Σάββατο 30 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ - ΒΕΝΖΙΝΕΣ
Υπεύθυνοι για τις ανατιμήσεις οι πλουτοκράτες

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα στο Ευρωκοινοβούλιο για τις συνέπειες και τις αιτίες αύξησης των τιμών του «μαύρου χρυσού»

Το ζήτημα των επιπτώσεων για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα από τις αυξήσεις στα υγρά καύσιμα, σε σχέση και με τη διαρκή άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου, βρίσκεται στο επίκεντρο δήλωσης του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις συνέπειες της αύξησης του πετρελαίου στην ευρωπαϊκή οικονομία.

«Η αύξηση της διεθνούς και των εθνικών τιμών του πετρελαίου - επισημαίνει ο Γ. Τούσσας - είναι αποτέλεσμα της εντεινόμενης επίθεσης του κεφαλαίου για περισσότερα κέρδη και πλήττει άμεσα το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας. Οι συνέπειες αυτής της αύξησης θα γίνουν ιδιαίτερα αισθητές από τα φτωχά νοικοκυριά κατά την περίοδο του χειμώνα, αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα οικονομικής τους ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των εξόδων θέρμανσης.

Η κατακόρυφη αύξηση της τιμής του «μαύρου χρυσού» οδηγεί σε ένα νέο γενικευμένο κύμα ακρίβειας στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, που έρχεται να προστεθεί σε αυτό των συνεχών ανατιμήσεων που προκάλεσαν σημαντική μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, τα κέρδη των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στον τομέα πολλαπλασιάζονται με ραγδαίους ρυθμούς, εντείνεται η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου σε βάρος ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενισχύονται οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις».

Αναφερόμενος στις αιτίες αυτής της κατάστασης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τονίζει: «Η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας στις υπό ανάπτυξη χώρες, οι πόλεμοι και οι οξύνσεις που τα ίδια τα μονοπώλια προκαλούν, αποτελούν πρόσχημα αύξησης των τιμών. Η πραγματική αιτία βρίσκεται στην εκμετάλλευση των παραγωγικών πηγών προς όφελος της πλουτοκρατίας και την ενίσχυσή της μέσα σε κλίμα γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων».

Και καταλήγει ο Γ. Τούσσας ότι «η μόνη απάντηση στην ακρίβεια βρίσκεται στους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στη βαρβαρότητα, για ριζικές αλλαγές, για να γίνουν λαϊκή περιουσία η ενέργεια και οι άλλοι τομείς στρατηγικής σημασίας και για τη διεκδίκηση της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ