ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Νέα κανάλια χρηματοδότησης» απαιτεί ο ΣΕΒ

Με «αντιμνημονιακή» ρητορεία εμφανίστηκε σε χτεσινή ημερίδα ο Δ. Δασκαλόπουλος

Οι μεγαλοεργοδότες του ΣΕΒ τσακίζουν στις επιχειρήσεις τους τις Συλλογικές Συμβάσεις και εμφανίζονται «αντιμνημονιακοί» για να εξασφαλίσουν χρήμα για επενδύσεις
Οι μεγαλοεργοδότες του ΣΕΒ τσακίζουν στις επιχειρήσεις τους τις Συλλογικές Συμβάσεις και εμφανίζονται «αντιμνημονιακοί» για να εξασφαλίσουν χρήμα για επενδύσεις
Φορολογικές ελαφρύνσεις, παροχή ρευστού από το κράτος, μείωση ενεργειακού κόστους, κατάργηση «περιττών» δημόσιων οργανισμών, αλλά και ένταση των «διαρθρωτικών αλλαγών» στην οικονομία, περιλαμβάνει το μενού του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, όπως το παρουσίασε ο πρόεδρός του, Δ. Δασκαλόπουλος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε χτεσινή ημερίδα του ΣΕΒ με τίτλο «Παραγωγική ανασυγκρότηση με καινοτομία, μια σύγχρονη βιομηχανική πολιτική για την Ελλάδα».

Χαρακτηριστικά σημεία της ομιλίας του Δ. Δασκαλόπουλου αποτέλεσαν η αναφορά του στην «αδυναμία της μνημονιακής συνταγής να προσφέρει λύσεις» καθώς και η επισήμανση ότι «το μονότονο πλέον θρίλερ των ανά τρίμηνο διαπραγματεύσεων με την τρόικα (...) πρέπει κάποια στιγμή να τελειώνει».

Είναι φανερή η προσπάθεια των βιομηχάνων να πιέσουν για να εμπλουτιστεί το μείγμα της διαχείρισης με περισσότερα επεκτατικά μέτρα, χωρίς βέβαια να παραλειφθεί καμιά από τις προσυμφωνημένες «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», που αφορούν στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό, στις ιδιωτικοποιήσεις, στις «απελευθερώσεις» επαγγελμάτων και άλλα μέτρα.

Ο ίδιος, άλλωστε, αναφερόμενος στο περιβόητο «πρωτογενές πλεόνασμα», που επιτεύχθηκε με αφαίμαξη του λαού και «στέγνωμα» μισθών, συντάξεων και «κοινωνικών δαπανών», το χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» αλλά και «προϋπόθεση» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για μία νέα αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

Ομως, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, το πρωτογενές πλεόνασμα «δεν αποτελεί εγγύηση για μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση» αφού «ακόμη κι αν επικυρωθεί τον Απρίλιο από την Eurostat, θα είναι βασισμένο στη δημοσιονομική συμπίεση και τη μείωση του βιοτικού μας επιπέδου. Δεν είναι ακόμα ένα πραγματικό κεκτημένο της οικονομίας μας - που παραμένει ελλειμματική».

Σε άλλο σημείο είπε ότι η «μνημονιακή πολιτική δεν προσφέρει πια λύσεις» καθώς «είναι ένα πρόγραμμα που δεν το χρειάζεται πλέον η χώρα μας και δεν δίνει προοπτική στον λαό μας», αποδίδοντας τη συνέχιση αυτής της πολιτικής στην οικονομική και πολιτική «αμηχανία» της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ο Δ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε «αδιέξοδη» τη σημερινή κατάσταση, αποδίδοντάς την στο γεγονός ότι «στα τέσσερα αυτά χρόνια αφήσαμε ουσιαστικά άθικτες, στο βαθύ κράτος, δομές και παθογένειες που μας έριξαν έξω. Κι επειδή αμελήσαμε την αδήριτη ανάγκη για ριζική αναδιάρθρωση της παραγωγικής μας δομής».

Ζητάνε παραπέρα μείωση του κόστους παραγωγής

Το σχέδιο «παραγωγικής ανασυγκρότησης» που αξιώνει ο ΣΕΒ προβλέπει: «Διεθνώς ανταγωνιστικό» φορολογικό σύστημα, που θα επανασχεδιαστεί στο σύνολό του με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (απαιτεί δραστική μείωση της φορολογίας κεφαλαίου), «διεθνώς ανταγωνιστικό κόστος Ενέργειας» (εδώ οξύνονται οι κόντρες με τα μονοπώλια στην Ενέργεια, αλλά ασκούνται και πιέσεις για αντιστάθμισμα της όποιας απώλειας από τη μείωση τιμών Ενέργειας στη βιομηχανία, με αύξηση της τιμής της στα λαϊκά νοικοκυριά), «νέα κανάλια χρηματοδότησης» των επιχειρήσεων, «κατάργηση ή συγχώνευση των άχρηστων δημόσιων οργανισμών», Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ «κομμένα και ραμμένα» στα μέτρα του ΣΕΒ, με κάθε μέσο οικονομική ενίσχυση των εξαγωγικών επιχειρήσεων, σύνδεση των επιχειρήσεων με την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα ερευνητικά ιδρύματα.

Με άλλα λόγια, οι μεγαλοεργοδότες στον κλάδο της βιομηχανίας, αφού εξασφάλισαν το φτήνεμα της εργατικής δύναμης, τώρα θέλουν και παραπάνω ζεστό χρήμα στο χέρι και νέες φοροαπαλλαγές για να κάνουν επενδύσεις, να διατηρήσουν και να βελτιώσουν τις θέσεις τους στον ανταγωνισμό.

Οι επτά τομείς της εγχώριας οικονομίας στους οποίους ο ΣΕΒ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα είναι η βιομηχανία παραγωγής Ενέργειας, η περιβαλλοντική βιομηχανία, τα δομικά προϊόντα και μεταλλικές κατασκευές, η παραγωγική αλυσίδα τροφίμων, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, η Υγεία και το έτοιμο ένδυμα. Πρόκειται για κλάδους της οικονομίας, όπου η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις προωθούν σαρωτικές αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις για να προσελκύσουν ξένα και ντόπια κεφάλαια.

Σε μία συνολική αποτίμηση των μέχρι σήμερα ενεργειών της κυβέρνησης για την ενίσχυση των ντόπιων βιομηχάνων προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, κατά την παρέμβασή του στην ημερίδα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ήδη βρίσκονται σε επεξεργασία επιπλέον μέτρα για την περιστολή του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία. Πρόσθεσε ακόμη ότι «το 2013 θα είναι το τελευταίο έτος με μεγάλη ύφεση» και κατέληξε λέγοντας ότι η κυβέρνηση πέτυχε τον πρώτο της στόχο, που ήταν η παραμονή στο ευρώ, και πλέον προχωρά για την επίτευξη του δεύτερου στόχου, που είναι «η απαλλαγή από το μνημόνιο».

Διαχρονική η φορολεηλασία του λαού

Τη διαχρονική απογείωση των φορολογικών εσόδων απέναντι στα λαϊκά στρώματα στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ καταγράφει έκθεση του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα συνολικά φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα από 18% του ΑΕΠ για το έτος 1965 απογειώθηκαν το 2012 στο 33,8% του ΑΕΠ. Στην Ελλάδα και την Ουγγαρία σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων την περίοδο 2011 - 2012, κατά 1,6% και κατά 1,8% του ΑΕΠ αντίστοιχα. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις για το 2012 καταγράφονται σε Ουγγαρία, Ελλάδα, Ιταλία και Νέα Ζηλανδία. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (2012), τα συνολικά φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνονται ως εξής: Δανία 48%, Γαλλία 45,3%, Ιταλία 44,4%, Σουηδία 44,3%, Φινλανδία 44,1%, Νορβηγία 42,2%. Στο σύνολο των κρατών του ΟΟΣΑ φτάνουν στο 34,6% του ΑΕΠ για το 2012 (από 34,1% το 2011), έναντι 25,4% του ΑΕΠ που καταγράφηκε το 1965.

Κινητοποίηση των μηχανικών για το ασφαλιστικό

Οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων μηχανικών, το ΣΕΤΗΠ, το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, με το σύνθημα «Ανυποχώρητος αγώνας για την Ασφάλιση», καλούν τους εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους μηχανικούς στην αγωνιστική κινητοποίηση που θα γίνει αύριο Πέμπτη, στις 9 π.μ., στο ΤΣΜΕΔΕ και στην πορεία που θα ακολουθήσει στο υπουργείο Εργασίας. Η σχετική ανακοίνωση στέκεται στην κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζόμενων, συνταξιούχων και ανέργων μηχανικών, στις δραστικές αυξήσεις στις εισφορές, που φτάνουν μέχρι και το 100%, στις μειώσεις των συντάξεων, στην υποβάθμιση των παροχών υγείας και στη νέα κλοπή 400 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ μέσα απ' την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Αττικής. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6946.799.833, 6977.911.896 και στην ιστοσελίδα http://www.dpk.tee.gr.

Με το σταγονόμετρο οι εκταμιεύσεις

Με το «σταγονόμετρο» και με προϋποθέσεις θα δίνονται οι εκταμιεύσεις των κονδυλίων που προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014 για δαπάνες υπουργείων, αποκεντρωμένων διοικήσεων και περιφερειακών υπηρεσιών. Σύμφωνα με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Σταϊκούρα:

-- Το 100% των πιστώσεων θα διοχετεύεται σε αποδοχές και συντάξεις, στην εξόφληση απλήρωτων υποχρεώσεων παρελθόντων οικονομικών ετών και των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών.

-- Το 90% των πιστώσεων θα διοχετεύεται σε προμήθειες αγαθών και κεφαλαιακού εξοπλισμού, ενώ το 75% των πιστώσεων σε επιχορηγήσεις, εισφορές και συνδρομές σε διεθνείς οργανισμούς και κοινότητες.

-- Το 50% των πιστώσεων του προϋπολογισμού των υπουργείων, αποκεντρωμένων διοικήσεων και περιφερειακών υπηρεσιών θα δοθεί στο πρώτο εξάμηνο, ενώ μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2014 θα πρέπει να έχει αξιοποιηθεί το 90% για όλες τις άλλες πιστώσεις.

Στοιχεία πληθωρισμού από την Eurostat

Αρνητικό πληθωρισμό - 2,9%, το χαμηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. - κατέγραψε η Ελλάδα το Νοέμβρη σύμφωνα με την Eurostat, σημειώνοντας και νέα μείωση σε σχέση με τον Οκτώβρη (-1,9%). Την ίδια στιγμή στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 0,9% το Νοέμβρη από 0,7% τον Οκτώβρη, ενώ πριν ένα χρόνο ήταν στο 2,2%. Στην ΕΕ ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 1% από 0,9% την ίδια περίοδο και 2,4% που ήταν πέρσι. Αρνητικά ποσοστά πληθωρισμού εμφάνισε επίσης η Βουλγαρία (-1%) και η Κύπρος (-0,8%), ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Εσθονία με 2,1%, τη Φιλανδία με 1,8% και τη Γερμανία με 1,6%. Σε σχέση με τον Οκτώβρη ο πληθωρισμός μειώθηκε σε έντεκα κράτη μέλη, παρέμεινε αμετάβλητος σε τρία και αυξήθηκε σε 13 κράτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ