Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΚΘΕΣΗ» ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνταγές για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Συνταγές γύρω από το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμόζεται από το 2014 παρέχονται από την Τράπεζα της Ελλάδας μέσω της «ενδιάμεσης έκθεσης για τη νομισματική πολιτική», που υποβλήθηκε χτες στη Βουλή από το διοικητή της Γ. Προβόπουλο. Αναιμικός στο 0,5% προβλέπεται ο ρυθμός ανάκαμψης του παραγόμενου ΑΕΠ, ενώ ταυτόχρονα θα συνεχιστούν η μείωση του «κόστους εργασίας», ταυτόχρονη με την ανάκτηση πόντων ανταγωνιστικότητας από τις ισχυρές επιχειρήσεις και ομίλους.

Η Τράπεζα της Ελλάδας αξιώνει την αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος της «δημοσιονομικής προσαρμογής» και των «μεταρρυθμίσεων» για το λεγόμενο «εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα», με τις απολύσεις, τα προγράμματα «κινητικότητας», τις συγχωνεύσεις φορέων και υπηρεσιών, την κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων. Ως προς τη διαμόρφωση του μείγματος της «δημοσιονομικής πολιτικής» η έμφαση δίνεται στην περικοπή των κρατικών δαπανών. Σε αυτό το πλαίσιο ασκείται «κριτική» στο γεγονός ότι η «δημοσιονομική προσαρμογή βασίστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ό,τι έπρεπε σε αύξηση της φορολογίας, η οποία οδήγησε σε σημαντική επιβάρυνση των φορολογουμένων και σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος».

Στην «ενδιάμεση έκθεση» της ΤτΕ επισημαίνονται:

«Αβεβαιότητες και κίνδυνοι»: Εντοπίζουν «σημαντικά προβλήματα στο πολιτικό κλίμα» και καλούν σε «σύμπλευση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε μια εθνική πολιτική για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη». Σε αυτό το πλαίσιο επιχειρούν να τσουβαλιάσουν τους θύτες με τα θύματα, τα λαϊκά στρώματα στην πολιτική του κεφαλαίου. Σε περίπτωση «όξυνσης» ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του 2014, η «αβεβαιότητα θα ενταθεί και θα αποδυναμωθούν εκ νέου τα στοιχεία που στηρίζουν σήμερα θετικές προβλέψεις και για το 2014 και για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας στο μέλλον», τονίζεται στην έκθεση.

«Αναδιαρθρώσεις» στο Δημόσιο: Για το 2014 αξιώνουν «περαιτέρω συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων και υπηρεσιών», καθώς και την «επιτάχυνση της διοικητικής μεταρρύθμισης με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών». Στις προτεραιότητες είναι ο «καλύτερος έλεγχος και των δαπανών του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος», επίσης η «βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού», η «αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος».

«Προσαρμογή» μισθών: Ο στόχος για «μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος» κατά 15% στην 3ετία 2012-2014 αναμένεται να υπερκαλυφθεί και να φτάσει στο 21,7%. Σε αυτό το πλαίσιο η «συνολική δαπάνη για αποδοχές και εργοδοτικές εισφορές» παρουσίασε ρυθμούς πτώσης: 2010: 6,9%, 2011: 8,1%, 2012: 14%, 2013: 7,5% (εκτίμηση), ενώ για το 2014 προβλέπεται πτώση 1,2%. Από την αρχή του Γενάρη του 2013 μέχρι και τις αρχές του Δεκέμβρη έχουν περάσει 385 επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις, ενώ ο συνολικός αριθμός τους από τον Οκτώβρη του 2011 (από τη ψήφιση του ν. 4021) φτάνει στις 1.397. Κατά κανόνα προβλέπουν μειώσεις αποδοχών από 10% μέχρι 40% ή πάγωμα μισθών.

«Ανταγωνιστικότητα»: Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια (2010-2013) ανακτήθηκε η «απώλεια κόστους ανταγωνιστικότητας» που συντελέστηκε στην περίοδο 2001-2009.

Χρηματοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων: Η μείωση της καταθετικής βάσης του τραπεζικού συστήματος, οδηγεί σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων. Στο 11μηνο του 2013, μεγάλες επιχειρήσεις με πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές άντλησαν κεφάλαια ύψους 3,7 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) από την αγορά εταιρικών ομολόγων. Την περίοδο 2000-2007 οι εταιρείες αντλούσαν κατά μέσο όρο κεφάλαια ύψους 2,7% του ΑΕΠ το χρόνο μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Πηγές χρηματοδότησης αποτελούν και τα «διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, οι αγορές επιχειρηματικών ομολόγων και το χρηματιστήριο, μέσω των οποίων μπορούν να καλύψουν σημαντικό μέρος του χρηματοδοτικού κενού της οικονομίας». Επισημαίνουν ότι η «φορολογική πολιτική θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα της πορείας των επενδύσεων τα επόμενα χρόνια, καθώς πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών και των αδιανέμητων κερδών θα αφαιρέσει πολύτιμους χρηματοδοτικούς πόρους από τον ιδιωτικό τομέα». Οπως προκύπτει, αυτό που τους κόφτει είναι η μείωση των καταθέσεων, οι οποίες με τη σειρά τους αποτελούν τον «παραδοσιακό» τρόπο χρηματοδότησης των επιχειρηματιών.

Ισοζύγιο συναλλαγών: Αναμένεται για «πρώτη φορά» η εμφάνιση πλεονάσματος, εξέλιξη που, σύμφωνα με την ΤτΕ, οφείλεται στη μείωση των εισαγωγών με την ταυτόχρονη αύξηση των εξαγωγών και την ανάκαμψη των εισπράξεων από τουριστικές υπηρεσίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ