ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παζάρι Γιανουκόβιτς στη Μόσχα

Υπογράφτηκε συμφωνία για αγορά χρέους και φτηνότερο ρωσικό φυσικό αέριο

Από τη χτεσινή συνάντηση Γιανουκόβιτς - Πούτιν στη Μόσχα
Από τη χτεσινή συνάντηση Γιανουκόβιτς - Πούτιν στη Μόσχα
ΜΟΣΧΑ.--

Στη ρωσική πρωτεύουσα βρέθηκε χτες ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σε μια προσπάθεια να παζαρέψει για λογαριασμό μερίδας της αστικής τάξης με τη ρωσική κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα της συνάντησης με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, ήταν να υπογραφεί συμφωνία για εξαγορά χρέους από τη Ρωσία 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων («επενδύοντας» σε ουκρανικά ομόλογα). Ταυτόχρονα, έκλεισε συμφωνία για μείωση της τιμής πώλησης ρωσικού φυσικού αερίου κατά ένα τρίτο, από 400 δολάρια τον κυβικό τόνο σε 268,5 δολάρια.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα της ουκρανικής οικονομίας (...) η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να τοποθετήσει ένα μέρος των αποθεματικών της (...) σε τίτλους του ουκρανικού δημοσίου, μέχρι του ποσού των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων», είπε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος διευκρίνισε ότι η αγορά των ομολόγων «δε συνδέεται με καμία προϋπόθεση, ούτε με την αύξηση, ούτε με τη μείωση, ούτε με το πάγωμα των κοινωνικών δικαιωμάτων, των συντάξεων ή των δαπανών», υπαινισσόμενος τους όρους που θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να χορηγήσει δάνειο στο Κίεβο.

Στη συνάντηση των δύο ηγετών δεν τέθηκε το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στη λεγόμενη «Τελωνειακή Ενωση», τη διακρατική καπιταλιστική ένωση που αναπτύσσει η Ρωσία με το Καζαχστάν και τη Λευκορωσία και θέλει να επεκτείνει και με άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Η Ρωσία, που θέλει την Ουκρανία, για τη σημαντική γεωστρατηγική της θέση, στη δική της ζώνη επιρροής, ανταγωνίζεται την ΕΕ. Η Ουκρανία επιχείρησε συμφωνία σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου, που την τελευταία στιγμή, στα τέλη Νοέμβρη, δεν προχώρησε, προκαλώντας την αντίδραση της άλλης μερίδας του κεφαλαίου που βλέπει τα συμφέροντά της πιο κοντά στο ευρωενωσιακό κεφάλαιο.

Πάντως χτες η ουκρανική αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Γιανουκόβιτς ότι θέλει να «πουλήσει τη χώρα στη Ρωσία».

Μέλη του κόμματος Ουντάρ («Γροθιά»), του πρώην πυγμάχου Βιτάλι Κλίτσκο, κατέλαβαν το ουκρανικό Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα η συνεδρίασή του - η πρώτη μετά από αρκετές βδομάδες - να διακοπεί μέσα σε λίγα λεπτά.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Καγκελάριος η Μέρκελ

Ο νέος ΥΠΕΞ ήθελε την ΕΕ πιο αποφασιστική στην υπόθεση της Ουκρανίας

ΒΟΝΝΗ.--

Οπως αναμενόταν η Αγκελα Μέρκελ εκλέχτηκε χτες για τρίτη φορά καγκελάριος της Γερμανίας από τη γερμανική Βουλή. Η Μέρκελ θα ηγηθεί του νέου μεγάλου αντιλαϊκού κυβερνητικού συνασπισμού που αποτελείται από τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU), τη Χριστιανοκοινωνική Ενωση της Βαυαρίας (CSU) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Σε συνολικά 631 βουλευτές με 621 ψηφίσαντες πήρε 462 ψήφους. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο ενώ σύμφωνα με την προγραμματική συμφωνία, παρά τη δήθεν «κοινωνική αναπτυξιακή διάσταση» που προσπαθούν να πουλήσουν οι Σοσιαλδημοκράτες, η κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Πάντως χτες ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ (υπήρξε και παλιότερα σε αυτό το πόστο) στην πρώτη του δήλωση επέκρινε τη Ρωσία για τη στάση της στην Ουκρανία. Είπε χαρακτηριστικά: «Είναι σκανδαλώδες το πώς η Ρωσία χρησιμοποίησε την άσχημη οικονομική κατάσταση της Ουκρανίας για να την αποτρέψει από το να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ. Εξίσου σκανδαλώδης είναι η βίαιη συμπεριφορά των δυνάμεων ασφαλείας της Ουκρανίας απέναντι σε ειρηνικούς διαδηλωτές». Ταυτόχρονα για τη στάση της ΕΕ, που την ήθελε πιο αποφασιστική για να έχει τον πρώτο λόγο το ευρωπαϊκό κεφάλαιο και όχι η Ρωσία στην Ουκρανία, είπε με δεικτικό τρόπο: «Η ΕΕ θα πρέπει να διερωτηθεί αν υποτίμησε το πόσο διχασμένη και αδύναμη είναι η Ουκρανία και αν το Κίεβο βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν αναγκάστηκε να επιλέξει μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας» και συμπλήρωσε ότι «το μόνο πράγμα για το οποίο είμαι βέβαιος είναι ότι παρουσιάσαμε ένα οικονομικό και δημοσιονομικό πακέτο που κρίθηκε ανεπαρκές για τις ανάγκες της Ουκρανίας, ώστε η χώρα να παραμείνει ανταγωνιστική και να συνδεθεί οικονομικά με την Ευρώπη».

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Περιοδεία του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

ΜΑΝΙΛΑ.--

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, επισκέφτηκε τις Φιλιππίνες και απηύθυνε προειδοποίηση προς το Πεκίνο να μην προχωρήσει στη δημιουργία ζώνης αντιαεροπορικής άμυνας πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ανάλογη με εκείνη που κήρυξε στα τέλη Νοέμβρη πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

«Η ζώνη δεν πρέπει να επιβληθεί και η Κίνα πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε ανάλογη μονομερή ενέργεια αλλού στην περιοχή και κυρίως πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», δήλωσε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου στη Μανίλα.

Κατά τη διήμερη επίσκεψή του στις Φιλιππίνες, την πρώτη από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Αμερικανός υπουργός υποστήριξε ανοιχτά τις Φιλιππίνες, τις οποίες χαρακτήρισε «σύμμαχο κλειδί» απέναντι στο Πεκίνο, το οποίο διεκδικεί μικρά νησιά των Φιλιππίνων στην περιοχή.

Σαράντα εκ. δολάρια θα προσφέρουν οι ΗΠΑ στις Φιλιππίνες, προκειμένου υποτίθεται να διαφυλάξουν τα εθνικά τους ύδατα από τις διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Θάλασσα της Κίνας. Επίσης, ΗΠΑ και Φιλιππίνες πρόκειται να υπογράψουν συμφωνία που θα επιτρέπει σε στρατεύματα, πολεμικά αεροσκάφη και πλοία των ΗΠΑ να σταθμεύσουν προσωρινά στις Φιλιππίνες, όπου οι τελευταίες αμερικανικές βάσεις έκλεισαν το 1992.

ΙΤΑΛΙΑ
Κλήρωση για πληρωμή εργαζομένων σε παιδικό σταθμό

ΡΩΜΗ.- Η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει στην Ιταλία και μαζί της οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, που εφαρμόζει η αστική κυβέρνηση και του Ε. Λέτα για να βγει με τις λιγότερο δυνατές απώλειες από αυτή το μεγάλο κεφάλαιο. Ετσι συμβαίνουν και τραγελαφικές καταστάσεις όπως το περιστατικό με τον διευθυντή ενός δημοτικού παιδικού σταθμού στην πόλη Πράτο της κεντρικής Ιταλίας. Αυτός λοιπόν ελλείψει κονδυλίων έβαλε στην κλήρωση τους 18 εργαζόμενους εκπαιδευτικούς και καθαρίστριες του σταθμού για να ...βγάλει τους 5 τυχερούς που θα πληρώνονταν. Τα 5.000 ευρώ που είχε στη διάθεσή του μόλις που επαρκούσαν για 5 μισθούς, τους οποίους πήραν τελικά 4 εκπαιδευτικοί και μία καθαρίστρια.

Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι έμαθαν ότι θα πληρωθούν όταν υπάρξουν χρήματα από τον προϋπολογισμό του 2014. Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι, όπως υποχρεώνεται να σημειώσει και ο ιταλικός αστικός τύπος, ένα μεμονωμένο περιστατικό. Οι περικοπές στους δήμους αλλά και στη δημόσια Παιδεία έχουν οδηγήσει σε υποχρηματοδότηση στοιχειωδών υποδομών και του απαραίτητου προσωπικού.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες

Αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 5% για την πενταετία 2014-2019 (ώστε να φτάσουν τα 24,7 τρισ. γεν ή 240 δισ. δολάρια) συνεπάγεται το πακέτο μέτρων για την άμυνα που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας χτες Τρίτη. Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, στη σχετική απόφαση για τη στρατηγική Ασφάλειας της χώρας σημειώνεται ότι η Ιαπωνία θα επιδιώξει να αναλάβει πιο «προληπτικό» ρόλο στο εξωτερικό για την άμυνά της και θα χαράξει νέες κατευθυντήριες γραμμές στο θέμα της εξαγωγής όπλων. Επίσης υπογραμμίζεται η σημασία της συμμαχίας Ιαπωνίας - ΗΠΑ ως παράγοντας εξισορρόπησης έναντι των απειλών που αντιμετωπίζει η Ιαπωνία.

Στα σχέδια είναι η αγορά νέων υπερσύγχρονων μαχητικών, αλλά και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αποβατικών σκαφών και μεταγωγικών του στρατού. Επίσης, το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας επιδιώκει αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% από τον ερχόμενο Απρίλη, γεγονός που θεωρείται η μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 22 ετών. Μάλιστα, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι ιαπωνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα δημιουργήσουν και μία νέα δύναμη, η οποία θα εκπαιδευθεί στην ανακατάληψη νησιών.

Σχολιάζοντας τις παραπάνω αποφάσεις, η εκπρόσωπος του κινέζικου υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η πολιτική που ακολουθεί η Ιαπωνία στους τομείς των εξοπλισμών και της άμυνας θα έχει αντίκτυπο στην ασφάλεια της ευρύτερης περιφέρειας και κάλεσε την Ιαπωνία να σκύψει με ειλικρίνεια στην ιστορία της, να ακολουθήσει το δρόμο της ειρηνικής ανάπτυξης και να σεβαστεί τις λογικές ανησυχίες που τρέφουν οι χώρες της περιοχής για την ασφάλεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ