ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Επικίνδυνη μεθόδευση από την κυβέρνηση

Επικίνδυνες διαστάσεις, για τη δημόσια υγεία των εργαζομένων αλλά και των πολιτών γενικότερα, παίρνει η διαχείριση Επικίνδυνων Αποβλήτων από υγειονομικές μονάδες της Αττικής, του Πειραιά και νησιών του Αιγαίου, με βάση εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας. Η εγκύκλιος εκδόθηκε μετά από σύσκεψη του υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη, του προέδρου του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) Γ. Σγουρού και του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη, που έγινε με αφορμή το γεγονός ότι εντοπίστηκαν πολλά απορριμματοφόρα, δημοτικά και ιδιωτικά που μετέφεραν μαζί με οικιακά απορρίμματα και επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα.

Το σχέδιο «εκτάκτου ανάγκης» - όπως το είχαν χαρακτηρίσει - το οποίο στη θεωρία έχει χρονική διάρκεια 30 ημερών, προβλέπει τα δημοτικά και ιδιωτικά οχήματα μεταφοράς να απορρίπτουν το περιεχόμενό τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον ΧΥΤΑ Φυλής. Την ίδια μέρα, η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας ανέφερε μεταξύ άλλων πως λόγω της συσσώρευσης μεγάλου όγκου αστικών αποβλήτων σε Υγειονομικές Μονάδες (ΥΜ) της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των προβλημάτων ανεύρεσης Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων αποφασίστηκε πως «δύο υπάλληλοι της Επιτροπής Διαχείρισης Αποβλήτων από κάθε ΥΜ θα συνοδεύουν τα αστικά απόβλητα στο ΧΥΤΑ, όπου θα γίνεται διαλογή και τυχόν επικίνδυνα θα ζυγίζονται και θα οδηγούνται για αποτέφρωση».

Με την εγκύκλιο αυτή, η κυβέρνηση δείχνει πως γράφει στα παλιά της τα παπούτσια την δημόσια υγεία, αδιαφορεί για την προστασία των εργαζομένων, θέλει μόνο προπαγανδιστικά να εμφανιστεί ότι κάτι κάνει. Αντί να ενταθούν οι προσπάθειες ελέγχου, ούτως ώστε να γίνεται όλη η διαδικασία διαλογής στην πηγή, μεταθέτει την ευθύνη σε δύο εργαζόμενους που στο τέλος του κύκλου πρέπει να αποφασίσουν τι είναι μολυσματικό και τι όχι, την ώρα που η ίδια η πρόσμιξη έχει μετατρέψει τα πάντα σε μολυσματικά. Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, στην εγκύκλιο δεν αναφέρεται καν η μεθοδολογία, οι διαδικασίες, τα μέτρα ασφαλείας με τα οποία οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στα απορριμματοφόρα να πηγαίνουν στο ΧΥΤΑ και να ψάχνουν τα σκουπίδια να δουν αν έχουν μέσα π.χ. βελόνες ή γάζες με αίματα. Επίσης, είναι γνωστό ότι μέσω της κινητικότητας και των απολύσεων από το χώρο της Υγείας, των συγχωνεύσεων νοσοκομείων και των περικοπών, τα περισσότερα νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν όχι τα σκουπίδια αλλά ούτε καν τα φάρμακα που έχουν.

Παράλληλα, αναπάντητα μένουν ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τις ίδιες τις Επιτροπές Διαχείρισης που αναφέρονται στην εγκύκλιο, με τις προδιαγραφές που αναφέρονται για τη λειτουργία τους και τα μέτρα που έχουν παρθεί για να ελεγχθούν οι «λύσεις» του υπουργείου για το θέμα. Και αυτό καθώς σε πολλά νοσοκομεία, οι Επιτροπές αυτές λειτουργούν στα χαρτιά.

  • Το ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι δεν είναι αρμοδιότητα και καθήκον των γιατρών των νοσοκομείων να συνοδεύουν ή να συμμετέχουν στη διαλογή των σκουπιδιών στους ΧΥΤΑ.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Να ληφθούν μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στα νοσοκομεία

Ανακοίνωση για το θέμα που προέκυψε με την εγκύκλιο του υπουργείου και την προσπάθεια της συγκυβέρνησης, αλλά και των διοικήσεων των νοσοκομείων, να φορτώσουν στους εργαζόμενους τη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων, εξέδωσε η η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Τα νοσοκομειακά απόβλητα είναι επικίνδυνα, απαιτούν ιδιαίτερα μέτρα για την αποτελεσματική και ασφαλή διαχείρισή τους. Στα νοσοκομειακά εντάσσονται ραδιενεργά απόβλητα, τοξικά απόβλητα με χημικούς παράγοντες κινδύνου (κυτταροστατικά φάρμακα, διαλύτες κ.λπ.), μολυσματικά απόβλητα, αιχμηρά αντικείμενα κ.λπ.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας του λαού και της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια δε λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων (έλεγχος - διαλογή στην πηγή με ασφαλή τεχνικά μέσα, ασφαλής μεταφορά στον ειδικό χώρο για την περαιτέρω ασφαλή διαχείρισή τους, ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων σε όλες τις φάσεις κ.λπ.).

Ρωτάμε: Σε πόσα νοσοκομεία έχει γίνει συστηματική ενημέρωση των εργαζομένων για το σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων και τον τρόπο εφαρμογής του, πώς έχει ελεγχθεί η εφαρμογή αυτού του σχεδίου και τι μέτρα έχουν προταθεί για τη βελτίωσή του; Πώς μπορεί να υλοποιηθεί ένα σχέδιο όταν...

Οταν η έλλειψη προσωπικού και η εντατικοποίηση της εργασίας οδηγούν όλους τους υγειονομικούς να εργάζονται με εξοντωτικούς ρυθμούς;

Οταν οι 6κλινοι θάλαμοι μετατρέπονται σε 9κλινους με τα ράντζα, όταν γίνονται νοσηλείες στους διαδρόμους και όταν ιδιαίτερα στις εφημερίες οι συνθήκες θυμίζουν πολεμική ιατρική;

Οταν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα πεντάμηνα, τα επικουρικά και οι συμβάσεις με δελτίο παροχής υπηρεσιών τείνουν να υποκαταστήσουν πλήρως τη σταθερή εργασία;

Οταν η αποκομιδή των νοσοκομειακών αποβλήτων έχει ανατεθεί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις - εργολάβους;

Οταν στο πλαίσιο της μείωσης τους κόστους λειτουργίας των νοσοκομείων δε διασφαλίζεται ο διαχωρισμός των απορριμμάτων στην πηγή και η ασφαλής συλλογή και διαχείρισή τους;

Οταν ο κρατικός έλεγχος από τους αρμόδιους μηχανισμούς είναι ελλιπής;

Ολοι αυτοί οι παράγοντες δυσχεραίνουν ουσιαστικά την αποτελεσματική διαχείριση των νοσοκομειακών απορριμμάτων με ανυπολόγιστους κινδύνους για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στα νοσοκομεία, των ασθενών αλλά και για τη δημόσια υγεία συνολικότερα.

Η πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία σαν εμπόρευμα, τα νοσοκομεία σαν επιχειρήσεις που πρέπει να διασφαλίζουν έσοδα και κερδοφορία, η πολιτική που θεωρεί ότι ακόμα και τα νοσοκομειακά απόβλητα μπορούν και πρέπει να εκχωρούνται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αυτή η πολιτική είναι υπεύθυνη για τη μη ασφαλή διαχείριση των αποβλήτων... Για να εξοικονομήσουν κονδύλια, για να διασφαλίσουν κέρδος, τα νοσοκομεία - «επιχειρήσεις» και οι ιδιωτικές κλινικές κάνουν επικίνδυνες «εκπτώσεις» ακόμα και στα απαραίτητα - υποχρεωτικά μέτρα ασφαλούς διαχείρισης νοσοκομειακών απορριμμάτων...

Αυτές τους τις ευθύνες θέλουν να συγκαλύψουν και να τις φορτώσουν στις πλάτες μας, γι' αυτό απαιτούν να αναλάβουμε εμείς οι εργαζόμενοι, οι επιτροπές νοσοκομειακών λοιμώξεων τις δικές τους ευθύνες με τη δική μας υπογραφή...

Παράλληλα, μας εκθέτουν σε πρόσθετους παράγοντες κινδύνου υποχρεώνοντάς μας να ελέγχουμε τα απορρίμματα στους ΧΥΤΑ, παραβιάζοντας κάθε επιστημονική μεθοδολογία και πρακτική. Αποδεικνύεται ότι το τελευταίο που τους ενδιαφέρει είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των εργαζομένων από τους επαγγελματικούς κινδύνους που συνδέονται με τα νοσοκομειακά απόβλητα.

Αρνούμαστε να υπογράψουμε ότι δήθεν εφαρμόζεται ένα σχέδιο, που είτε δεν υπάρχει, είτε υπάρχει μόνο στα χαρτιά και που σε κάθε περίπτωση η πολιτική τους το καθιστά ανεφάρμοστο.

Αρνούμαστε να εκθέτουμε την υγεία μας σε κινδύνους, ακολουθώντας αντιεπιστημονικές και επικίνδυνες πρακτικές, όπως οι έλεγχοι των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ.

Απαιτούμε την άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας μας από τους επαγγελματικούς παράγοντες κινδύνου.

Απαιτούμε την αξιοποίηση εξειδικευμένων επιστημόνων, Ιατρών Εργασίας και Τεχνικών Ασφαλείας, τη συγκρότηση Εσωτερικών Υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου.

Απαιτούμε τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας μας, της υγείας των ασθενών μας και της δημόσιας υγείας από τους κινδύνους που συνδέονται με τα επικίνδυνα, τοξικά, ραδιενεργά και μολυσματικά νοσοκομειακά απόβλητα».

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ΧΑΝΙΩΝ
Εκδήλωση τιμής

Το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διοργανώνει εκδήλωση, αύριο Κυριακή 12 Γενάρη 2014 στις 11.30 π.μ., στα Μεσκλά Κυδωνίας, για να τιμήσει τους μαχητές των Μεσκλών για το ισχυρό χτύπημα στη συμμορία του Γερμανού λοχαγού Σούμπερτ και την οριστική διάλυσή της. Καλούνται όλοι οι αγωνιστές, απόγονοι και φίλοι της Αντίστασης να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Προσφέρουν στο ΚΚΕ

-- Ο Θοδωρής Μίχας, «για τα 95 χρόνια αγώνων του ΚΚΕ και για τους αγώνες που θα ακολουθήσουν», προσφέρει στο ΚΚΕ 500 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Περάματος.

-- Ο Αλέκος Μπακάκος προσφέρει 200 ευρώ στο ΚΚΕ, για τα 95 ηρωικά του χρόνια, μέσω ΚΟΒ «Ριζοσπάστη».

-- Ο σ. Καταξίδης Ιωάννης με 65 χρόνια στον αγώνα, αγωνιστής του ΔΣΕ, πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία, προς τιμήν των 95 χρόνων του ΚΚΕ, προσφέρει στο ΚΚΕ 200 ευρώ μέσω ΚΟΒ Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης.

-- Στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΧΙΟΥ, οπαδού του ΚΚΕ, που έφυγε από τη ζωή πρόσφατα, φίλοι του προσφέρουν 80 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του Κόμματος.

-- Στη μνήμη του Γιώργου Βαρδαβάκη, συνταξιούχου βιομηχανικού εργάτη και ψηφοφόρου του ΚΚΕ, ο γιος του Μανώλης Βαρδαβάκης προσφέρει 200 ευρώ στο Κόμμα του.

-- Ο σ. Δημήτρης Ζώτος, από τη Βρυσούλα Ιωαννίνων, στη μνήμη των γονιών του και όλων των συντρόφων αγωνιστών που θυσίασαν τη ζωή τους στον αγώνα για τα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, προσφέρει μέσω της ΚΟΒ Βουτσαρά 100 ευρώ στην οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ.

-- Ο Κώστας Βασδρεβάνης, από την Πρωτόπαππα Ιωαννίνων, προσφέρει 20 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

Του έκοψαν το αυτί!

Ακόμη μία βαρβαρότητα από φασιστοειδή στο κέντρο της Αθήνας, καταγγέλλεται από Ιρανό μετανάστη. Η επίθεση έγινε στην πλατεία Μεταξουργείου. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Σαΐντ, «τρεις μαυροφορεμένοι άνδρες με πλησίασαν καθώς περπατούσα μιλώντας στο τηλέφωνο, με χτύπησαν και ένας από αυτούς μου έκανε κεφαλοκλείδωμα. Με τα δόντια του έκοψε το αυτί μου, αιμορραγούσα και το αυτί μου έπεσε στο έδαφος. Ενας φίλος μου με είδε, πήγαμε με το κομμένο αυτί στο νοσοκομείο, αλλά η συγκόλληση δεν πέτυχε και έτσι έχασα το αυτί μου». «Πήρα εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από δύο εβδομάδες», προσθέτει. «Αυτό που θέλω να πω για τους μετανάστες που φεύγουν από τη χώρα τους, (είναι πως) ίσως στη χώρα τους να είναι καλύτερα. Εγώ δεν είδα κανέναν πολιτισμό στην Ευρώπη. Κανέναν πολιτισμό, καμία αγάπη». Το γεγονός έχει γίνει γνωστό μετά από σχετική αναφορά των Γιατρών του Κόσμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ