ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το τελευταίο «αντίο» στον Μιχάλη Βαρδάνη

Με έκδηλη συγκίνηση εκατοντάδες άνθρωποι, συγγενείς, συναγωνιστές, σύντροφοι και φίλοι συνόδευσαν χθες το απόγευμα τον αγωνιστή της αντιδικτατορικής πάλης, τον αντιστράτηγο ε.α. Μιχάλη Βαρδάνη, στην «τελευταία του κατοικία» στο Α' νεκροταφείο Αθήνας. Στο «τελευταίο αντίο» παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, αλλά και η επικεφαλής της ΚΟ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - ΔΣΕ, του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών περιόδου 1967-74, πολιτικών κομμάτων, του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ενώ μεγάλη αντιπροσωπεία του Στρατού Ξηράς εξέφρασε τη θλίψη μέσα από τη μελωδία της φιλαρμονικής ορχήστρας του στρατού και τη λεβεντιά του εκλιπόντος με πυροβολισμούς.

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης απηύθυνε τον τελευταίο χαιρετισμό:

«Με θλίψη αποχαιρετούμε: Τον θαρραλέο μαχητή του δίκιου και των δικαιωμάτων του λαού. Τον σεμνό και ασυμβίβαστο αντιστασιακό στην απριλιανή δικτατορία που έμεινε πιστός μέχρι τέλους σε ιδανικά και αξίες. Τον αγωνιστή που ασκούσε στον καθημερινό βίο το περιεχόμενο της ελευθερίας με μια υπευθυνότητα ασύγκριτη, με μια σεμνότητα υποδειγματική».

Ο Θ. Παφίλης θύμισε την αγωνιστική πορεία του Μ. Βαρδάνη την αντιδικτατορική του δράση την περίοδο 1967-1974, τις διώξεις, φυλακίσεις τους βασανισμούς. Οτι για 10 χρόνια από το 1995 έως το 2005 διετέλεσε πρόεδρος του ΣΦΕΑ.

«Ο Μιχάλης Βαρδάνης έκανε από νωρίς τις επιλογές του. Ετσι δεν είδε ποτέ ουδέτερα γενικά και αφηρημένα την κοινωνική πραγματικότητα. Με την ιδεολογία του και τους στόχους του, που ήθελε να πετύχει στη ζωή του εντάχθηκε χωρίς κανένα δισταγμό στο πλευρό του λαού. Σε αυτόν αναφερόταν η πολιτική και κοινωνική του δράση. Η τοποθέτησή του ήταν αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής. Δεν επέλεξε με βάση τη συγκυρία και με όρους. Δεν ενήργησε από προσωπικό υπολογισμό. Απαίτησε, έκανε το αυτονόητο. Ο αγωνιστής να μην πατάει σε δυο βάρκες. Να αποδεικνύει πρωτίστως στον εαυτό του, ότι ο λόγος του και η πράξη του αναφέρονται στο λαό. Γι' αυτό μίλαγε απλά, λιτά, σταράτα και καθαρά...

Γι' αυτό με τα γραπτά του κείμενα έπαιρνε σαφή και καθαρή θέση στα θέματα των εργατών, των ανθρώπων του μόχθου.

Κι όλα αυτά, σε μια περίοδο σύγχυσης και συμβιβασμού. Σε μια εποχή που το διφορούμενο και η ασάφεια τείνουν να επικρατήσουν ως κυρίαρχος λόγος.

Η πολιτική και κοινωνική του επιλογή καθόρισαν την καθημερινή δράση και λειτουργία κατά τρόπο συνεπή και απόλυτο.

Εχοντας αυτές τις αρχές και τις αξίες απάντησε στο ερώτημα της πολιτικής ένταξης. Συναντήθηκε, συμπορεύθηκε και τοποθετήθηκε στο πλευρό του ΚΚΕ, στηρίζοντας την πολιτική και τις επιλογές του. Ο αγώνας του ήταν πάντοτε "επί της ουσίας".

Η ζωή του και η αγωνιστική διαδρομή του αποτελούν φωτεινό παράδειγμα και μέτρο σύγκρισης. Αποτελούν μια ώθηση και ένα ερέθισμα για ποιοτική άνοδο. Μια πρόταση για την καθημερινή λειτουργία του ανθρώπου, για την οργάνωση μιας άλλης κοινωνίας.

Ο Μιχάλης Βαρδάνης ήταν συνεπής στα λόγια και στα έργα, μέσα στο πλαίσιο μιας ηθικής που ενδιαφέρεται πρωτίστως για το κοινό καλό αλλά και για την εξύψωση της προσωπικότητας. Αποδεικνύοντας τη μεγαλοσύνη και τη λεβεντιά του, είπε καταθέτοντας στις δίκες των χουντικών: "Οχι, δεν τους μισώ, με πιάνει μια μελαγχολία μονάχα γιατί κατάντησαν να βασανίζουν ανθρώπους ανεξάρτητα αν φόραγαν κι αυτοί κι εμείς στολή"!

Θα σε θυμόμαστε για πάντα. Η αγωνιστική προσφορά σου, η αξιοπρέπεια και το παράδειγμά σου που μένουν,η αναγνώριση της δράσης σου, η αγάπη και η εκτίμηση όλων μας για σένα, ας είναι μικρή παρηγοριά για όλους τους συγγενείς και τους οικείους σου. Καλό ταξίδι, Στρατηγέ».

Εκπρόσωπος του Στρατού Ξηράς ανέφερε βιογραφικά στοιχεία του Μ. Βαρδάνη σχετικά με την πορεία του στο Στρατό, τις τιμές και τα μετάλλια που είχε λάβει. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ '67-'74, Νίκος Τριανταφύλλου, λέγοντας για τον «κόκκινο ίλαρχο, όπως τον αποκαλούσαν στο στράτευμα» πως «λόγω των δημοκρατικών του φρονημάτων και της ακεραιότητας του χαρακτήρα του, υπέστη διακρίσεις και αδικίες και πριν τη δικτατορία και μετά την πτώση της». Αναφέρθηκε ακόμη στη σημαντική συμβολή του ως προέδρου του ΣΦΕΑ '67-'74.

Ανάμεσα σε άλλους μίλησαν η Ν. Βαλαβάνη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωποι των μελών της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, του Απεραθήτικου Συλλόγου Νάξου και των συγχωριανών του, ο Μ. Γλέζος, συγγενής και συγχωριανός του.

Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ
Συγκρατημένος για την πορεία της οικονομίας

Τις θέσεις της Τράπεζας της Ελλάδας γύρω από τις εξελίξεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καθώς και την Ενδιάμεση Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2013 παρουσίασε στη χτεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο διοικητής της, Γ. Προβόπουλος. Μετέωρα παραμένουν όλα τα κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτά που αφορούν τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τις εξελίξεις σχετικά με την τραπεζική ένωση στην ΕΕ, από ποιους κλάδους της οικονομίας θα προκύψουν οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάκαμψης του παραγόμενου ΑΕΠ και ποιος θα πληρώσει γι' αυτά.

Τα ζητήματα αυτά έθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, επισημαίνοντας ότι δεν αφορούν τα διάφορα ιδεολογήματα ότι μπορεί να υπάρξει εκδημοκρατισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος, διαφάνεια, αξιοκρατία με δημόσια λογοδοσία, καθώς το χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτελεί τον «πυρήνα ενός συστήματος οικονομικού, κοινωνικού, εκμεταλλευτικού, άδικου που ακόμη και με πολέμους επιδιώκει να ελέγχει αγορές, πηγές, διαδρομές του πλούτου».

Ο Γ. Προβόπουλος υπεραμύνθηκε της πολιτικής διαχείρισης και εποπτείας που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) μετά το 2006. Ενώ επισήμανε ότι μετά την αναδιάρθρωση και τη δυνατότητα χορήγησης μεγάλων δανείων σε μεγαλοεπιχειρηματίες αρχίζουν να εμφανίζονται τα «προβλήματα» με τα «κόκκινα δάνεια». Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας εστίασε την εισηγητική ομιλία του στους «επιτόπιους ελέγχους» που διενήργησε η ΤτΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2009 διαπιστώθηκε η δραστηριοποίηση του ΤΤ στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση για την «αλλαγή του επιχειρηματικού πλάνου». Ο διοικητής της ΤτΕ εντοπίζει το πρόβλημα στο ότι δεν εφαρμόστηκαν τα «κατάλληλα πληροφοριακά συστήματα και συστήματα διαχείρισης κινδύνων», ενώ μετά και από νέο έλεγχο «διαπιστώθηκαν ελλείψεις και αδυναμίες», με το ποσοστό των εκτιμώμενων ζημιών από επιχειρηματικά δάνεια να φτάνει στο 33,2%.

Απαντώντας σε ερωτήματα βουλευτών ο Γ. Προβόπουλος εστίασε και στα παρακάτω:

Ισχυρίστηκε ότι είναι άγνωστο, για την ώρα, το ύψος των «κεφαλαιακών αναγκών» για τις τράπεζες, σημειώνοντας ότι με τη συμφωνία και της τρόικας θα προσδιοριστούν «πιθανότατα μέχρι τα τέλη Γενάρη».

Σχετικά με τις εξελίξεις για την τραπεζική ένωση στην ΕΕ εμφανίστηκε αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι «οι όποιες αποφάσεις είναι αποτέλεσμα και ενός πολιτικού συμβιβασμού μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν και βεβαίως τα αποτελέσματα εξαρτώνται από αυτούς τους συμβιβασμούς».

Σχετικά με τα «κόκκινα δάνεια» επισήμανε ότι είναι αποτέλεσμα της μείωσης του ΑΕΠ κατά 25% τα τελευταία χρόνια.

Το διαθέσιμο κεφαλαιακό απόθεμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που προορίζεται για την ενίσχυση των τραπεζών, φτάνει στα 8 - 9 δισ. ευρώ, ποσό που χαρακτήρισε «ικανοποιητικό» προκειμένου να καλυφθούν οι εν λόγω «ανάγκες».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Ε. Τσακαλώτος απεύθυνε στον Γ. Προβόπουλο ερώτημα σχετικά με το ρόλο και τη στάση της Τράπεζας της Ελλάδας «όταν υπάρχει μια κυβέρνηση της Αριστεράς». Ο ίδιος σημείωσε ότι «κάπου στο βάθος» πρέπει να υπάρχει «μια δημοκρατική νομιμοποίηση, να υποστηρίζει την εκάστοτε κυβέρνηση»...

Συλλυπητήρια

Η ΚΕ του ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στη συντρόφισσα Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ, για το θάνατο της μητέρας της.

Δίνει στοιχεία

Ο αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας STN ATLAS Π. Ευσταθίου, κατηγορούμενος για μίζες σε εξοπλιστικά (γερμανικά υποβρύχια και αντιαεροπορικά), είναι διατεθειμένος, σύμφωνα με πληροφορίες, να δώσει στον ανακριτή νέα συμπληρωματικά στοιχεία ενόψει μάλιστα και της απόφασης του συμβουλίου Εφετών για το αν θα μπει ή όχι στη φυλακή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα προσκομίσει τα στοιχεία τροφοδότη τραπεζικού λογαριασμού, ο οποίος είχε εντοπιστεί από τις δικαστικές αρχές με καταθέσεις ύψους 18 εκ. ευρώ. Σε αυτόν θα περιλαμβάνονται και νέα πρόσωπα που έλαβαν μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα που διαχειρίστηκε.

Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους η Φ. Κρέστα

Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους αφέθηκε χτες, μετά την απολογία της στον ανακριτή Διαφθοράς, η Φ. Κρέστα που κατηγορείται για απιστία στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η κατηγορούμενη, σε βάρος της οποίας είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και παραδόθηκε χτες, λόγω εγκυμοσύνης ζήτησε να απολογηθεί άμεσα. Να σημειωθεί ότι συμμετείχε στην υποεπιτροπή δανειοδότησης μεγάλων επιχειρήσεων του ΤΤ και συνέταξε την οικονομική ανάλυση που οδήγησε στην έγκριση επτά δανείων τα οποία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρονται να ζημίωσαν την τράπεζα.

Να υπενθυμίσουμε ότι συνεχίζουν να διαφεύγουν οι επιχειρηματίες Κυριάκος Γριβέας και Αναστασία Βάτσικα που βρίσκονται σε χώρα του εξωτερικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ