ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Στην ατζέντα η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων

Οι ιδιωτικοποιήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των χτεσινών συναντήσεων με την τρόικα

Η κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων για το 2014 ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ).

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τυχόν «αποκλίσεις», σε σχέση με τον εισπρακτικό στόχο των ιδιωτικοποιήσεων, ο οποίος φτάνει τα 3,6 δισ. ευρώ για το 2014. Κάθε απόκλιση συνεπάγεται νέα αντιλαϊκά μέτρα «αυτόματης» παραπέρα περικοπής των κρατικών κονδυλίων που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κλιμάκια της τρόικας συνέδεσαν την «εισπραξιμότητα» με το υπό διαμόρφωση «δημοσιονομικό κενό» για το 2014, ενώ παράγοντες του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι ο στόχος των ιδιωτικοποιήσεων για το 2013, μετά και την τελευταία «αναθεώρηση», παραμένει στα 1,3 δισ. ευρώ.

Βασικό ζητούμενο, βέβαια, των ιδιωτικοποιήσεων είναι η εκχώρηση ζωτικού χώρου στα μονοπώλια, βασικών και συγκεντρωμένων κλάδων της οικονομίας, νευραλγικών υποδομών, μεταφορικών δικτύων, λιμανιών και αεροδρομίων, «φιλέτων» δημόσιας γης και περιουσίας.

Οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας, αναμένεται να συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να κλειδώσουν τα «προαπαιτούμενα» μέτρα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, με «προσεκτικά» βήματα, ανοίγει και το ζήτημα της «αναδιάρθρωσης» του ελληνικού κρατικού χρέους, το οποίο αποτελεί ένα -σχετικά μικρό- τμήμα της γενικότερης συζήτησης και των ανταγωνισμών για το «κούρεμα» υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων. Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα από το καλοκαίρι του 2014, χρονοδιάγραμμα στο οποίο φαίνεται ότι αρχίζουν να συγκλίνουν ΕΕ και ΔΝΤ.

Οι πρόσφατες αναφορές του εκπροσώπου του ΔΝΤ, ότι θα υπάρξει συζήτηση για το θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους το καλοκαίρι του 2014, δεν αφορούσαν μόνο το ελληνικό κρατικό χρέος, αλλά τη συνολική αναλυτική εργασία του Ταμείου για το ζήτημα των αναδιαρθρώσεων χρέους από «εμπειρίες σε όλο τον κόσμο», διευκρίνισε το ΔΝΤ με ανακοίνωσή του. Η Κομισιόν, από την πλευρά της, αν και δεν το ομολογεί επίσημα, δεν καλοβλέπει το άνοιγμα τέτοιας συζήτησης πριν από τις Ευρωεκλογές του 2014.

Συγκρότηση «διυπουργικής επιτροπής για τη βιομηχανική πολιτική»

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ενέργειας, καθώς και του προέδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου έγινε χτες στο «Μαξίμου», με ατζέντα την κάλυψη των αναγκών των βιομηχάνων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, συμφωνήθηκε η δημιουργία «διυπουργικής επιτροπής για τη βιομηχανική πολιτική». Στόχος είναι η διαμόρφωση συγκεκριμένου πλαισίου βιομηχανικής πολιτικής, το οποίο ο υπουργός Ανάπτυξης διάνθισε με την «ανάγκη να σωθούν θέσεις εργασίας, αλλά και να δημιουργηθούν καινούργιες». Σημείωσε, επίσης, ότι η ΕΕ έχει «θέσει ψηλά στην ατζέντα της τη βιομηχανική πολιτική», στην οποία είναι αφιερωμένη η Σύνοδος Κορυφής του Φλεβάρη, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας.

Το «αναπτυξιακό μοντέλο» που προωθούν είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μονοπωλιακών ομίλων, στη βάση και των πρόσφατων κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών Οργανισμών. Επιταχύνεται η συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας, η διεργασία που δείχνει την πόρτα της εξόδου από το πεδίο της «ανταγωνιστικότητας» των πλέον αδύναμων κρίκων, καθώς και επιχειρηματιών που δε θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη διαπάλη. Εκπόνηση ειδικής μελέτης έχει ανατεθεί από τη συγκυβέρνηση στο ΙΟΒΕ, στο ΚΕΠΕ και την εταιρεία «McKinsey» για τον εντοπισμό οικονομικών κλάδων που «μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη περίοδο». Οι συγκεκριμένες μελέτες θα αποτελέσουν τον μπούσουλα και για την κατανομή των πόρων του νέου ΕΣΠΑ (2014 - 2020), ύψους 20 δισ. ευρώ.

Για λογαριασμό των βιομηχάνων, το ΙΟΒΕ, σε πρόσφατη μελέτη διεκδικεί νέες απαλλαγές και φορο-ελαφρύνσεις, τη δημιουργία «κινήτρων ανάπτυξης και επενδύσεων», σημειώνοντας ότι μετά και τις «πρόσφατες αλλαγές» στην εργατική νομοθεσία, η Ελλάδα θα γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική, έτσι ώστε οι πολυεθνικές να επιθυμούν να αυξήσουν τον όγκο εργασιών στις ελληνικές θυγατρικές εταιρείες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒ, κατασκευαστικοί όμιλοι και μεγαλοεπιχειρηματίες διεκδικούν μεγαλύτερα κομμάτια της λείας, σε συνέχεια των εθνικών και διακρατικών ενισχύσεων που απέσπασαν οι ντόπιοι τραπεζίτες.

Με τον πρέσβη της Παλαιστίνης

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα συναντηθεί με τον πρέσβη της Παλαιστίνης, τη Δευτέρα 16 Δεκέμβρη και ώρα 13.00.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Η ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ και το ΤΣ Ηλείας της ΚΝΕ διοργανώνουν σήμερα εκδήλωση με θέμα «95 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ». Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία από τον Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου, φωτογραφίας και μουσικό αφιέρωμα. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στο Δημαρχείο του Πύργου, στις 7 μ.μ.

-- Εκδήλωση - συνεστίαση για τα 95 χρόνια του ΚΚΕ οργανώνει σήμερα η ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ στις 8 μ.μ., στην οικογενειακή ταβέρνα «ΤΟ ΠΑΡΚΟ» στην Καλή Σκύδρας.

-- Εκδήλωση για τα 95χρονα του Κόμματος, στον Αγιο Κήρυκο Ικαρίας, στην αίθουσα του Αγίου Παντελεήμονα, σήμερα στις 7.30 μ.μ..

-- Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 95χρονα του Κόμματος, οι Κομματικές Οργανώσεις Φαλάνης, Οικοδόμων, Τροφίμων, Μετάλλου, Ενδυσης, διοργανώνουν λαϊκό γλέντι, στη Φαλάνη της Λάρισας, (στην κεντρική πλατεία, στο καφενείο του Ντόβα), σήμερα στις 8.30 μ.μ.

-- Γλέντι προς τιμήν των 95χρονων του Κόμματος, διοργανώνει σήμερα η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ, στην ταβέρνα «το Ποταμάκι» στον Αη Γιάννη Σερρών.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συναγερμός για την Υγεία

(Συνέχεια από τη σελίδα 1)

Η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ είναι μέρος και υπηρετεί τις συνολικότερες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Υγεία. Στόχος αυτών των αλλαγών είναι να ισχυροποιηθεί η παρουσία και ο ρόλος των επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται απευθείας στο δημόσιο σύστημα, μέσω των συμπράξεων, ή πωλούν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους και στα Ταμεία. Τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με τα οποία λειτουργούν σήμερα οι δημόσιες δομές, θα ενισχυθούν τα επόμενα χρόνια.

Τη λογική αυτή σιγοντάρει η πλειοψηφία στα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών και των υγειονομικών, που δεν αντιπαρατίθεται με την κυβέρνηση στο κύριο, αλλά με συντεχνιακά αιτήματα, και παζαρεύει με κριτήριο την εξυπηρέτηση των ανώτερων στρωμάτων αυτών των ειδικοτήτων. Η γραμμή τους δε βοηθά τη συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν. Δίνει έδαφος στην κυβέρνηση να τσαλαπατά συνολικά τις εργασιακές σχέσεις στα νοσοκομεία, να υποβαθμίζει ανεμπόδιστα τις υπηρεσίες, να μειώνει τις κρατικές δαπάνες και να συκοφαντεί τους εργαζόμενους.

Γραμμή άμυνας και «κρίκος», για να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση στα εφιαλτικά σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ, μπορεί να αποτελέσει μόνο το αίτημα για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας, για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα για όλους. Διαφορετικά, η μπάλα θα παίζεται στο γήπεδο της (εκάστοτε) κυβέρνησης και του κεφαλαίου, που αντιμετωπίζουν την Υγεία σαν εμπόρευμα και βαφτίζουν «δωρεάν παροχές» το ελάχιστο πακέτο που προσφέρουν σε όσους κυριολεκτικά δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.

Εκδήλωση στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων λειτουργίας του Ιδρύματος διοργανώνεται την Τετάρτη 18 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο «Σπίτι του Αγωνιστή», και ενόψει των γιορτών.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει καλλιτεχνικό - πολιτιστικό πρόγραμμα με μουσική, τραγούδια, απαγγελίες ποιημάτων κ.ά. Μουσική - τραγούδι από το μουσικό σχήμα «Φραγκοσυριανή» των μουσικών -τραγουδιστών Διονύση και Κώστα Χριστακόπουλου. Καλούνται συγγενείς των φιλοξενουμένων και φίλοι του Ιδρύματος να συμμετάσχουν στην εκδήλωση μαζί με τους φιλοξενούμενους και εργαζόμενους στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ
Πενθήμερο πολιτικών - πολιτιστικών εκδηλώσεων

Πενθήμερο πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων διοργανώνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Χαλκίδα από τη Δευτέρα 16 έως την Παρασκευή 20 Δεκέμβρη, στο κτίριο του πρώην εκλογικού κέντρου του ΚΚΕ (Κώτσου 1).

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Καθημερινά 9 π.μ.-2 μ.μ. και 5 μ.μ.-9 μ.μ. έκθεση βιβλίου.

Την Τετάρτη 18/12, στις 7 μ.μ. συζήτηση γύρω από το βιβλίο «Το παιδαγωγικό ποίημα» του παιδαγωγού Αντόν Μακάρενκο.

Την Πέμπτη 19/12, στις 7 μ.μ. βιβλιοπαρουσίαση «Η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη». Θα μιλήσει ο Μάκης Μακρής, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή 20/12, στις 6 μ.μ. εκδήλωση αφιερωμένη στα παιδιά που περιλαμβάνει: Ανάγνωση παραμυθιών, εργαστήρι με θέμα τα Χριστούγεννα, στολισμός δέντρου, προβολή ταινίας και παιδικό πάρτι. Στην εκδήλωση θα παρευρίσκεται η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Εύη Κοντόρα.

Καθημερινά, στο χώρο των εκδηλώσεων θα συγκεντρώνονται ρούχα, τρόφιμα και παιχνίδια τα οποία θα δοθούν σε οικογένειες ανέργων, απλήρωτων και απολυμένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ