ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΚΘΕΣΗ» ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνταγές για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Συνταγές γύρω από το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμόζεται από το 2014 παρέχονται από την Τράπεζα της Ελλάδας μέσω της «ενδιάμεσης έκθεσης για τη νομισματική πολιτική», που υποβλήθηκε χτες στη Βουλή από το διοικητή της Γ. Προβόπουλο. Αναιμικός στο 0,5% προβλέπεται ο ρυθμός ανάκαμψης του παραγόμενου ΑΕΠ, ενώ ταυτόχρονα θα συνεχιστούν η μείωση του «κόστους εργασίας», ταυτόχρονη με την ανάκτηση πόντων ανταγωνιστικότητας από τις ισχυρές επιχειρήσεις και ομίλους.

Η Τράπεζα της Ελλάδας αξιώνει την αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος της «δημοσιονομικής προσαρμογής» και των «μεταρρυθμίσεων» για το λεγόμενο «εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα», με τις απολύσεις, τα προγράμματα «κινητικότητας», τις συγχωνεύσεις φορέων και υπηρεσιών, την κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων. Ως προς τη διαμόρφωση του μείγματος της «δημοσιονομικής πολιτικής» η έμφαση δίνεται στην περικοπή των κρατικών δαπανών. Σε αυτό το πλαίσιο ασκείται «κριτική» στο γεγονός ότι η «δημοσιονομική προσαρμογή βασίστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ό,τι έπρεπε σε αύξηση της φορολογίας, η οποία οδήγησε σε σημαντική επιβάρυνση των φορολογουμένων και σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος».

Στην «ενδιάμεση έκθεση» της ΤτΕ επισημαίνονται:

«Αβεβαιότητες και κίνδυνοι»: Εντοπίζουν «σημαντικά προβλήματα στο πολιτικό κλίμα» και καλούν σε «σύμπλευση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε μια εθνική πολιτική για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη». Σε αυτό το πλαίσιο επιχειρούν να τσουβαλιάσουν τους θύτες με τα θύματα, τα λαϊκά στρώματα στην πολιτική του κεφαλαίου. Σε περίπτωση «όξυνσης» ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του 2014, η «αβεβαιότητα θα ενταθεί και θα αποδυναμωθούν εκ νέου τα στοιχεία που στηρίζουν σήμερα θετικές προβλέψεις και για το 2014 και για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας στο μέλλον», τονίζεται στην έκθεση.

«Αναδιαρθρώσεις» στο Δημόσιο: Για το 2014 αξιώνουν «περαιτέρω συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων και υπηρεσιών», καθώς και την «επιτάχυνση της διοικητικής μεταρρύθμισης με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών». Στις προτεραιότητες είναι ο «καλύτερος έλεγχος και των δαπανών του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος», επίσης η «βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού», η «αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος».

«Προσαρμογή» μισθών: Ο στόχος για «μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος» κατά 15% στην 3ετία 2012-2014 αναμένεται να υπερκαλυφθεί και να φτάσει στο 21,7%. Σε αυτό το πλαίσιο η «συνολική δαπάνη για αποδοχές και εργοδοτικές εισφορές» παρουσίασε ρυθμούς πτώσης: 2010: 6,9%, 2011: 8,1%, 2012: 14%, 2013: 7,5% (εκτίμηση), ενώ για το 2014 προβλέπεται πτώση 1,2%. Από την αρχή του Γενάρη του 2013 μέχρι και τις αρχές του Δεκέμβρη έχουν περάσει 385 επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις, ενώ ο συνολικός αριθμός τους από τον Οκτώβρη του 2011 (από τη ψήφιση του ν. 4021) φτάνει στις 1.397. Κατά κανόνα προβλέπουν μειώσεις αποδοχών από 10% μέχρι 40% ή πάγωμα μισθών.

«Ανταγωνιστικότητα»: Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια (2010-2013) ανακτήθηκε η «απώλεια κόστους ανταγωνιστικότητας» που συντελέστηκε στην περίοδο 2001-2009.

Χρηματοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων: Η μείωση της καταθετικής βάσης του τραπεζικού συστήματος, οδηγεί σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων. Στο 11μηνο του 2013, μεγάλες επιχειρήσεις με πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές άντλησαν κεφάλαια ύψους 3,7 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) από την αγορά εταιρικών ομολόγων. Την περίοδο 2000-2007 οι εταιρείες αντλούσαν κατά μέσο όρο κεφάλαια ύψους 2,7% του ΑΕΠ το χρόνο μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Πηγές χρηματοδότησης αποτελούν και τα «διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, οι αγορές επιχειρηματικών ομολόγων και το χρηματιστήριο, μέσω των οποίων μπορούν να καλύψουν σημαντικό μέρος του χρηματοδοτικού κενού της οικονομίας». Επισημαίνουν ότι η «φορολογική πολιτική θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα της πορείας των επενδύσεων τα επόμενα χρόνια, καθώς πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών και των αδιανέμητων κερδών θα αφαιρέσει πολύτιμους χρηματοδοτικούς πόρους από τον ιδιωτικό τομέα». Οπως προκύπτει, αυτό που τους κόφτει είναι η μείωση των καταθέσεων, οι οποίες με τη σειρά τους αποτελούν τον «παραδοσιακό» τρόπο χρηματοδότησης των επιχειρηματιών.

Ισοζύγιο συναλλαγών: Αναμένεται για «πρώτη φορά» η εμφάνιση πλεονάσματος, εξέλιξη που, σύμφωνα με την ΤτΕ, οφείλεται στη μείωση των εισαγωγών με την ταυτόχρονη αύξηση των εξαγωγών και την ανάκαμψη των εισπράξεων από τουριστικές υπηρεσίες.

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Βαθμιαία απελευθέρωση από το Γενάρη

Μέχρι το τέλος της βδομάδας αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή της ρύθμισης για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών, με την οποία ξεκινά η σταδιακή εφαρμογή του μέτρου για την άρση της παρεχόμενης προστασίας ακόμη και για την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή τη σχετική νομοθετική ρύθμιση αύριο, Πέμπτη, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενταγμένη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και με σκοπό να συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή την Παρασκευή και στην Ολομέλεια της Βουλής το Σάββατο.

Η τμηματική έναρξη των πλειστηριασμών από την 1η Γενάρη του 2014 αξιοποιείται εκβιαστικά προκειμένου να σύρουν λαϊκά νοικοκυριά στα γκισέ των τραπεζών, αναγκάζοντάς τα να κόψουν από στοιχειώδεις δαπάνες που αφορούν στην κάλυψη αναγκών της καθημερινότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, για πρώτη δόση, κατά το μεταβατικό διάστημα του 2014, μειώνονται τα όρια των αντικειμενικών τιμών (σήμερα ξεκινούν από 300.000 ευρώ) που ισχύουν για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ παράλληλα θα προβλέπονται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Επίσης, καταργείται η προστασία που ισχύει σε οποιαδήποτε ακίνητη περιουσία (δεύτερη κατοικία, εξοχικά, γραφεία κ.ά.) για χρέη στις τράπεζες μέχρι 200.000 ευρώ.

Η βαθμιαία απελευθέρωση των πλειστηριασμών έχει στόχο την προστασία του συλλογικού συμφέροντος των τραπεζών αφού το ενδεχόμενο μαζικών πλειστηριασμών, σε σύντομο διάστημα, θα έριχνε απότομα τις τιμές των ακινήτων, θα προκαλούσε νέες επισφάλειες στους τραπεζίτες, θα διόγκωνε και τις ανάγκες πρόσθετης «ανακεφαλαιοποίησης» και αυτό σε μια περίοδο που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι ανταγωνισμοί γύρω από τους τρόπους διάσωσης των τραπεζών της ΕΕ.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδας στην «ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική» απέφυγε να πάρει συγκεκριμένη θέση για την προωθούμενη ρύθμιση. Σε αυτό το πλαίσιο και με στόχο τον κατευνασμό του φαινομένου καλεί τις τράπεζες σε επαγρύπνηση για τον «πρώιμο εντοπισμό αρνητικών εξελίξεων», σε «καθορισμό προτεραιοτήτων στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», στην «αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης των δανειοληπτών, με σκοπό την εξεύρεση επιλογών που θα οδηγούν σε μακροχρόνια διατηρήσιμες λύσεις». Οι συγκεκριμένες αναφορές έχουν να κάνουν και με τα πολύ μεγάλα «κόκκινα» τραπεζικά και ομολογιακά δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων.

Απέναντι σ' αυτή την προοπτική το ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή μια σημαντική τροπολογία για την προστασία της λαϊκής στέγης. Η τροπολογία έχει τίτλο: «Απαγόρευση διενέργειας πλειστηριασμών σε βάρος των λαϊκών οικογενειών και μέτρα για την ουσιαστική ελάφρυνση των χρεών τους». Η προστασία αφορά σε λαϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ και με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, διαγραφή του συνόλου των κάθε μορφής τόκων, διαγραφή του 50% της οφειλής για στεγαστικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ κ.ά.

«Red carpet»...

«Red carpet» δηλαδή κόκκινο χαλί έχει στρώσει η κυβέρνηση για να πατήσουν οι άρπαγες που εποφθαλμιούν τον πλούτο της χώρας. Το ανακοίνωσε περιχαρής ο πρωθυπουργός σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που προβλήθηκε στο 15ο επενδυτικό φόρουμ της Capital Link, που πραγματοποιήθηκε χτες στο Μετροπόλιταν Κλαμπ του Μανχάταν με θέμα: «Μία Εποχή Ευκαιριών», απευθυνόμενος σε εκατοντάδες συνέδρους που εκπροσωπούν μεγάλους επενδυτικούς οίκους των Ηνωμένων Πολιτειών, τράπεζες και επιχειρήσεις.

Αλίμονο! Και ευκαιρίες δημιούργησε η κυβέρνηση Σαμαρά για τα μονοπώλια και κόκκινο χαλί τους έστρωσε. Αυτό το πιστώνεται. Είχε δίκιο ο Α. Σαμαράς επισημαίνοντάς το απευθυνόμενος στα «κοράκια» που ίπτανται πάνω απ' το «πτώμα» των εργασιακών, ασφαλιστικών, μισθολογικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης της χώρας, εκ των ων ουκ άνευ για τη διαμόρφωση του «επενδυτικού κλίματος» που τόσο περήφανο κάνει κάθε συνεπή πολιτικό εκπρόσωπο της αστικής τάξης.

Απόλυτο δίκιο έχει να κομπάζει για τα «χειροπιαστά αποτελέσματα» της κυβέρνησής του που προσφέρει σε όσους θέλουν να επενδύσουν «red carpet» και όχι «red tape» και «σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες», αφού κατά τον πρωθυπουργό «η χώρα μπαίνει πλέον σε περίοδο ανάκαμψης, έχει πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά και η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση επανεκκίνησης». Εχει δίκιο να διαλαλεί την πραμάτεια των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που δεν άφησαν πέτρα πάνω στην πέτρα για το λαό αλλά «διόρθωσαν τα κακώς κείμενα» και «αύξησαν την ανταγωνιστικότητα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, κατά τον Α. Σαμαρά.

Για τα μονοπώλια είναι η ανάκαμψη και η επανεκκίνηση, το πρωτογενές πλεόνασμα. Ο λαός συνεχίζει να βουλιάζει στη φτώχεια αφού το «επενδυτικό κλίμα», που θρέφει τα μονοπώλια και την υγεία των κερδών τους, δεν τον σηκώνει, δεν σηκώνει δικαιώματα και δυνατότητες κάλυψης των σύγχρονων αναγκών του. Είναι κλίμα ανθυγιεινό για το λαό και πρέπει να το αναστρέψει με την πάλη του, τη συμμαχία του, με ισχυρό ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ