Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Τα πανεπιστήμια έχουν ανάγκη όλους τους διοικητικούς υπαλλήλους τους

Συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας είχε χτες το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, στον οποίο έθεσε τα αιτήματα των πρυτάνεων αναφορικά με τις διαθεσιμότητες των διοικητικών υπαλλήλων, αλλά και θέματα για τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων και άλλα θεσμικά ζητήματα των πανεπιστημίων, για τα οποία η Σύνοδος είχε συζητήσει στην 74η συνεδρίασή της που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη.

Με ομόφωνα ψηφίσματα, η Σύνοδος ζητά την άμεση ανάκληση κάθε δίωξης του πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνη και υποστηρίζει τις προσπάθειες να επανέλθει άμεσα σε κανονική λειτουργία το ίδρυμα. Οι πρυτάνεις θυμίζουν ότι τα 8 Πανεπιστήμια που πλήττονται από τη διαθεσιμότητα έχουν προσφύγει στο ΣτΕ με αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ περί διαθεσιμότητας που θα εκδικαστεί στις 10 Γενάρη. Η Σύνοδος σημειώνει ότι ο διάλογος των πληττόμενων ιδρυμάτων με το υπουργείο Παιδείας «ξεκίνησε μετά από δώδεκα βδομάδες απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων και πανεπιστημιακών κινητοποιήσεων και συνέβαλε στο να τεθούν τα θέματα συζήτησης προς συμφωνία μεταξύ εργαζομένων, Ιδρυμάτων και ΥΠΑΙΘ». Οι πρυτάνεις δηλώνουν ότι αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για όσα τους ζήτησε ο υπουργός και ζητούν να δεσμευθεί το ΥΠΑΙΘ για άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις και διοικητικές πράξεις που θα απαντήσουν στα βασικά αιτήματα των Πανεπιστημίων και των εργαζομένων και συγκεκριμένα: Στην ανάκληση - τροποποίηση των διαπιστωτικών πράξεων και στην ανάκληση της πειθαρχικής παραπομπής σε αργία των υπαλλήλων που δεν απεγράφησαν. Στη δημιουργία νέων θέσεων εκπαιδευτικού τεχνικού προσωπικού και την ενδοϊδρυματική κινητικότητα για τη διασφάλιση των θέσεων των διοικητικών υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Η Σύνοδος επαναλαμβάνει ότι «τα Πανεπιστήμια, για να λειτουργήσουν, έχουν ανάγκη από τη συμβολή όλων των διοικητικών τους υπαλλήλων και προς τούτο ζητά άμεση ρύθμιση από το ΥΠΑΙΘ».

Ακόμα, οι πρυτάνεις διαμαρτύρονται για την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων και τις αλλεπάλληλες περικοπές στους προϋπολογισμούς, ζητούν να ενισχυθούν τα ιδρύματα με το απαραίτητο έκτακτο προσωπικό και εκφράζουν προβληματισμό για την ένταξη των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) των ιδρυμάτων στις νέες Ανώνυμες Εταιρίες που ιδρύονται σε κάθε ΑΕΙ με βάση το νόμο - πλαίσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ