,5% (5,2 δισ. ευρώ από 3,5 δισ. πέρσι!). Τα δανεικά από πιστωτικές κάρτες διογκώθηκαν στα 7,13 δισ. ευρώ (από 5,86 δισ.) και σε ποσοστό 22,9%. Οι καθυστερούμενες δόσεις φτάνουν στο 8,3% του σημερινού υπολοίπου των καταναλωτικών δανείων δηλαδή σε 1,3 δισ. ευρώ.
  • Τα στεγαστικά δάνεια φτάνουν σε 31,2 δισ. ευρώ (από 24,57 δισ.) με αύξηση 26,9%,
  • Τα συνολικά υπόλοιπα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις διαμορφώνονται σε 112,8 δισ. ευρώ (από 97,35 δισ.) με αύξηση 15,8%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ