Σάββατο 30 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δ' ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Εκτός χρηματοδοτήσεων οι μισές περιφέρειες...

Η διεύρυνση της ΕΕ οδήγησε στη... στατιστική αναβάθμιση των φτωχών περιφερειών της χώρας, που τώρα θεωρούνται πλουσιότερες και δε δικαιούνται τα περιβόητα κονδύλια

Στις 6 που μπορούν να φτάσουν και τις 8 - ανάλογα με τη χρονική περίοδο υπολογισμού του κατά κεφαλή ΑΕΠ - ανέρχονται οι περιφέρειες της Ελλάδας, που, για την περίοδο 2007 - 2013, αναμένεται να τεθούν εκτός του λεγόμενου «στόχου 1» και θα τύχουν μειωμένης χρηματοδότησης από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι περιφέρειες που τίθενται εκτός κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για την περίοδο εφαρμογής του Δ΄ ΚΠΣ, είναι η Ανατολική Στερεά, η Αττική, το Νότιο Αιγαίο, η Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη), η Δυτική Μακεδονία και η Πελοπόννησος, με πιθανότητα να προστεθούν και δυο ακόμα περιφέρειες. Με λίγα λόγια έκτος χρηματοδοτήσεων τίθενται περιοχές στις οποίες κατοικεί το 70% ή και περισσότερο του ελληνικού πληθυσμού.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από αδημοσίευτες ακόμα μετρήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) για τη διαμόρφωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στις 13 περιφέρειες της χώρας, τα οποία βρίσκονται στα χέρια των αρμοδίων παραγόντων. Ο έτσι κι αλλιώς ξεφτισμένος μύθος των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων θα αρχίσει πλέον να φθίνει ακόμα περισσότερο. Με το νέο σκηνικό που δημιουργείται στην Ευρώπη των 25, η ελληνική επικράτεια, από την πλέον φτωχή - μαζί με την Πορτογαλία - στην Ευρώπη των 15, «αναβαθμίζεται» οικονομικά, αφού αρκετά από τα 10 νέα μέλη, διαθέτουν... χειρότερους οικονομικούς δείκτες από τη χώρα μας. Η μείωση των περιβόητων κονδυλίων - η ουσία και η ύπαρξη των οποίων ως κονδύλια που χορηγούνται από την ΕΕ έτσι κι αλλιώς αμφισβητείται - θα στερήσει ασφαλώς από την άρχουσα τάξη, ένα βασικό ιδεολογικό εργαλείο, αυτό του πακτωλού των ευρωπαϊκών κονδυλίων, το οποίο χρησιμοποίησε κατά κόρο τα τελευταία χρόνια.

Με δεδομένο ότι οι συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το επόμενο ΚΠΣ βρίσκονται ακόμα σε προκαταρκτικά στάδια και δεν είναι ακόμα γνωστό πότε θα ολοκληρωθούν, η Στατιστική Υπηρεσία έκανε τρεις μετρήσεις για τη διαμόρφωση του κατά κεφαλή ΑΕΠ στις 13 περιφέρειες της χώρας, με διαφορετική περίοδο αναφοράς. Η πρώτη και περισσότερο ευνοϊκή καλύπτει την περίοδο 2001 - 2002. Η δεύτερη την περίοδο 2002 - 2003 και η τρίτη, η λιγότερο πιθανή αλλά και η πλέον απαισιόδοξη, την περίοδο 2003 - 2004. Με δεδομένο ότι κοινοτικής χρηματοδότησης τυγχάνουν οι περιφέρειες με κατά κεφαλή ΑΕΠ - εκφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης - μικρότερο του 75% του μέσου κοινοτικού, οι στατιστικές μετρήσεις κατέδειξαν την ακόλουθη εικόνα. Αν ληφθεί υπόψη η πρώτη περίοδος αναφοράς, εκτός κοινοτικών χρηματοδοτήσεων τίθενται 6 ελληνικές περιφέρειες. Αν χρησιμοποιηθεί η δεύτερη περίοδος αναφοράς, εξαιρούνται 7 περιφέρειες, ενώ με την τρίτη οι εξαιρούμενες περιφέρειες ανέρχονται σε 8.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, οι «απώλειες» κοινοτικών χρηματοδοτήσεων θα ανέλθουν στα 6 - 7 δισ. ευρώ. Το σίγουρο όμως είναι ότι, με οποιαδήποτε μέτρηση, Αττική και Κεντρική Μακεδονία, οι δύο πολυπληθέστερες ελληνικές περιφέρειες, εξαιρούνται από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.


Θ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ