ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Γενάρη 2014
Σελ. /24
Κουίζ...

«Οι θυσίες χωρίς προοπτική οδηγούν τη χώρα σε πλήρη κοινωνική και πολιτική αστάθεια. Το ζητούμενο πλέον είναι, με βάση τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας, να προχωρήσουμε σε μια παραγωγική και μεταρρυθμιστική ανασυγκρότηση της χώρας... όχι συνέχιση του φαύλου κύκλου της λιτότητας. Διευθέτηση του χρέους. Μεταφορά ευρωπαϊκών αναπτυξιακών πόρων και εξυπηρέτηση του χρέους με βάση τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ. Είναι μια ρεαλιστική βάση εθνικής συνεννόησης με την οποία μπορούμε να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους - δανειστές μας. Ετσι μόνο διασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα». Σε ερώτηση κουίζ για το «ποιος προβάλλει αυτήν τη γραμμή;» η εύκολη απάντηση θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Ομως το απόσπασμα είναι από άρθρο του χτεσινού «Εθνους». Που δείχνει ότι ενισχύονται οι θέσεις στα τμήματα του κεφαλαίου στην Ελλάδα που αμφισβητούν την κυρίαρχη δημοσιονομική πολιτική της Ευρωζώνης, στην οποία ηγείται η Γερμανία, και πιέζουν την κυβέρνηση για πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση. Ο λαός να το πάρει αλλιώς. Αντεπίθεση για τα δικά του συμφέροντα.

Αποκαλυπτικές δηλώσεις

Και όσοι θεωρούν ότι δεν υπάρχουν τμήματα του κεφαλαίου που αμφισβητούν την κυρίαρχη πολιτική στην ΕΕ ας διαβάσουν τα παρακάτω:

«Η μνημονιακή συνταγή δεν προσφέρει πια λύσεις. Είναι ένα πρόγραμμα που δεν χρειάζεται πλέον η χώρα μας και δεν δίνει προοπτική στο λαό μας. Και πιστεύω ότι αυτό το ξέρουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και το ΔΝΤ που βρίσκονται σε αμηχανία - πολιτική και οικονομική - για το πώς θα αλλάξουν δρόμο.

Η πραγματική έξοδος από την κρίση δεν θα έρθει με το πρόγραμμα της τρόικας, όσο μεγάλη πολιτική ανοχή κι αν επιδείξουν οι δανειστές μας, όση αντοχή κι αν επιδείξει ακόμα ο λαός μας.

Το περιβόητο φως στην άκρη του τούνελ θα φανεί μόνο αν εμείς αποφασίσουμε να δουλέψουμε σκληρά και σοβαρά για να αναγεννηθεί η παραγωγική βάση της χώρας».

Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, χτες, ο Δ. Δασκαλόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ, σε ημερίδα του ΣΕΒ για τη χρηματοδότηση της Βιομηχανίας...

Τα πλεονάσματα...

Μεγάλος ντόρος γίνεται από την κυβερνητική προπαγάνδα και τα αστικά ΜΜΕ με το πρωτογενές πλεόνασμα και το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα», που θα προκύψει και θα ανακουφίσει τους εξαθλιωμένους. Ετσι, μετά τη μεγάλη «νόμιμη κλοπή» κι άλλου πλούτου από τα φτωχά λαϊκά στρώματα με τη δραστική μείωση μισθών, τη φοροληστεία, τις τεράστιες περικοπές σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, έρχονται τώρα να πετάξουν ένα ψίχουλο για παρηγοριά. Και το χειρότερο, να εδραιώσουν στη λαϊκή συνείδηση ότι οι άνθρωποι του μόχθου πρέπει να ζουν με μειωμένες ανάγκες και απαιτήσεις, για να θεριεύει το κεφάλαιο. Το δίλημμα δεν είναι λιγότερα ή περισσότερα ψίχουλα με άλλη πολιτική διαχείρισης που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική πάλη και διεκδίκηση ικανοποίησης όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Ανησυχούν

«Λαμόγια υπάρχουν στη χώρα μας, και μάλιστα σε πλεόνασμα. Υπάρχουν όμως και σοβαροί επιχειρηματίες. Θα ήταν κρίμα η καταιγίδα των αποκαλύψεων και των δικαστικών ερευνών (για τους εξοπλισμούς και τα θαλασσοδάνεια του ΤΤ) να συμπαρασύρει συλλήβδην την επιχειρηματικότητα. Η αποσύνθεση είναι εύκολη, η νέα σύνθεση πολύ δύσκολη υπόθεση. Για να γκρεμιστεί ένα σπίτι χρειάζονται κάποιοι χειρώνακτες εργάτες, για να οικοδομηθεί ένα καινούργιο αρχιτέκτονες και μηχανικοί. Μπουλντόζες βλέπω αρκετές, αρχιτέκτονες δεν διακρίνω...» (από άρθρο στο «Εθνος» 13/1/2014). Οι μεγαλοεπιχειρηματίες ενδιαφέρονται η «γυναίκα του Καίσαρα να φαίνεται τίμια» και φοβούνται ένα δικό τους εργαλείο, όπως η «Δικαιοσύνη», που πασχίζει να αποκαταστήσει την «τιμή» τους. Επειδή το κέρδος, ως κινητήριος «νόμος» του καπιταλισμού και της επιχειρηματικότητας των καπιταλιστών, σημαίνει κυνηγώ το κέρδος με κάθε μέσο. Εχοντας εξασφαλίσει τη «νόμιμη» κλοπή της υπεραξίας από τους εργάτες. Τούτη δω η ιστορία που ξέσπασε τους ανησυχεί για το ποιος θα βγει χαμένος, ποιος κερδισμένος, τι «ξεκαθαρίσματα» θα γίνουν... Τα 'χει αυτά το σάπιο σύστημα, που δεν μπορεί να ξεσαπίσει. Ο λόγος στους εργάτες. Να μην «τσιμπήσουν» στα περί «κάθαρσης»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1794 Πεθαίνει ο Βρετανός ιστορικός Εντουαρντ Γκίμπον.

1920 Η Γερουσία των ΗΠΑ καταψηφίζει τη συμμετοχή της χώρας στην Κοινωνία των Εθνών (πρόδρομος του ΟΗΕ). Την ίδια μέρα τίθεται σε ισχύ η ποτοαπαγόρευση.

1921 Η Ρωσική Σοσιαλιστική Ομόσπονδη Σοβιετική Δημοκρατία και η Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Λευκορωσίας υπογράφουν σύμφωνο για τη συνένωσή τους.

1933 Μετά την απώλεια της εμπιστοσύνης της Βουλής από την κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη, σχηματίζεται νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Η κυβέρνηση αυτή έμεινε στην εξουσία λιγότερο από 2 μήνες (μέχρι τις εκλογές του Μάρτη). Ηταν η τελευταία πρωθυπουργία του Ε. Βενιζέλου.

1947 Οι εργάτες των πετρελαιομηχανών του Πειραιά κατεβαίνουν σε απεργία για τα ζητήματά τους και κατά της τρομοκρατίας.

1962 Η Ενωση Κέντρου καταθέτει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Καραμανλή, κατηγορώντας την ότι αποκρύπτει τα περί βίας και νοθείας στοιχεία κατά τις εκλογές του 1961 που έχει στη διάθεσή της.

1968 Το επίσημο τέλος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ως παγκόσμιας υπερπόντιας δύναμης κηρύσσει στη Βουλή των Κοινοτήτων ο πρωθυπουργός Χάρολντ Ουίλσον.

1968 Ερευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο ανακοινώνει ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει η τουρκική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο με θάρρος και αποφασιστικότητα».

1972 Συρμός του «Ακρόπολις Εξπρές» της γραμμής Αθηνών - Μονάχου συγκρούεται μετωπικά με μεγάλη ταχύτητα με αμαξοστοιχία της γραμμής Αθηνών - Θεσσαλονίκης 40 χιλιόμετρα νότια της Λάρισας. Οι δύο συρμοί τυλίγονται στις φλόγες, με αποτέλεσμα 18 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και 38 να τραυματιστούν.

1979 Γκρεμίζεται στο Ιράν το καθεστώς του Σάχη, ο οποίος διαφεύγει στην Αίγυπτο.

1991 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοινώνει την επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου» κατά του Ιράκ (Πόλεμος του Κόλπου). Τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας θα ξεκινήσουν οι πρώτοι βομβαρδισμοί.

1992 Το Ειδικό Δικαστήριο βγάζει απόφαση σχετικά με το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης. Ακολούθως, με ψήφους 7-6, ο Ανδρέας Παπανδρέου κηρύχτηκε αθώος. Αντιθέτως, στον Δημήτρη Τσοβόλα επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών και τριετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, ενώ στον Γεώργιο Πέτσο φυλάκιση 10 μηνών και διετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, ποινές που εξαγοράστηκαν.

1998 Πεθαίνει ο ηθοποιός Δημήτρης Χορν.

2008 Πεθαίνει ο φωτογράφος Δημήτρης Λέτσιος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ