Σάββατο 11 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Επικίνδυνη μεθόδευση από την κυβέρνηση

Επικίνδυνες διαστάσεις, για τη δημόσια υγεία των εργαζομένων αλλά και των πολιτών γενικότερα, παίρνει η διαχείριση Επικίνδυνων Αποβλήτων από υγειονομικές μονάδες της Αττικής, του Πειραιά και νησιών του Αιγαίου, με βάση εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας. Η εγκύκλιος εκδόθηκε μετά από σύσκεψη του υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη, του προέδρου του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) Γ. Σγουρού και του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη, που έγινε με αφορμή το γεγονός ότι εντοπίστηκαν πολλά απορριμματοφόρα, δημοτικά και ιδιωτικά που μετέφεραν μαζί με οικιακά απορρίμματα και επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα.

Το σχέδιο «εκτάκτου ανάγκης» - όπως το είχαν χαρακτηρίσει - το οποίο στη θεωρία έχει χρονική διάρκεια 30 ημερών, προβλέπει τα δημοτικά και ιδιωτικά οχήματα μεταφοράς να απορρίπτουν το περιεχόμενό τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον ΧΥΤΑ Φυλής. Την ίδια μέρα, η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας ανέφερε μεταξύ άλλων πως λόγω της συσσώρευσης μεγάλου όγκου αστικών αποβλήτων σε Υγειονομικές Μονάδες (ΥΜ) της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των προβλημάτων ανεύρεσης Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων αποφασίστηκε πως «δύο υπάλληλοι της Επιτροπής Διαχείρισης Αποβλήτων από κάθε ΥΜ θα συνοδεύουν τα αστικά απόβλητα στο ΧΥΤΑ, όπου θα γίνεται διαλογή και τυχόν επικίνδυνα θα ζυγίζονται και θα οδηγούνται για αποτέφρωση».

Με την εγκύκλιο αυτή, η κυβέρνηση δείχνει πως γράφει στα παλιά της τα παπούτσια την δημόσια υγεία, αδιαφορεί για την προστασία των εργαζομένων, θέλει μόνο προπαγανδιστικά να εμφανιστεί ότι κάτι κάνει. Αντί να ενταθούν οι προσπάθειες ελέγχου, ούτως ώστε να γίνεται όλη η διαδικασία διαλογής στην πηγή, μεταθέτει την ευθύνη σε δύο εργαζόμενους που στο τέλος του κύκλου πρέπει να αποφασίσουν τι είναι μολυσματικό και τι όχι, την ώρα που η ίδια η πρόσμιξη έχει μετατρέψει τα πάντα σε μολυσματικά. Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, στην εγκύκλιο δεν αναφέρεται καν η μεθοδολογία, οι διαδικασίες, τα μέτρα ασφαλείας με τα οποία οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στα απορριμματοφόρα να πηγαίνουν στο ΧΥΤΑ και να ψάχνουν τα σκουπίδια να δουν αν έχουν μέσα π.χ. βελόνες ή γάζες με αίματα. Επίσης, είναι γνωστό ότι μέσω της κινητικότητας και των απολύσεων από το χώρο της Υγείας, των συγχωνεύσεων νοσοκομείων και των περικοπών, τα περισσότερα νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν όχι τα σκουπίδια αλλά ούτε καν τα φάρμακα που έχουν.

Παράλληλα, αναπάντητα μένουν ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τις ίδιες τις Επιτροπές Διαχείρισης που αναφέρονται στην εγκύκλιο, με τις προδιαγραφές που αναφέρονται για τη λειτουργία τους και τα μέτρα που έχουν παρθεί για να ελεγχθούν οι «λύσεις» του υπουργείου για το θέμα. Και αυτό καθώς σε πολλά νοσοκομεία, οι Επιτροπές αυτές λειτουργούν στα χαρτιά.

  • Το ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι δεν είναι αρμοδιότητα και καθήκον των γιατρών των νοσοκομείων να συνοδεύουν ή να συμμετέχουν στη διαλογή των σκουπιδιών στους ΧΥΤΑ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ