ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΥΛΗ
Στοιχεία για τους παιδικούς σταθμούς ζήτησε το ΚΚΕ

Αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Εσωτερικών σχετικά με τη λειτουργία Βρεφικών και Παιδικών Σταθμών, ιδιωτικών και δημόσιων, κατέθεσε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ. Το πλήρες κείμενο της αίτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές Γ. Γκιόκας, Χρ. Κατσώτης και Σπ. Χαλβατζής, έχει ως εξής:

«Καλείται ο κ. Υπουργός να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής όλα τα στοιχεία που αφορούν τα παρακάτω:

  • Πόσα είναι τα παιδιά από 0-5 ετών στην Ελλάδα;
  • Πόσοι είναι οι Βρεφικοί και Παιδικοί Σταθμοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί, που καλύπτουν αυτές τις ηλικίες; Και πώς εντάσσονται ανά Περιφέρεια.
  • Πού κυμαίνεται το ύψος των τροφείων;
  • Ποιός ο αριθμός των εργαζομένων σε αυτούς και ποια η σχέση εργασίας τους (αορίστου, συμβασιούχοι, 2μηνίτες, μπλοκάκι κτλ.);
  • Τα κτίρια σε τι κατάσταση βρίσκονται από άποψη παλαιότητας, στατικότητας. Εάν υπάρχουν χώροι σίτισης, ξεκούρασης, αύλειοι κτλ.
  • Ποια είναι η αναλογία παιδιών/παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού;
  • Πόσα παιδιά εξυπηρετούνται μέσα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ;
  • Εάν υπάρχει κάποιο αναλυτικό πρόγραμμα που να υλοποιείται στους Βρεφικούς-Παιδικούς Σταθμούς;
  • Σε ποιους δήμους έχουν εφαρμοστεί και λειτουργούν ΚΟΙΝΣΕΠ μέσα στους Σταθμούς;
  • Πόσα παιδιά χρηματοδοτούνται μέσω του Ιδρύματος Νιάρχου ή άλλων ιδιωτικών φορέων και με ποιους όρους;
  • Υπάρχει νέος κανονισμός λειτουργίας των παιδικών σταθμών;
  • Υπάρχει προσανατολισμός να λειτουργήσουν σαν ιδρύματα "ανοικτού τύπου", χωρίς δέσμευση στο χρόνο και στον τρόπο λειτουργίας;»
ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Απολύσεις εργαζομένων παρά τις δικαστικές αποφάσεις

Την απόλυση 45 εργαζομένων του Βρεφοκομείου της Αθήνας, που είχαν κερδίσει τη μονιμοποίησή τους μέσω αποφάσεων δικαστηρίων, αποφάσισε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή του Βρεφοκομείου. Συγκεκριμένα, τα δύο από τα τρία μέλη της Επιτροπής, που ανήκουν στην παράταξη του δημάρχου Γ. Καμίνη, αποφάσισαν να στείλουν στην ανεργία τους εργαζόμενους, παρά τις δύο αποφάσεις του Εφετείου και του Πρωτοδικείου με τις οποίες είχαν μετατραπεί οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Το τρίτο μέλος της Επιτροπής, που πρόσκειται στην παράταξη του Νικήτα Κακλαμάνη, ζήτησε να έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και να αποφασίσει εκείνο τι θα γίνει με το συγκεκριμένο θέμα.

Και αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει περίτρανα πως η δημοτική αρχή στηρίζει απόλυτα τις αντιλαϊκές-αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης. Μάλιστα η δημοτική αρχή, όπως και η ίδια η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος, την ώρα που τάχα αντιτάσσονται στις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες, τη ίδια στιγμή προχωρούν σε εθελοντικές ενδοδημοτικές κινητικότητες και ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των δήμων.

Μετά από την απόλυση των 45 ατόμων, το προσωπικό του Βρεφοκομείου μετρά περίπου 150 εργαζόμενους λιγότερους με συμβάσεις, τη στιγμή μάλιστα που οι ανάγκες για μόνιμο προσωπικό αυξάνεται καθώς υπάρχουν και οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης.

Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ στην Αθήνα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δήλωσαν την πλήρη αντίθεσή τους με την απόλυση των εργαζομένων και ζητούν την πρόσληψη προσωπικού για την ουσιαστική λειτουργία του Βρεφοκομείου με μόνιμη σταθερή εργασία και πλήρη δικαιώματα.

Τροχαίο με δύο νεκρούς στα Μάλγαρα

MotionTeam

Δύο νεκρές γυναίκες και 22 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός του τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στα διόδια των Μαλγάρων στη Θεσσαλονίκη, όταν υπεραστικό λεωφορείο του ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας συγκρούστηκε με φορτηγό όχημα το οποίο ήταν σταθμευμένο στη δεξιά πλευρά του δρόμου.

Τα στοιχεία των γυναικών που τραυματίστηκαν θανάσιμα δεν είχαν γίνει γνωστά μέχρι αργά το βράδυ. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, στο λεωφορείο επέβαινε μεγάλος αριθμός νέων. Το δυστύχημα σημειώθηκε στο 481ο χλμ N.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης (ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη). Αμεσα κινητοποιήθηκαν άντρες της Τροχαίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης και σταθμοί του ΕΚΑΒ για τον απεγκλωβισμό και τη μεταφορά των νεκρών και των τραυματιών, που ήταν όλοι τους επιβάτες του λεωφορείου.

Από τους 21 τραυματίες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» οι 18 είναι ελαφρά. Ανάμεσα στους τρεις πιο σοβαρά τραυματίες είναι και ο 56χρονος οδηγός του λεωφορείου. Ελαφρά τραυματίστηκε και ένα φαντάρος που νοσηλεύεται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Το φορτηγό αυτοκίνητο, που ήταν σταθμευμένο, οδηγούσε 55χρονος υπήκοος Τουρκίας. Την προανάκριση και τις έρευνες για τις συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Θεσσαλονίκης.

ΣΩΜΑ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Ζητά παρέμβαση εισαγγελέα για το Ληξιαρχείο Αθηνών

Κακοδιοίκηση στο Ληξιαρχείο της Αθήνας κατά την περίοδο 2011 - 2013 φέρονται να εντόπισαν στελέχη του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) μετά τον έλεγχο που είχε ζητήσει ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης. Το Σώμα ζήτησε από τον τελευταίο τον πειθαρχικό έλεγχο των υπεύθυνων υπαλλήλων του Ληξιαρχείου Αθηνών και διαβίβασε την έκθεση στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και στην Ασφάλεια για να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από το Μάη του 2012 παρουσιάστηκε ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση των εκπρόθεσμων δηλώσεων γεννήσεων. Ειδικότερα, από τις 545 περιπτώσεις εκπρόθεσμων δηλώσεων γέννησης και καταχώρισης ισάριθμων ληξιαρχικών πράξεων που εξετάστηκαν, εντοπίστηκε πως το Ληξιαρχείο προέβη στην έκδοση ληξιαρχικών πράξεων γεννήσεων χωρίς προηγουμένως να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την επαλήθευση των δηλωθέντων πραγματικών γεγονότων και στοιχείων.

Μάλιστα, τονίζεται πως γονείς και μάρτυρες έκαναν κατ' επανάληψη συμπληρωματικές δηλώσεις γεννήσεων τέκνων που παρέλειψαν να δηλώσουν κατά την αρχική τους δήλωση και πως δηλώθηκαν από γονείς και βεβαιώθηκαν από μάρτυρες με υπεύθυνες δηλώσεις τους, γεννήσεις, μεταξύ των οποίων μεσολαβεί χρονικό διάστημα μικρότερου του έτους ή υπολείπεται του μέσου χρόνου κύησης. Επίσης, αρκετοί γονείς αποδείχθηκε πως δεν ήταν δημότες Αθηναίων και ότι ως τόπος γέννησης δηλώθηκαν ανύπαρκτες ταχυδρομικές διευθύνσεις και διευθύνσεις επαγγελματικών κτιρίων όπως γραφεία.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ για την Τρίτη 14 Γενάρη η εξέταση από το δικαστήριο Εκούσιας Δικαιοδοσίας του Πρωτοδικείου Λάρισας, του αιτήματος του Εισαγγελέα περί ανάκλησης της επιμέλειας της μικρής Μαρίας από το αντρόγυνο των αθίγγανων με τους οποίους διέμενε σε καταυλισμό στα Φάρσαλα. Τη διακοπή ζήτησε η υπεράσπιση του ζεύγους των αθίγγανων για να εξεταστεί η πιθανή μεταγωγή της γυναίκας από τις φυλακές Κορυδαλλού στη Λάρισα, ώστε να είναι παρούσα στην εξέταση της υπόθεσης, αλλά και προκειμένου να αξιολογηθούν νέα στοιχεία.

ΣΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ του Κ. Σακκά, κατηγορούμενου για συμμετοχή στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», προχώρησαν χτες το απόγευμα αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής. Οπως ανακοινώθηκε, ο Κ. Σακκάς παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που τού είχαν επιβληθεί.

Ψάχνουν το Χρ. Ξηρό

Δεν εμφανίστηκε τη Δευτέρα στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής ο, καταδικασμένος για τη «17Ν», Χρ. Ξηρός, που κρατούνταν στις φυλακές Κορυδαλλού και είχε πάρει άδεια εννέα μέρες, με την υποχρέωση να εμφανίζεται καθημερινά στο Αστυνομικό Τμήμα. Ο δικηγόρος του Φρ. Ραγκούσης, σε δήλωσή, του έκανε λόγο για «πολιτική στάση», ενώ σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι αποφάσισε να αποδράσει, απάντησε θετικά.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, μετά από σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια, θα τροποποιηθεί το νομοθετικό καθεστώς για τη χορήγηση αδειών, ώστε «οι κατηγορούμενοι και οι εκτίοντες ποινές για τρομοκρατία να μην έχουν αυτό το ευεργετικό μέτρο». Επίσης, αποφασίστηκε και η λειτουργία, εντός 100 ημερών, φυλακών υψίστης ασφαλείας, στην οποία θα εκτίουν τις ποινές τους οι πιο επικίνδυνοι εγκληματίες. Ο υπουργός δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, έθεσε θέμα τρομοκρατίας και ανέφερε πως: «Η τρομοκρατία, και μάλιστα η εσωτερική τρομοκρατία, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα».

Την πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για τον εισαγγελέα του συμβουλίου των φυλακών Κορυδαλλού θα διενεργήσει ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών του Πειραιά, μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου σχετικά με την άδεια εξόδου στον καταδικασθέντα. Επίσης, προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε και για τη διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού και την κοινωνική λειτουργό που μετείχαν στο Συμβούλιο.

Τέλος, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου μεταφέρθηκε τη Δευτέρα τα ξημερώματα ο Σάββας Ξηρός, καταδικασμένος και αυτός για τη «17Ν», καθώς η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί. Τα συγκεκριμένα μέτρα φύλαξής του προκάλεσαν την αντίδραση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λάρισας.

Κάηκαν ζωντανοί

Τρία άτομα κάηκαν ζωντανά, ένα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο και ένα ανήλικο παιδί νοσηλεύεται με ελαφρά εγκαύματα μετά από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, νεκροί είναι ένας 65χρονος, η σύζυγός του καθώς και το δύο ετών εγγόνι τους. Στη ζωή προσπαθεί να κρατηθεί ένας 18χρονος. Ελαφρύτερα είναι ένας 10χρονος που βρισκόταν στο διαμέρισμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πυροσβέστες έφτασαν στο διαμέρισμα επί της οδού Τραπεζούντος 7 και αρχικά απεγκλώβισαν τους τραυματίες και τον 65χρονο. Στη συνέχεια και ενώ συνεχιζόταν η προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, εντοπίστηκαν οι σοροί της συζύγου του και του δίχρονου παιδιού. Αξίζει να σημειωθεί πως ο 65χρονος φέρεται να αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και να προκάλεσε ο ίδιος την πυρκαγιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ