ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ERASMUS+»
Μορφωτική και εργασιακή περιπλάνηση προσφέρει η ΕΕ

Η αναμόρφωση των εκπαιδευτικών συστημάτων με κύριο στόχο η εκπαίδευση επιτακτικά να συναντήσει τις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς, αποτελεί τον κύριο στόχο και του προγράμματος «Erasmus+», η επίσημη παρουσίαση του οποίου έγινε χτες στην Ακαδημία Αθηνών, με τη συμμετοχή και της κοινοτικής Επιτρόπου για θέματα Παιδείας.

Πρόκειται για το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, το οποίο ενώνει όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα που «τρέχουν» σήμερα. Για την εφαρμογή, τη χρονική περίοδο 2014 - 2020, η ΕΕ θα διαθέσει 14,7 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα εστιάζει στην κινητικότητα με υποτροφίες για μεταπτυχιακά - εργασία - κατάρτιση - μαθητεία και εθελοντισμό σε άλλη χώρα της ΕΕ για νέους κυρίως, αλλά και για ενήλικες.

Πρόκειται για προσπάθεια της ΕΕ να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών, με τους νέους να ωθούνται σε μορφωτική και εργασιακή περιπλάνηση. Επίσης, το πρόγραμμα υποστηρίζει την ανάπτυξη και αναγνώριση δεξιοτήτων που έχει ανάγκη η αγορά και σε αυτό το πλαίσιο προωθούνται «συμμαχίες γνώσεων» και «συμμαχίες δεξιοτήτων» μεταξύ πανεπιστημίων, δομών κατάρτισης και επιχειρήσεων για να «αντιμετωπιστούν τα χάσματα δεξιοτήτων» και να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, με τα μέτρα σύνδεσης της εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία, έμφαση δίνει και στη «διδασκαλία και έρευνα στον τομέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», την προώθηση των αξιών του μεγάλου κεφαλαίου που πρεσβεύει η ΕΕ.

«Η επένδυση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση είναι η καλύτερη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε για το μέλλον της Ευρώπης και τη νεολαία της. Η διεθνής εμπειρία που θα αποκτάται μέσω του "Erasmus+" θα ενισχύσει τις δεξιότητες, την προσωπική εξέλιξη και την απασχολησιμότητα», είπε μεταξύ άλλων η αρμόδια για θέματα Παιδείας επίτροπος της ΕΕ Ανδρ. Βασιλείου. Παρέπεμψε δε, στο πόρισμα της εταιρείας συμβούλων μάνατζμεντ «McKinsey» που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα και σύμφωνα με το οποίο μία σημαντική πηγή της ανεργίας των νέων είναι η αδυναμία της εκπαίδευσης να ανταποκριθεί γρήγορα και να αναδιαμορφώσει το εργατικό δυναμικό.

Σε ανάλογο πνεύμα, ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι «το νέο πρόγραμμα "Εrasmus+" πρόκειται να αποτελέσει βασικό μέσο για την ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης, με σκοπό την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ατόμου, την αντιμετώπιση των υψηλών ποσοστών ανεργίας των νέων σε πολλά κράτη - μέλη, την κάλυψη των αναγκών σε εργαζομένους υψηλής εξειδίκευσης, καθώς και τον περιορισμό των αναντιστοιχιών μεταξύ των προσφερόμενων και των ζητούμενων δεξιοτήτων».

Αναφορικά με τους προπτυχιακούς φοιτητές, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προωθήσει, όπως ειπώθηκε και χτες, τα φοιτητικά δάνεια τα οποία θεσπίστηκαν στο νόμο για το «νέο λύκειο» και η εφαρμογή τους παραπέμφθηκε σε Προεδρικό Διάταγμα. Η καθιέρωση δανείων κατά τα πρότυπα του εξωτερικού (όπου οι φοιτητές τα ξεπληρώνουν για δεκαετίες με πολλές δυσκολίες), τα οποία σημαίνουν εκπαίδευση επί πληρωμή και με δανεικά αντί για εξασφάλιση από το κράτος των προϋποθέσεων για ολοκλήρωση των σπουδών, είναι στο σχεδιασμό του ΙΚΥ και αποτελεί «στοίχημα» σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιδρύματος. Το ΙΚΥ είναι επίσης ο φορέας υλοποίησης του «Erasmus+» στην Ελλάδα.

MΑΣ - ΠΑΤΡΑ
Εφερε αποτέλεσμα η κινητοποίηση για δωρεάν σίτιση - στέγαση

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Πάτρας, με πάνω από 50 φοιτητές να μην έχουν πού να μείνουν για να σπουδάσουν, ώθησε προχτές τις δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών - μετά από αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων - να προχωρήσουν σε κινητοποίηση στον πρύτανη. Οι φοιτητές απαίτησαν την άμεση ενοικίαση δωματίων για όσους έχουν υποβάλει αίτηση και την παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για δωρεάν κάρτα σίτισης, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του ΜΑΣ για δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές.

Συγκεκριμένα, η κατάσταση στην Εστία του Πανεπιστημίου έχει διαμορφωθεί ως εξής: Μέχρι την περασμένη Τετάρτη είχαν υποβληθεί περισσότερες από 130 αιτήσεις πρωτοετών φοιτητών - 50 αιτήσεις από φοιτητές μεγαλύτερων ετών, ενώ έληγε επίσης και η προθεσμία για την έκδοση καρτών σίτισης! Τα διαθέσιμα δωμάτια αυτή τη στιγμή στην Εστία είναι 25, ενώ ως αποτέλεσμα προηγούμενων κινητοποιήσεων του Συλλόγου της Εστίας και των επιτροπών αγώνα του ΜΑΣ, το πανεπιστήμιο προχώρησε στην ενοικίαση 50 δίκλινων δωματίων σε ξενοδοχείο στο Ρίο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι πάνω από 50 φοιτητές δεν έχουν πού να μείνουν για να σπουδάσουν! Η κινητοποίηση έφερε αποτέλεσμα! Ο πρύτανης δεσμεύτηκε για:

  • Παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για δωρεάν σίτιση μέχρι τις 29/1.
  • Αμεση ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχείο.
  • Εξασφάλιση δωρεάν σίτισης για όλους τους φοιτητές.

Το ΜΑΣ προσανατολίζεται την επόμενη βδομάδα σε νέα κινητοποίηση στον πρύτανη, ενώ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι δεν πρέπει να υπάρξει «κανένας εφησυχασμός! Πρέπει τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για την κατάκτηση του δικαιώματος στη δωρεάν σίτιση και στέγαση! Ο αγώνας δεν πρέπει να σταματήσει! Το φοιτητικό κίνημα θα δώσει απάντηση η οποία όμως δεν μπορεί να είναι ούτε η αλλαγή υπουργού, ούτε η εναλλαγή στην κυβέρνηση, ούτε ένας άλλος "αριστερός" πρύτανης! Θα παλέψουμε οργανωμένα, μέσα από τους Συλλόγους μας, στις Επιτροπές Αγώνα, για δωρεάν σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - βιβλία - αναλώσιμα!».

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΕΙ»
Καταδικάζει την αντιδραστική απόφαση του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αθηνών να απαγορεύσει, ουσιαστικά, στην καθηγήτρια Ε. Καραμαλέγκου να είναι υποψήφια κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής, επειδή διαφώνησε με το πνεύμα του νόμου - πλαισίου.

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι το γεγονός αυτό δείχνει καθαρά «έναν από τους λόγους για τους οποίους οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΔΗΜΑΡ και τα αφεντικά τους θεσμοθέτησαν τα εν λόγω Συμβούλια: Για να επιστατήσουν στη δημιουργία του "νέου πανεπιστημίου", στο οποίο κανείς δεν επιτρέπεται να έχει απόψεις, πολύ περισσότερο να δραστηριοποιείται σε κατεύθυνση αντίθετη από αυτή που εξυπηρετεί τα χαρακτηριστικά του επιχειρηματικού πανεπιστημίου».

Η ΔΗΠΑΚ επισημαίνει ότι πρόκειται για έναν εκβιασμό του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΕΚΠΑ, που στρέφεται προς όσους δεν στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και που δίνει και το στίγμα ενόψει των ερχόμενων πρυτανικών εκλογών. «Μέσα από τέτοιους εκβιασμούς αναδεικνύονται τα όρια της αστικής δημοκρατίας: Το Σύνταγμα, η κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, ο νομικός και ακαδημαϊκός πολιτισμός, η ακαδημαϊκή ελευθερία ισχύουν όσο δεν αγγίζουν τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς της κυρίαρχης τάξης και της ΕΕ», σημειώνει.

Καλώντας συλλόγους ΔΕΠ, πανεπιστημιακούς, φοιτητές και εργαζόμενους να καταδικάσουν την πράξη αυτή και να μην επιτρέψουν παρεμβάσεις για το χτύπημα της συνδικαλιστικής/πολιτικής δράσης στα πανεπιστήμια, να μην περάσει η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός, η ΔΗΠΑΚ τονίζει ότι «μόνο ο οργανωμένος και συντονισμένος αγώνας των εργαζομένων και η κοινή δράση όλων των λαϊκών στρωμάτων μπορεί να αποκρούσει τα κυβερνητικά μέτρα και να ανατρέψει την πολιτική των μονοπωλίων και της ΕΕ, με όποια μορφή κυβερνητικής διαχείρισης παρουσιάζεται αυτή».

Ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού (ΔΕΠ) Φιλοσοφικής Αθήνας χαρακτηρίζει την απόφαση του Συμβουλίου Ιδρύματος αυταρχική, αυθαίρετη και παράνομη.

Θέμα νομιμότητας εγείρει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) λέγοντας πως ο νόμος ορίζει ότι «...το Συμβούλιο με απόφασή του (...) επιλέγει (...) τρεις υποψηφίους μεταξύ αυτών που συγκεντρώνουν τα τυπικά προσόντα...» (σημειώνουμε ότι η Ε. Καραμαλέγκου ήταν η μοναδική υποψήφια κι όμως απορρίφθηκε). Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ εντοπίζει το πρόβλημα όχι στο χαρακτήρα των Συμβουλίων Διοίκησης και στο ρόλο που καλούνται ως θεσμός να παίξουν μέσα στα ιδρύματα, αλλά στο γεγονός πως το συγκεκριμένο Συμβούλιο «έχει αποκοπεί από την πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΚΠΑ που εξέλεξε τα εσωτερικά του μέλη», καθώς, σε λιγότερο από ένα χρόνο λειτουργίας του, έχουν παραιτηθεί τα 2 από τα 8 εσωτερικά μέλη του (ο πρώτος και ο τρίτος σε ψήφους κατά την εκλογή σε αυτό) και ένα από τα εξωτερικά μέλη του.

Σήμερα η συναυλία διαμαρτυρίας των ΕΠΑΛ

Στις 6.30 το απόγευμα, στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά

Σε συναυλία διαμαρτυρίας για τα τεράστια προβλήματα με τα οποία φέρνει αντιμέτωπους τους μαθητές των ΕΠΑΛ η αντιλαϊκή πολιτική, καλεί σήμερα το απόγευμα το Συντονιστικό ΕΠΑΛ Αττικής. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κοραή.

Το Συντονιστικό καλεί τους μαθητές να διεκδικήσουν:

«Κανένας μαθητής των ΕΠΑΛ να μην πληρώσει φράγκο για τη μεταφορά του και το γεύμα στο σχολείο. Πάσο απεριορίστων διαδρομών και δωρεάν γεύμα (δύο σάντουιτς κι ένα χυμό τη μέρα) σ' όλους τους μαθητές με ευθύνη του κράτους. Κανένα τμήμα να μη συγχωνευτεί. Κανένας μαθητής και καθηγητής στο δρόμο. Να ξαναλειτουργήσουν τα τμήματα και οι ειδικότητες που έκλεισαν. Καμία απόλυση καθηγητή. Να ξαναπροσλάβουν αυτούς που απέλυσαν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ