Παρασκευή 17 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΕΙ»
Καταδικάζει την αντιδραστική απόφαση του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αθηνών να απαγορεύσει, ουσιαστικά, στην καθηγήτρια Ε. Καραμαλέγκου να είναι υποψήφια κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής, επειδή διαφώνησε με το πνεύμα του νόμου - πλαισίου.

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι το γεγονός αυτό δείχνει καθαρά «έναν από τους λόγους για τους οποίους οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΔΗΜΑΡ και τα αφεντικά τους θεσμοθέτησαν τα εν λόγω Συμβούλια: Για να επιστατήσουν στη δημιουργία του "νέου πανεπιστημίου", στο οποίο κανείς δεν επιτρέπεται να έχει απόψεις, πολύ περισσότερο να δραστηριοποιείται σε κατεύθυνση αντίθετη από αυτή που εξυπηρετεί τα χαρακτηριστικά του επιχειρηματικού πανεπιστημίου».

Η ΔΗΠΑΚ επισημαίνει ότι πρόκειται για έναν εκβιασμό του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΕΚΠΑ, που στρέφεται προς όσους δεν στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και που δίνει και το στίγμα ενόψει των ερχόμενων πρυτανικών εκλογών. «Μέσα από τέτοιους εκβιασμούς αναδεικνύονται τα όρια της αστικής δημοκρατίας: Το Σύνταγμα, η κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, ο νομικός και ακαδημαϊκός πολιτισμός, η ακαδημαϊκή ελευθερία ισχύουν όσο δεν αγγίζουν τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς της κυρίαρχης τάξης και της ΕΕ», σημειώνει.

Καλώντας συλλόγους ΔΕΠ, πανεπιστημιακούς, φοιτητές και εργαζόμενους να καταδικάσουν την πράξη αυτή και να μην επιτρέψουν παρεμβάσεις για το χτύπημα της συνδικαλιστικής/πολιτικής δράσης στα πανεπιστήμια, να μην περάσει η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός, η ΔΗΠΑΚ τονίζει ότι «μόνο ο οργανωμένος και συντονισμένος αγώνας των εργαζομένων και η κοινή δράση όλων των λαϊκών στρωμάτων μπορεί να αποκρούσει τα κυβερνητικά μέτρα και να ανατρέψει την πολιτική των μονοπωλίων και της ΕΕ, με όποια μορφή κυβερνητικής διαχείρισης παρουσιάζεται αυτή».

Ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού (ΔΕΠ) Φιλοσοφικής Αθήνας χαρακτηρίζει την απόφαση του Συμβουλίου Ιδρύματος αυταρχική, αυθαίρετη και παράνομη.

Θέμα νομιμότητας εγείρει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) λέγοντας πως ο νόμος ορίζει ότι «...το Συμβούλιο με απόφασή του (...) επιλέγει (...) τρεις υποψηφίους μεταξύ αυτών που συγκεντρώνουν τα τυπικά προσόντα...» (σημειώνουμε ότι η Ε. Καραμαλέγκου ήταν η μοναδική υποψήφια κι όμως απορρίφθηκε). Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ εντοπίζει το πρόβλημα όχι στο χαρακτήρα των Συμβουλίων Διοίκησης και στο ρόλο που καλούνται ως θεσμός να παίξουν μέσα στα ιδρύματα, αλλά στο γεγονός πως το συγκεκριμένο Συμβούλιο «έχει αποκοπεί από την πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΚΠΑ που εξέλεξε τα εσωτερικά του μέλη», καθώς, σε λιγότερο από ένα χρόνο λειτουργίας του, έχουν παραιτηθεί τα 2 από τα 8 εσωτερικά μέλη του (ο πρώτος και ο τρίτος σε ψήφους κατά την εκλογή σε αυτό) και ένα από τα εξωτερικά μέλη του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ