Παρασκευή 17 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ
Συγκρατημένος για την πορεία της οικονομίας

Τις θέσεις της Τράπεζας της Ελλάδας γύρω από τις εξελίξεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καθώς και την Ενδιάμεση Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2013 παρουσίασε στη χτεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο διοικητής της, Γ. Προβόπουλος. Μετέωρα παραμένουν όλα τα κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτά που αφορούν τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τις εξελίξεις σχετικά με την τραπεζική ένωση στην ΕΕ, από ποιους κλάδους της οικονομίας θα προκύψουν οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάκαμψης του παραγόμενου ΑΕΠ και ποιος θα πληρώσει γι' αυτά.

Τα ζητήματα αυτά έθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, επισημαίνοντας ότι δεν αφορούν τα διάφορα ιδεολογήματα ότι μπορεί να υπάρξει εκδημοκρατισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος, διαφάνεια, αξιοκρατία με δημόσια λογοδοσία, καθώς το χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτελεί τον «πυρήνα ενός συστήματος οικονομικού, κοινωνικού, εκμεταλλευτικού, άδικου που ακόμη και με πολέμους επιδιώκει να ελέγχει αγορές, πηγές, διαδρομές του πλούτου».

Ο Γ. Προβόπουλος υπεραμύνθηκε της πολιτικής διαχείρισης και εποπτείας που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) μετά το 2006. Ενώ επισήμανε ότι μετά την αναδιάρθρωση και τη δυνατότητα χορήγησης μεγάλων δανείων σε μεγαλοεπιχειρηματίες αρχίζουν να εμφανίζονται τα «προβλήματα» με τα «κόκκινα δάνεια». Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας εστίασε την εισηγητική ομιλία του στους «επιτόπιους ελέγχους» που διενήργησε η ΤτΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2009 διαπιστώθηκε η δραστηριοποίηση του ΤΤ στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση για την «αλλαγή του επιχειρηματικού πλάνου». Ο διοικητής της ΤτΕ εντοπίζει το πρόβλημα στο ότι δεν εφαρμόστηκαν τα «κατάλληλα πληροφοριακά συστήματα και συστήματα διαχείρισης κινδύνων», ενώ μετά και από νέο έλεγχο «διαπιστώθηκαν ελλείψεις και αδυναμίες», με το ποσοστό των εκτιμώμενων ζημιών από επιχειρηματικά δάνεια να φτάνει στο 33,2%.

Απαντώντας σε ερωτήματα βουλευτών ο Γ. Προβόπουλος εστίασε και στα παρακάτω:

Ισχυρίστηκε ότι είναι άγνωστο, για την ώρα, το ύψος των «κεφαλαιακών αναγκών» για τις τράπεζες, σημειώνοντας ότι με τη συμφωνία και της τρόικας θα προσδιοριστούν «πιθανότατα μέχρι τα τέλη Γενάρη».

Σχετικά με τις εξελίξεις για την τραπεζική ένωση στην ΕΕ εμφανίστηκε αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι «οι όποιες αποφάσεις είναι αποτέλεσμα και ενός πολιτικού συμβιβασμού μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν και βεβαίως τα αποτελέσματα εξαρτώνται από αυτούς τους συμβιβασμούς».

Σχετικά με τα «κόκκινα δάνεια» επισήμανε ότι είναι αποτέλεσμα της μείωσης του ΑΕΠ κατά 25% τα τελευταία χρόνια.

Το διαθέσιμο κεφαλαιακό απόθεμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που προορίζεται για την ενίσχυση των τραπεζών, φτάνει στα 8 - 9 δισ. ευρώ, ποσό που χαρακτήρισε «ικανοποιητικό» προκειμένου να καλυφθούν οι εν λόγω «ανάγκες».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Ε. Τσακαλώτος απεύθυνε στον Γ. Προβόπουλο ερώτημα σχετικά με το ρόλο και τη στάση της Τράπεζας της Ελλάδας «όταν υπάρχει μια κυβέρνηση της Αριστεράς». Ο ίδιος σημείωσε ότι «κάπου στο βάθος» πρέπει να υπάρχει «μια δημοκρατική νομιμοποίηση, να υποστηρίζει την εκάστοτε κυβέρνηση»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη «φόρα» τα παζάρια γύρω από τη μορφή των μνημονίων διαρκείας (2017-12-23 00:00:00.0)
Ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί στο φόντο της τρίτης «αξιολόγησης» (2017-08-26 00:00:00.0)
Φορτώνουν τα σπασμένα στις πλάτες του λαού (2015-10-04 00:00:00.0)
Στα 6,4 δισ. ο πακτωλός της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (2014-03-07 00:00:00.0)
Βαρέλι χωρίς πάτο οι «κεφαλαιακές ανάγκες» (2012-12-29 00:00:00.0)
Οδηγίες διασφάλισης των τραπεζικών συμφερόντων (2005-09-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ