ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΡΩΣΙΑΣ - ΣΥΡΙΑΣ - ΙΡΑΝ
Εντονες διεργασίες πριν τη διεθνή διάσκεψη

Υπέρ της συμμετοχής Ιράν και Σ. Αραβίας στη Γενεύη ΙΙ η ρώσικη κυβέρνηση

Οι τρεις υπουργοί βρέθηκαν στη Μόσχα
Οι τρεις υπουργοί βρέθηκαν στη Μόσχα
ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την ανάγκη συμμετοχής του Ιράν στην προγραμματισμένη για τις 22 του μήνα διεθνή συνδιάσκεψη για τη Συρία στην Ελβετία (Γενεύη ΙΙ) επισήμανε η ρωσική ηγεσία με αφορμή τις χτεσινές επισκέψεις στη Μόσχα του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μουχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ και του Σύρου ομολόγου του Ουαλίντ αλ Μουάλεμ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα «θα κάνει ό,τι μπορεί» από την πλευρά της για την επιτυχία της διάσκεψης στην Ελβετία, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε ως «αναπόφευκτη» τη συμμετοχή του Ιράν στις διεθνείς προσπάθειες για εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση. Ο Λαβρόφ μάλιστα πρόσθεσε πως για να εξασφαλιστεί η επιτυχία στις συνομιλίες της ερχόμενης Τετάρτης στο Μοντρέ της Ελβετίας θα πρέπει να προσκληθεί όχι μόνον το Ιράν αλλά και η Σαουδική Αραβία. Δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι οι χτεσινές συναντήσεις του με τους ομολόγους του από το Ιράν και τη Συρία και η ξεχωριστή συνάντηση που θα έχει σήμερα στη Μόσχα με τον Μουάλεμ δεν είναι κάποια μεμονωμένη τριμερής πρωτοβουλία, με βάση κάποια «κρυφή ατζέντα», αλλά μέρος των προετοιμασιών για την ευόδωση της επικείμενης διεθνούς συνδιάσκεψης.

Σε άλλο σημείο ο Λαβρόφ αναφέρθηκε στις προσπάθειες όπως είπε που καταβάλλονται τελευταία από διάφορες πλευρές για «περιορισμό» εκπροσώπησης της συριακής «αντιπολίτευσης» στην Ελβετία (με αφορμή την άρνηση της «Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού για τις Δυνάμεις για τη Δημοκρατική Αλλαγή», CCND, που δεν συμμετέχει στον «Εθνικό Συνασπισμό» της συριακής αντιπολίτευσης, να πάρει μέρος στη συνδιάσκεψη της Γενεύης ΙΙ). Ο ίδιος σημείωσε και τη στάση κωλυσιεργίας που διατηρούν ως την τελευταία στιγμή οι δυνάμεις που αντιτίθενται στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ λέγοντας ότι αυτό είναι και το «βασικό εμπόδιο» για την πραγματοποίηση και επιτυχία της συνδιάσκεψης.

Ο Ιρανός υπουργός από την πλευρά του εξέφρασε την προθυμία της Τεχεράνης να συμμετάσχει «χωρίς προϋποθέσεις» στις συνομιλίες στις 22 Γενάρη, τονίζοντας πως προτεραιότητα για Μόσχα και Τεχεράνη είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία και η διασφάλιση της αυτοκυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας.

Σε λιμάνι της Καλαβρίας τα συριακά χημικά όπλα

Το ίδιο 24ωρο στη Ρώμη εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Υποδομών ανακοίνωνε ότι θα γίνει στο λιμάνι της Καλαβρίας, Τζιόια Τάουρο, η μεταφορά των συριακών χημικών όπλων από το δανέζικο φορτηγό πλοίο στο αμερικανικό «MV Cape Ray», παρά τις έντονες αντιδράσεις του δημάρχου της πόλης Σαν Φερντινάντο, Ντομένικο Μανταφάρι, που εξέφραζε έντονους φόβους για τη δημόσια ασφάλεια. Παράλληλα εκπρόσωπος του ΟΗΕ εκτίμησε ότι η καταστροφή των συριακών χημικών όπλων θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιούνη αντί το τέλος Μάρτη που προέβλεπε το αρχικό πρόγραμμα.

Στη Γενεύη πάλι η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι, προειδοποίησε τους ισλαμιστές μισθοφόρους της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» (ISIL) ότι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου σε περίπτωση που αποδειχθούν οι καταγγελίες αυτόπτων μαρτύρων και κατοίκων της βορειοανατολικής Συρίας για μαζικές εκτελέσεις αμάχων και αιχμαλώτων πολέμου τις τελευταίες λίγες βδομάδες ιδιαίτερα σε Χαλέπι και πόλεις της επαρχίας Ιντλίμπ, όπως η Ράκκα.

Οι προειδοποιήσεις της Νάβι Πιλάι έγιναν λίγες ώρες μετά την τελευταία ανακοίνωση του αντικυβερνητικού «Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» πως ανέρχονται σε τουλάχιστον 1000 οι νεκροί από τις σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ «αντικαθεστωτικών» συριακών δυνάμεων και ξένων ισλαμιστών μισθοφόρων των οργανώσεων ISIL και «Μέτωπο Αλ Νούσρα», εκ των οποίων οι 608 φέρεται πως ήταν Σύροι «αντικαθεστωτικοί», οι 312 ξένοι μισθοφόροι της ISIL, και οι 130 άμαχοι.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Νέα βομβιστική επίθεση σε περιοχή της «Χεζμπολάχ»

Ενώ ξεκίνησε στη Χάγη η δίκη για τη δολοφονία Χαρίρι ερήμην των κατηγορουμένων...

BΗΡΥΤΟΣ.--

Η «εισαγωγή» της συριακής σύγκρουσης στο Λίβανο με την εξαπόλυση βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας σε μία ακόμη πόλη, που θεωρείται προπύργιο της «Χεζμπολάχ», προκάλεσε χτες στη μεθοριακή πόλη Χερμέλ το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 26.

Η επίθεση αυτοκτονίας που έγινε με ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο κοντά σε δημόσιο κτίριο ήταν η πρώτη του είδους σε μία πόλη που απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα του βορειοανατολικού Λιβάνου με τη Συρία. Είναι η πρώτη βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Χερμέλ και η πέμπτη που σημειώνεται σε βάρος περιοχής της «Χεζμπολάχ», από τον περασμένο Ιούλη (αφότου έγινε γνωστή η αποστολή ενόπλων της «Χεζμπολάχ» στο πλευρό του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ έναντι των ντόπιων και ξένων «αντικαθεστωτικών» δυνάμεων).

Η δίκη για τη δολοφονία Χαρίρι

Λίγες ώρες μετά την επίθεση στη Χερμέλ, ξεκίνησε στη Χάγη η δίκη του Ειδικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ για τη δολοφονία του Λιβανέζου πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι. Η δίκη γίνεται ερήμην των ασύλληπτων κατηγορουμένων Μουστάφα Μπαντρεντίν, Σαλίμ Αγιάς, Χουσέιν Ονίσι και Ασαντ Σάμπρα. Είναι η πρώτη φορά που διεθνές δικαστήριο θα δικάσει κατηγορουμένους για τρομοκρατία, ενώ θα είναι και οι πρώτες δίκες ερήμην κατηγορουμένων σε διεθνές δικαστήριο μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης.

Ως γνωστόν το Ειδικό Δικαστήριο για το Λίβανο συστάθηκε από τον ΟΗΕ το 2007 για να ερευνήσει τη δολοφονία του Χαρίρι που έγινε το 2005 με έκρηξη αυτοκινήτου - βόμβα. Τέσσερα χρόνια μετά εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εναντίον των Μουστάφα Μπαντρεντίν, Σαλίμ Αγιάς, Χουσέιν Ονίσι και Ασαντ Σάμπρα.

Το βρετανικό δίκτυο ΒBC εκτιμά πως η δίκη, στην οποία θα καταθέσουν 500 μάρτυρες, μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες, ίσως και χρόνια. Σημειώνει ακόμη ότι τα στοιχεία εις βάρος των τεσσάρων υπόπτων βασίστηκαν κυρίως στην ανάλυση αρχείων συνδιαλέξεων από κινητά τηλέφωνα. Στο παρελθόν πάντως ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, είχε υποδείξει ως αυτουργό της δολοφονίας το Ισραήλ λέγοντας πως το Τελ Αβίβ εντόπισε τις κινήσεις του Χαρίρι μέσω δορυφόρου, παραβίασε το σύστημα της κινητής τηλεφωνίας για να παραποιήσει τα αρχεία και ενορχήστρωσε τη δολοφονία του για να αποδυναμώσει και να υπονομεύσει τους αντιπάλους του.

ΙΡΑΚ
Σφοδρές συγκρούσεις σε Φαλούτζα και Ραμάντι

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εν μέσω συγκρούσεων με σουνίτες φύλαρχους στη δυτική επαρχία Ανμπάρ του Ιράκ αλλά και μονάδες του στρατού, οι εξτρεμιστές ισλαμιστές μισθοφόροι της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» (ISIL) μοίρασαν, χτες, στους κατοίκους της Φαλούτζα «προσκλητήρια» συμπαράταξης και στήριξης της «Αλ Κάιντα», λίγες μέρες αφότου κατέλαβαν σημαντικές περιοχές της δυτικής ιρακινής πόλης στις αρχές του μήνα...

Οι ισλαμιστές καλούν τους κατοίκους της Φαλούτζα να πολεμήσουν στο πλευρό τους, να δώσουν χρήματα ή να ανοίξουν τα σπίτια τους ως καταφύγια για την εξτρεμιστική οργάνωση, διαλαλώντας παράλληλα πως το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν στη συγκρότηση τοπικής «Επιτροπής για την Προώθηση της Αρετής και την Προστασία των Ηθών».

Στο πεδίο των συγκρούσεων, πάντως, τα όπλα παραμένουν ασίγαστα. Ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και ένοπλοι της ISIL συγκρούονταν επί ώρες από αργά προχτές βράδυ έως χτες το πρωί σε δύο προάστια της Φαλούτζα, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον επτά ατόμων (άγνωστο εάν ήταν στρατιώτες ή ισλαμιστές) και τον τραυματισμό άλλων 13.

Επιπλέον, η ιρακινή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πληροφορίες για συγκρούσεις στρατού και φυλάρχων με ισλαμιστές της ΙSIL στο Ραμάντι, οι οποίες οδήγησαν στην ανακατάληψη σημαντικών περιοχών της πόλης από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ, μία ακόμη βόμβα εξερράγη χτες σε εμπορική περιοχή της δυτικής Βαγδάτης προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον δύο πολιτών και τον τραυματισμό άλλων εννιά, συντηρώντας την εδώ και δύο μήνες κλιμάκωση των βομβιστικών επιθέσεων (που εξαπολύουν κυρίως ξένοι εξτρεμιστές ισλαμιστές) και θεωρούνται οι πιο αιματηρές της τελευταίας εξαετίας. Προχτές, σε διάφορες βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σε Βαγδάτη και άλλες ιρακινές πόλεις σκοτώθηκαν πάνω από 60 άτομα και τραυματίστηκαν πολλές δεκάδες.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
«Τρίτο κόμμα» οι συντηρητικοί

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Μαύρα μαντάτα» για τη σημερινή απήχηση των Βρετανών Συντηρητικών του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στο βρετανικό εκλογικό Σώμα επιφύλασσαν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύτηκε χτες, ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών, για λογαριασμό της εφημερίδας Sun και διενεργήθηκε από τη διεθνή εταιρεία μάρκετινγκ και δημοσκοπήσεων μέσω ίντερνετ «YouGov».

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης φέρνουν τρίτους και καταϊδρωμένους τους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Κάμερον με 23%, αναδεικνύοντας πρώτη δύναμη τους Εργατικούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης με 32% και δεύτερη δύναμη το «Κόμμα Ανεξαρτησίας» του Νάιτζελ Φαράτζ με 26%.

Μένει, βεβαίως, να εξακριβωθεί εάν αυτή η στάση μέρους του εκλογικού Σώματος είναι διαρκής και κυρίαρχη και σε μέρος ψηφοφόρων «εκτός» Ιντερνετ, αλλά και εάν αυτή η τάση τείνει να επικρατήσει και σε περίπτωση εθνικών εκλογών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ