ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Συνεχίζεται η επικίνδυνη παρέμβαση του κράτους

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στη ΓΑΔΑ
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στη ΓΑΔΑ
Με προσχηματικούς ισχυρισμούς η κυβέρνηση εντείνει τον αυταρχισμό, επιχειρώντας να παρέμβει στο συνδικαλιστικό κίνημα, να χτυπήσει το δικαίωμα στην απεργία, να βάλει φρένο ακόμη και στη σκέψη των εργαζομένων. Χτες, κλήθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) να καταθέσουν ως μάρτυρες τέσσερα μέλη του προεδρείου της ΓΣ (2/12/2013) των εργαζομένων του ΕΚΠΑ μετά από εισαγγελική παρέμβαση, με την οποία ζητούνται να δοθούν στη ΓΑΔΑ τα πρακτικά της ΓΣ και τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των μελών της απεργιακής επιτροπής της ίδιας ημερομηνίας. Την προκλητική παρέμβαση του κράτους στο συνδικαλιστικό κίνημα καταγγέλλει, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή, το ΚΚΕ.

Το «πάτημα» για την εισαγγελική παρέμβαση έδωσε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», που ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης ΓΣ εργαζόμενοι έκαναν λόγο για ψευδείς δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου. Το ίδιο «επιχείρημα» επανέλαβε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, τις προηγούμενες μέρες ενημερώνοντας τηλεφωνικά συνδικαλιστές. Το πρόσχημα καταρρέει από τις ίδιες τις ενέργειες της κυβέρνησης, όταν ο υπουργός Παιδείας εκβίαζε τους διοικητικούς υπαλλήλους να αυτοαπογραφούν, μη έχοντας πρόσβαση στο φάκελό τους, και στη συνέχεια - ενώ γνώριζε ότι υπάρχει σωρεία λαθών - έσπευσε να επισημοποιήσει τις λίστες για να διχάσει τους εργαζόμενους.

Την ίδια ώρα, διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημίων, Σωματεία και Ομοσπονδίες πραγματοποιούσαν έξω από την Ασφάλεια παράσταση διαμαρτυρίας. Κατά τη διάρκεια συνάντησης αντιπροσωπείας συνδικαλιστών με τον διοικητή της ΓΑΔΑ, Κωνσταντίνο Μιχερίνα, απαίτησαν να παύσει άμεσα οποιαδήποτε παρέμβαση στη συνδικαλιστική δράση. Εκ μέρους των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, η Βέτα Πανουτσάκου σημείωσε: «Τα τεκταινόμενα σε αυτές τις εξελίξεις αποτελούν ποιοτικό βήμα. Βλέπουμε όλες τις εξουσίες του αστικού κράτους να στρέφονται όχι απλά κατά των αποφάσεων των συνδικαλιστικών οργάνων αλλά και κατά των λεγομένων μέσα σε μια ΓΣ από τους εργαζόμενους. Θέλουν να τρομοκρατήσουν ακόμη περισσότερο και να βάλουν φρένο ακόμη και στη σκέψη, στις τοποθετήσεις των εργαζομένων».

Η Νίκη Χρονοπούλου, μέλος του ΚΣ της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δήλωσε στον «Ρ»: «Η κυβέρνηση δεν απαλλάσσεται με το επιχείρημα της ανεξάρτητης εισαγγελίας γιατί, ως γνωστόν, η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης πάει χέρι χέρι με την καταστολή και την ποινικοποίηση των αγώνων και την τρομοκρατία των εργαζομένων».

Την πρωτοφανή και επικίνδυνη ενέργεια της κυβέρνησης σε βάρος των διοικητικών υπαλλήλων καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ.

Χτες, κατά τη διάρκεια της ΓΣ στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν για σήμερα και αύριο στάση εργασίας (9 π.μ. - 1 μ.μ.) και παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην τοποθέτηση συμβασιούχων σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων. Σήμερα, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΠΑ συνεχίζουν με 24ωρη απεργία και κάνουν νέα ΓΣ για να αποφασίσουν την παραπέρα δράση τους.

Πάντως, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ δήλωσε ότι από χτες τέθηκε σε λειτουργία το ίδρυμα και «τα πάσης φύσεως προβλήματα που έχουν προκύψει γίνεται προσπάθεια να θεραπευθούν». Σχετικά με κατηγορίες για τη διαχείριση οικονομικών του ΕΚΠΑ ο πρύτανης διέταξε ΕΔΕ και έκανε λόγο για συκοφαντίες.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Τα πανεπιστήμια έχουν ανάγκη όλους τους διοικητικούς υπαλλήλους τους

Συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας είχε χτες το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, στον οποίο έθεσε τα αιτήματα των πρυτάνεων αναφορικά με τις διαθεσιμότητες των διοικητικών υπαλλήλων, αλλά και θέματα για τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων και άλλα θεσμικά ζητήματα των πανεπιστημίων, για τα οποία η Σύνοδος είχε συζητήσει στην 74η συνεδρίασή της που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη.

Με ομόφωνα ψηφίσματα, η Σύνοδος ζητά την άμεση ανάκληση κάθε δίωξης του πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνη και υποστηρίζει τις προσπάθειες να επανέλθει άμεσα σε κανονική λειτουργία το ίδρυμα. Οι πρυτάνεις θυμίζουν ότι τα 8 Πανεπιστήμια που πλήττονται από τη διαθεσιμότητα έχουν προσφύγει στο ΣτΕ με αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ περί διαθεσιμότητας που θα εκδικαστεί στις 10 Γενάρη. Η Σύνοδος σημειώνει ότι ο διάλογος των πληττόμενων ιδρυμάτων με το υπουργείο Παιδείας «ξεκίνησε μετά από δώδεκα βδομάδες απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων και πανεπιστημιακών κινητοποιήσεων και συνέβαλε στο να τεθούν τα θέματα συζήτησης προς συμφωνία μεταξύ εργαζομένων, Ιδρυμάτων και ΥΠΑΙΘ». Οι πρυτάνεις δηλώνουν ότι αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για όσα τους ζήτησε ο υπουργός και ζητούν να δεσμευθεί το ΥΠΑΙΘ για άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις και διοικητικές πράξεις που θα απαντήσουν στα βασικά αιτήματα των Πανεπιστημίων και των εργαζομένων και συγκεκριμένα: Στην ανάκληση - τροποποίηση των διαπιστωτικών πράξεων και στην ανάκληση της πειθαρχικής παραπομπής σε αργία των υπαλλήλων που δεν απεγράφησαν. Στη δημιουργία νέων θέσεων εκπαιδευτικού τεχνικού προσωπικού και την ενδοϊδρυματική κινητικότητα για τη διασφάλιση των θέσεων των διοικητικών υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Η Σύνοδος επαναλαμβάνει ότι «τα Πανεπιστήμια, για να λειτουργήσουν, έχουν ανάγκη από τη συμβολή όλων των διοικητικών τους υπαλλήλων και προς τούτο ζητά άμεση ρύθμιση από το ΥΠΑΙΘ».

Ακόμα, οι πρυτάνεις διαμαρτύρονται για την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων και τις αλλεπάλληλες περικοπές στους προϋπολογισμούς, ζητούν να ενισχυθούν τα ιδρύματα με το απαραίτητο έκτακτο προσωπικό και εκφράζουν προβληματισμό για την ένταξη των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) των ιδρυμάτων στις νέες Ανώνυμες Εταιρίες που ιδρύονται σε κάθε ΑΕΙ με βάση το νόμο - πλαίσιο.

Πανεπιστήμια στην υπηρεσία της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής

Η πολιτική που μετατρέπει το πανεπιστήμιο σε επιχείρηση που πουλά εκπαιδευτικές υπηρεσίες και που προσαρμόζει τους εκπαιδευτικούς στο νέο σχολείο της αγοράς βρίσκει την έκφρασή της στο πρόγραμμα επιμόρφωσης που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Το τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου διαφημίζει προγράμματα εξ αποστάσεως επιμόρφωσης σε εκπαιδευτικούς, ενόψει... αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, στη σχετική πρόσκληση αναφέρεται ότι «εκατοντάδες εκπαιδευτικοί έχουν αξιοποιήσει μέχρι τώρα μαθήματά μας, για να αποκτήσουν πιστοποιημένη εκπαίδευση, που τους διαφοροποιεί σημαντικά στις διαδικασίες αξιολόγησης, που απαιτούνται για τον τομέα τους. Σύμφωνα με το Ν.3839/201 και το Προεδρικό Διάταγμα 152/240-ΦΕΚ 5/11/2013-4107 μόνο τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από δημόσιο φορέα, σαν το δικό μας Πανεπιστήμιο, είναι αναγνωρισμένα». Το αντίτιμο για τους εκπαιδευτικούς κυμαίνεται από 100 έως 380 ευρώ ανάλογα με το μάθημα που θα επιλέξει ο εκπαιδευτικός, ο οποίος με την εφαρμογή της αξιολόγησης θα ωθείται να κυνηγήσει όσο το δυνατόν περισσότερες τέτοιες πιστοποιήσεις προκειμένου να επιβιώσει επαγγελματικά.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας καλεί εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να επιμορφωθούν στην προπαγάνδα υπέρ της ΕΕ στο σχολείο μέσα από το σχετικό πρόγραμμα που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet με τίτλο «Μαθαίνοντας για την Ευρωπαϊκή Ενωση στο Σχολείο».

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών ιδρύθηκε το Σεπτέμβρη 2000. Από το 2009, «αποσκοπεί στην αναδιάρθρωση και στην επικαιροποίηση της μελέτης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του νέου ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, όπως αυτό προκύπτει από την υιοθέτηση της Συνθήκης της Λισαβόνας και από τις εξελίξεις στην πολιτική της διεύρυνσης και στην Πολιτική Γειτονίας», όπως αυτοπροσδιορίζεται. Σε αυτό το πλαίσιο και σε μία φάση που η ΕΕ έχει δείξει το πραγματικό της πρόσωπο, εκείνο της υπεράσπισης με νύχια και με δόντια των συμφερόντων των μονοπωλίων, οι μικροί μαθητές θα πρέπει να μάθουν να νιώθουν ουσιαστικά συμμέτοχοι σε αυτόν τον ιμπεριαλιστικό μηχανισμό. Είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να διδαχτούν οι μαθητές για τα εγκλήματα στα Βαλκάνια και σε άλλες γωνιές του πλανήτη, για την κατάργηση δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αγώνες, για τον πραγματικό ρόλο της.

Χαρακτηριστικό του χαρακτήρα του προγράμματος είναι ότι περιλαμβάνει ενότητα με θέμα που έχει τίτλο: «Πώς θα ενσωματώσετε την Ευρώπη σε όλα τα μαθήματα σπουδών». Κάτι που βέβαια γίνεται σε μεγάλο βαθμό σε σχολικά βιβλία όπου εξωραΐζεται η ΕΕ και προβάλλεται σαν μονόδρομος.

Από την Παρασκευή το Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ

Από την ερχόμενη Παρασκευή ξεκινά το Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ για παιδιά, που θα γίνει στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό (Λεωφόρος Ηρακλείου 145), σε ένα χώρο που θα έχει διαμορφωθεί σαν καλικαντζαροχωριό!

Η είσοδος είναι ελεύθερη και αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που απευθύνονται σε παιδιά από 1 έως 12 χρόνων, έχει ως εξής:

  • Παρασκευή, 20 Δεκέμβρη:

17.30 Παράσταση Καραγκιόζη από τον Θ. Λιούνη.

18.30 Γιορτινό εργαστήρι.

19.30 «Ο ποντικός και η θυγατέρα», παράσταση κουκλοθέατρου από το εργαστήρι Μαιρηβή (για παιδιά 5 - 12 χρόνων).

  • Σάββατο, 21 Δεκέμβρη:

10.30 Εργαστήρι πειραμάτων.

12.00 «Το Καλικαντζαράκι των Χριστουγέννων», παράσταση χορού... από παιδιά για παιδιά (από 1 έως 7 χρόνων).

12.45 «Η Λιχουδοχώρα», θεατρική παράσταση από ομάδα της ΚΝΕ (για παιδιά 6 - 12 χρόνων).

  • Σάββατο, 28 Δεκέμβρη:

18.00 Εργαστήρι: Μαγειρεύουμε για τα Χριστούγεννα.

19.30 «Η Αλίκη στη χώρα των Χριστουγέννων», μουσικοθεατρική παράσταση με ηθοποιούς και κούκλες από την Ι. Μπόικο (για παιδιά 2 - 7 χρόνων).

20.30 Πάρτι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ