ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΑΝΕΙΑ
Διογκώνεται η υπερχρέωση των νοικοκυριών

Ολοένα και περισσότερο τα νοικοκυριά της χώρας γίνονται δέσμια των τραπεζών, καθώς η αύξηση των δανείων τους προς τις τράπεζες έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη τόσο σε μέγεθος όσο και σε ρυθμό ανόδου. Ετσι τα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων που χρωστάμε έφτασαν στο τέλος Σεπτέμβρη σε 1,5 τρισ. δραχμές (αυξήθηκαν σε σχέση με το Δεκέμβρη του 1999 σε ποσοστό 25%) και τα στεγαστικά δάνεια τον ίδιο μήνα σε 2,44 τρισ. δρχ. με μεταβολή 23,9%. Το σύνολο των κάθε είδους δανείων των ιδιωτών ξεπέρασε τα 7 τρισ. δρχ., ποσό που αντιστοιχεί στο 17% του συνολικού πλούτου που παράγεται ετησίως στη χώρα. Η πραγματικότητα αυτή απηχεί την πολιτική λιτότητας που ακολουθήθηκε ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια, αλλά συνδέεται και με συγκεκριμένα μοντέλα κοινωνικής συμπεριφοράς που έχουν κάθε λόγο να προβάλουν οι τράπεζες και οι κάθε είδους «εκσυγχρονιστές».

Το σύνολο των δανείων του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) έφτασε το Σεπτέμβρη του 2000 σε περίπου 18 τρισ. δραχμές, δηλαδή 22,4% πάνω από το Δεκέμβρη του 1999. Ταχύτατο ρυθμό ανόδου εμφανίζει το εμπόριο (αύξηση σε σχέση με το Δεκέμβρη 1999 κατά 31,5%), γεγονός που δείχνει την κατάσταση ασφυξίας στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις. Η τραπεζική πιστωτική επέκταση προς την κατηγορία βιομηχανία - μεταλλεία εμφανίζει άνοδο 15% και προς τη βιοτεχνία 3,2%.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Δάνειο 50 εκατ. δολαρίων στα ΕΛΠΕ

Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για τη μερική χρηματοδότηση ολοκλήρωσης του πετρελαιαγωγού που θα συνδέει τα διυλιστήρια των ΟΚΤΑ των Σκοπίων και της ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο εξυπηρετεί τα σχέδια της ΕΕ, των ΗΠΑ  και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια

Υπογράφτηκε την Πέμπτη στα νέα περιφερειακά γραφεία της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ (ΕΛΠΕ) στα Σκόπια συμφωνία δανειοδότησης, ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, μεταξύ της εταιρίας ΕΛΠΕΤ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΑΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Σκοπός της δανειοδότησης αυτής είναι η μερική χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του αγωγού αργού πετρελαίου, που θα συνδέσει τα διυλιστήρια Θεσσαλονίκης της ΕΛΠΕ με τα διυλιστήρια ΟΚΤΑ των Σκοπίων.

Ο αγωγός αναμένεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία στο Β` εξάμηνο του 2001. Το έργο αυτό εντάσσεται στα πλαίσια της επενδυτικής πολιτικής της «Ελληνικά Πετρέλαια» στη ΝΑ Ευρώπη και αποτελεί μέρος της γενικότερης στρατηγικής για την ανάπτυξη Ενεργειακών Διασυνδέσεων στο χώρο της ΝΑ Ευρώπης που προωθείται από ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Η στρατηγική αυτή αποβλέπει στην εξομοίωση των συστημάτων παραγωγής, μεταφοράς και διανομής μορφών ενέργειας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά συστήματα σαν μέρος του γενικότερου σχεδιασμού προετοιμασίας των χωρών της περιοχής για είσοδο στην ΕΕ.

Οσον αφορά το ρόλο που παίζουν οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί και δανειοδοτικοί οργανισμοί, όπως η EBRD, σ' αυτή την προσπάθεια των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, είναι καθοριστικός και αυτό τονίστηκε και στην ομιλία του προέδρου των ΕΛΠΕ, Ε. Τζέλλα, ο οποίος τόνισε ότι η συμφωνία είναι ενδεικτική «της εμπιστοσύνης της EBRD και των διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών γενικότερα, στην πορεία για τη σύγκλιση της χώρας (ΠΓΔΜ) προς την ΕΕ».

Το επιβεβαίωσε εξάλλου και ο διευθυντής της EBRD για την περιοχή, Henry Russell, που στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης τόνισε ότι ο ευρωπαϊκός αυτός χρηματοδοτικός οργανισμός υλοποιεί αυτή τη στιγμή παρόμοια projects υποδομών και σε άλλες χώρες της περιοχής «που είναι απόλυτα συνεπή με τις κατευθύνσεις του Συμφώνου Σταθερότητας».

Είναι άξιο προσοχής πάντως ότι ενώ από τα 50 αυτά εκατομμύρια της συγκεκριμένης δανειοδότησης «αναμένεται ότι η Εθνική Τράπεζα Ελλάδας θα συμμετέχει με 25 εκατομμύρια», δε γίνεται καμία σχεδόν μνεία της συμμετοχής της και η συμφωνία υπογράφεται μόνο από την EBRD! Το άλλο αξιοπρόσεκτο της υπόθεσης είναι ότι το ενεργητικό και οι υποχρεώσεις σε σχέση με την κατασκευή του αγωγού θα μεταβιβαστούν σε μια ειδική εταιρία λειτουργίας του αγωγού, που θα ιδρυθεί από κοινού από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, που θα κατέχει το 20% των μετοχών, και την ΕΛΠΕ, που θα κατέχει το 80%.

Με την προώθηση του συγκεκριμένου έργου φαίνεται και ο ειδικός ρόλος που έχουν αναλάβει να παίξουν στη διαδικασία ανάπτυξης ενεργειακών διασυνδέσεων στα Βαλκάνια, για την προετοιμασία ένταξης των χωρών της περιοχής στις δομές της ΕΕ, μεγάλες ελληνικές πρώην δημόσιες και νυν μερικά τουλάχιστον ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις, όπως τα «Ελληνικά Πετρέλαια». Ο αγωγός, συνολικού μήκους 213 χιλιομέτρων, όταν ολοκληρωθεί και καταστεί πλήρως λειτουργικός θα μπορεί να μεταφέρει 2,5 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου το χρόνο και το συνολικό κόστος κατασκευής του θα ανέλθει σε 105 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.


Στράτος Μαυραντώνης

ΟΤΕ
Οριστικά εκτός ΠΓΔΜ

Στην ουγγρική εταιρία τηλεπικοινωνιών Matav δόθηκε τελικά το πλειοψηφικό πακέτο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της ΠΓΔΜ, Mak-Tel. Πακέτο, για το οποίο κατέθεσε οικονομική προσφορά και ο ΟΤΕ, αλλά δεν κατάφερε να ανταγωνιστεί το μεγαλομέτοχο της Matav, Deutsche Telecom και τα αμερικάνικα συμφέροντα που πίεζαν υπέρ των Ούγγρων.

Συγκεκριμένα, στην κούρσα ΟΤΕ και της κοινοπραξίας όπου ηγείτο η Matav και συμμετείχαν αμερικανικά κεφάλαια (του Σόρος) και ελληνικά (του Κοντομηνά), οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών από τα Σκόπια έκαναν λόγο για ήττα του ΟΤΕ. Τις επιβεβαίωσε επίσημα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Σκοπίων.

Τις προηγούμενες μέρες, ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια - μετά από επίσκεψή του στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης - χαρακτήριζε στους δημοσιογράφους ως καλύτερη προσφορά, «αυτή στην οποία υπάρχει και αμερικανικό κεφάλαιο, δηλαδή της Matav». Με επιστολή του στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της Deutsche Telecom δήλωνε ότι «η επιλογή της Matav ως στρατηγικού επενδυτή... θα προσελκύσει και άλλες γερμανικές επενδύσεις».

O δε πρωθυπουργός της χώρας, Λ. Γκεοργκίεφσκι, μιλώντας στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, απέδιδε το ενδιαφέρον της Deutsche Telecom για την αγορά της Mak-Tel στη διάθεσή της να διαρρήξει το ελληνικό μονοπώλιο στην αγορά της ΠΓΔΜ. Από το στρατόπεδο του ΟΤΕ γινόταν λόγος περί πολιτικής, τελικά, απόφασης και εκφράζονταν παράπονα για έλλειψη υποστήριξης από την ελληνική κυβέρνηση.

Μεθοδεύσεις «εκσυγχρονιστών»

Ο επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ν. Καραβίτης κάλεσε χτες εσπευσμένα τους δημοσιογράφους σε μια διαδρομικού χαρακτήρα συνάντηση. Μας παρακάλεσε να... «προσέξουμε» τα στοιχεία για τη φτώχεια που δημοσιοποιεί η «Γιούροστατ» - η επίσημη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ - γιατί, όπως είπε, τα πράγματα δεν είναι «τόσο μαύρα», όσο παρουσιάζονται.

Ο εν λόγω κύριος, λοιπόν, αποφάνθηκε ότι οι φτωχοί στην Ελλάδα είναι λιγότεροι κατά πολύ, έκανε λόγο για λάθος μεθοδολογία της «Γιούροστατ» και έκανε έκκληση στους δημοσιογράφους να περάσουν αυτό το μήνυμα μέσα από τα κείμενά τους.

Ο συντάκτης του «Ριζοσπάστη», όπως και άλλοι συνάδελφοι, ζήτησαν κάποια επίσημα στοιχεία της υπηρεσίας του, κάτι που τέλος πάντων, να αποδείχνει του λόγου του το αληθές. Ο επικεφαλής της ΕΣΥΕ αποχώρησε μάλλον κατηφής, ξεχνώντας ακόμη και τα «χρόνια πολλά»...

Ας τους ευχηθούμε, μέρες που 'ναι, «περαστικά».

Προκηρύσσονται διαγωνισμοί για τραμ και προαστιακό

Το Γενάρη του 2001 θα προκηρυχτούν οι διαγωνισμοί για την κατασκευή του Τραμ της Αθήνας και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου. Αυτό αποφασίστηκε χτες στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρ. Βερελή.

Μετά τη σύσκεψη, ο Χρ. Βερελής δήλωσε ότι το Τραμ θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2003 και ο προαστιακός που θα συνδέει το Σταυρό με το αεροδρόμιο των Σπάτων, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες (Αύγουστος 2004). Τη μελέτη και την επίβλεψη της κατασκευής των δύο έργων έχει αναλάβει το υπουργείο Μεταφορών, ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι αρμόδιο για το κομμάτι του Τραμ που περνά μέσα από την Αττική Οδό. Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου για το έργο του Τραμ της Αθήνας.

ΠΑΣΕΓΕΣ
Γαλαζοπράσινη κολιγιά

Γαλαζοπράσινη κολιγιά ανέδειξαν, όπως ήταν αναμενόμενο, τα... ακομμάτιστα σταυρουδάκια που έπεσαν χτες στην κάλπη, στις εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην ΠΑΣΕΓΕΣ.

Από τα 21 μέλη που ανέδειξε τελικά η δικομματική καρεκλομαχία για το Διοικητικό Συμβούλιο, 12 ανήκουν στο πράσινο στρατόπεδο και 9 στο γαλάζιο. Ενα αποτέλεσμα που απεικονίζει με τον καλύτερο τρόπο το πού αποσκοπούσε το αντιδημοκρατικό πλειοψηφικό σύστημα που επέβαλε η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών στο νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς, με προφανή επιδίωξη τον αποκλεισμό των συνεπών αγωνιστικών δυνάμεων. Γεγονός πάντως είναι πως το ίδιο το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει το κλίμα εκφυλισμού που επικράτησε χτες στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ και τις διαβλητές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με την έννοια του συνεταιριστικού κινήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ