ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Σχέσεις συνεργασίας και ανταγωνισμού μεταξύ των δύο αστικών τάξεων

Η «λύση» του Κυπριακού, με «οδηγό» το διχοτομικό «σχέδιο Ανάν», στο επίκεντρο των χτεσινών συνομιλιών

Με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, και τον υπουργό Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλο, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Στο επίκεντρο των συνομιλιών, βρέθηκε η ένταση των προσπαθειών Αθήνας και Αγκυρας για μια σύντομη «λύση» στο Κυπριακό, ενταγμένη στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή. Στο παρασκήνιο, την ίδια ώρα, επιβεβαιώνεται ότι οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας εναλλάσσουν σχέσεις συνεργασίας και ανταγωνισμού -με γνώμονα τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους και πάντα σε βάρος των λαών των δύο χωρών- ειδικά σε μια περίοδο που δρομολογούνται εξελίξεις στην περιοχή σχετικά με την εκμετάλλευση ενεργειακών αποθεμάτων και δρόμων μεταφοράς τους.

Οι συναντήσεις του Αχμ. Νταβούτογλου, στην Αθήνα, διεξήχθησαν σύμφωνα με τις ανακοινώσεις σε θετικό κλίμα, ωστόσο το στίγμα είχε δώσει τρεις μέρες πριν ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν, με τις προκλητικές δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες όταν η Τουρκία αναφέρεται στη Θράκη εννοεί και την Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη, ακόμα και περιοχές έως τα Σκόπια και τη Βοσνία. Διπλωματικές πηγές είχαν παραδεχτεί ότι οι δηλώσεις αυτές «φωτογράφιζαν» τη διαδρομή αγωγών φυσικού αερίου.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, όλα δείχνουν ότι σχεδιάζεται «λύση» αντίστοιχη του διχοτομικού «σχεδίου Ανάν», με απευθείας εμπλοκή Ελλάδας και Τουρκίας στην προώθησή της. Μετά τις συναντήσεις, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε μία λύση στο Κυπριακό που να μπορεί να γίνει δεκτή από δημοψήφισμα του κυπριακού λαού». Κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά να επιδείξει «καλοπιστία», για να υπάρξει συμφωνία σχετικά με την υπογραφή κοινής διακήρυξης για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Οπως άφησε να εννοηθεί η κοινή διακήρυξη θα διευκολύνει και το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Πρόσθεσε ότι η λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι «θεσμικά συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ» και να οδηγεί σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, από τη μεριά του, τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να συμβάλουν στην επιτάχυνση των συνομιλιών ως «εγγυήτριες δυνάμεις». Αναδεικνύοντας το πραγματικό «ζητούμενο» στη σχέση των δύο αστικών τάξεων σημείωσε ότι «οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε πολύ σημαντικές συμφωνίες, 27 διμερείς συμφωνίες σε διάστημα 3 χρόνων, κι αυτό καταδεικνύει τη σημασία της σύσφιξης των σχέσεών μας. Πιστεύω ότι η σύσφιξη αυτών των σχέσεων είχε οφέλη πολύ σημαντικά για την οικονομία και το εμπόριο με εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ύψους 5 δισ. ευρώ και στόχο 10 δισ. ευρώ».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας πρόσθεσε ότι «αποδίδουμε πολλή σημασία στην Ελληνική Προεδρία για την ευρωπαϊκή μας προοπτική» και συμπλήρωσε: «Η υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής των παράνομων μεταναστών θα επιταχύνει περαιτέρω την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».

Στα Κατεχόμενα σήμερα ο Νταβούτογλου

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, σήμερα, θα συναντηθεί στα Κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά διέψευσε τους ισχυρισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι υπάρχει αδιέξοδος στις συνομιλίες για την κοινή διακήρυξη. Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Οσμάν Ερτούγ, με γραπτή του ανακοίνωση, εξέφρασε τη λύπη του για τη δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη, υποστηρίζοντας ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και «σύντομα θα επιτευχθεί λύση στο ζήτημα».

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαβουλεύσεις για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος που θα ορίζει τους όρους για την επανέναρξη των συνομιλιών. Η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει να απαλείψει την αναφορά στο αδιαίρετο της κυριαρχίας, ζητώντας επί της ουσίας να δημιουργηθούν δύο ξεχωριστά κράτη.

ΑΣΚΗΣΗ «ΛΕΥΚΟΣ ΑΕΤΟΣ 2013»
Πραγματοποιήθηκε η πρώτη βολή του «S-300»

Δηλώσεις ενταγμένες στην προσπάθεια για αναβάθμιση της θέσης της ελληνικής αστικής τάξης από τον Δ. Αβραμόπουλο

Από την χτεσινή δοκιμαστική βολή στο ΠΒΚ στα Χανιά

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ

Από την χτεσινή δοκιμαστική βολή στο ΠΒΚ στα Χανιά
Δοκιμαστική βολή του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος «S-300» πραγματοποιήθηκε χτες για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 14 χρόνια μετά τη μεταφορά του στην Κρήτη. Με δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της άσκησης στο Πεδίο Βολής Κρήτης στα Χανιά, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος έδωσε συνέχεια στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για αναβάθμιση της θέσης της ελληνικής αστικής τάξης, στο πλαίσιο των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Συγκεκριμένα, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα παίζει το «ρόλο του παράγοντα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή», η οποία «τον τελευταίο καιρό διέρχεται φάση αβεβαιότητας, ρευστότητας και μεγάλης ανασφάλειας». Επιβεβαιώνοντας τη βούληση της ελληνικής αστικής τάξης να εμπλέξει ακόμα πιο βαθιά τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ο υπουργός συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα είναι εδώ με το αμυντικό της σύστημα, με το στράτευμά της, με την πολιτική της και με τις παρεμβάσεις της».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αναφέρθηκε επίσης και στη «συνεισφορά των Κυπρίων αδερφών» οι οποίοι «προσέφεραν» το σύστημα «S-300» στην Ελλάδα, αποσιωπώντας βέβαια ότι η αιτία αυτής της «προσφοράς» ήταν το αποτέλεσμα των έντονων αντιδράσεων των ΗΠΑ, της Τουρκίας και της Βρετανίας όταν η Κύπρος προχώρησε στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος στα τέλη της δεκαετίας του '90.

Τη δοκιμαστική βολή των «S-300» παρακολούθησαν σειρά στρατιωτικών στελεχών και εκπροσώπων κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, αποτυπώνοντας το έντονο ενδιαφέρον στους κόλπους της λυκοσυμμαχίας, καθώς η Ελλάδα είναι το μοναδικό μέλος του ΝΑΤΟ που έχει στην κατοχή του το εξελιγμένο ρωσικό οπλικό σύστημα, βασικός σκοπός του οποίου είναι η κατάρριψη αεροσκαφών και πυραύλων. Παρών στην άσκηση ήταν και ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Φώτης Φωτίου, ο οποίος έκανε λόγο για «ισχυρό χαρτί στην επιτήρηση και προστασία του εθνικού εναέριου χώρου Ελλάδας και Κύπρου».

Σε ό,τι αφορά το σενάριο της άσκησης, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε βολή ενός βλήματος «9M82» από το σύστημα «S-300», το οποίο έπληξε με επιτυχία τηλεκατευθυνόμενο στόχο που πετούσε σε απόσταση 30 χιλιομέτρων και ύψος μικρότερο από 2 χιλιόμετρα. Στα Χανιά για την πραγματοποίηση της άσκησης -εκτός από τους εκπροσώπους χωρών του ΝΑΤΟ- βρέθηκε και πολυμελής ρωσική αντιπροσωπεία. Αποτελούμενη από περίπου 20 άτομα, η ρωσική αντιπροσωπεία απαρτιζόταν από τεχνικούς που συνέβαλαν στην προετοιμασία του συστήματος για την άσκηση, αλλά και από εκπροσώπους ρωσικών εταιρειών, όπως της «Rosoboronexport» (ρωσική κρατική εταιρεία υπεύθυνη για τις πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού σε άλλες χώρες) και της «Fakel» (εταιρεία που κατασκευάζει τα βλήματα που χρησιμοποιεί το σύστημα «S-300»).

Την Κυριακή στο Ισραήλ ο Αβραμόπουλος

Εν τω μεταξύ, διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ θα πραγματοποιήσει την Κυριακή και τη Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκο. Στο πλαίσιο της επίσκεψης (που πραγματοποιείται δύο μήνες μετά τη σύγκληση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ) ο Ελληνας υπουργός θα έχει συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του Moshe Ya'alon και τον Πρόεδρο του Ισραήλ Shimon Peres.

Θυμίζουμε ότι πριν από ένα μήνα, στις 18-20 Νοέμβρη, αντιπροσωπεία του ΓΕΕΘΑ είχε μεταβεί στο Ισραήλ για να υπογράψει πρωτόκολλα στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ. Τα πρωτόκολλα αυτά αποτελούσαν εξειδίκευση των συμφωνιών που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις των δύο χωρών για ενίσχυση της μεταξύ τους στρατιωτικής συνεργασίας και σηματοδοτούν τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά «παιχνίδια» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κοινή πάλη των δύο λαών ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του, για την επίσκεψη Νταβούτογλου στην Αθήνα και τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η φράση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, "θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον ίδιο θετικό τρόπο", είναι πέρα για πέρα αποκαλυπτική για την κατάσταση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων. Δηλαδή: Θα συνεχιστούν, από τη μια, οι εκατέρωθεν διακηρύξεις περί "υψηλού επιπέδου" διμερών σχέσεων κι από την άλλη η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας από την Τουρκία, οι "γκρίζες ζώνες", η παραβίαση του εναέριου και θαλάσσιου χώρου, που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, εξαιτίας της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, καθώς και η αξιοποίηση κατά το δοκούν των μειονοτικών ζητημάτων.

Θα συνεχιστεί η συνεργασία για την ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρηματιών των δύο χωρών, μαζί και η αντιπαράθεση, οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων και των καπιταλιστικών κρατών, που διαπλέκονται στην περιοχή μας, λόγω των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για το φυσικό αέριο, γενικότερα για τις ενεργειακές πηγές.

Επιπλέον, οι θετικές αναφορές των δύο υπουργών Εξωτερικών στο "σχέδιο Ανάν", το οποίο έχει απορριφθεί από το λαό της Κύπρου, δείχνουν τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς που υπάρχουν στο κυπριακό ζήτημα. Ετοιμάζεται λύση μακριά από τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.

Ακόμη, η επιδίωξη να αξιοποιηθεί η Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ, για τη μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση της Τουρκίας με την ιμπεριαλιστική ΕΕ, δεν είναι προς όφελος των λαών των δύο χωρών κι έχει καταδικαστεί από το ΚΚΕ και το ΚΚ Τουρκίας.

Σ' αυτές τις συνθήκες, έχει ιδιαίτερη σημασία η ανάπτυξη της πάλης των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, που είναι και ο μόνος δρόμος, που μπορεί να δυναμώσει τη φιλία των λαών, να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα, την ειρήνη και την ισότιμη και αμοιβαία συνεργασία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ