Παρασκευή 7 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στα 6,4 δισ. ο πακτωλός της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Παράλληλα με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της BlackRock, συνεχίστηκαν οι αλλεπάλληλες επαφές κυβέρνησης - τρόικας

Στα 6,4 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα ποσά που θα απαιτήσει η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών Ομίλων, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε χτες η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ). Τα παραπάνω προκύπτουν στη βάση των διαγνωστικών ελέγχων που διενήργησε η BlackRock, γύρω από τα προβληματικά δάνεια και τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών στην Ελλάδα και των θυγατρικών εταιρειών τους στο εξωτερικό. Ο προσδιορισμός των αναγκών έγινε με γνώμονα το «βασικό σενάριο» σχετικά με τους ρυθμούς ανάκαμψης του παραγόμενου ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια (μέχρι το 2016), στο οποίο ενσωματώνονται οι επίσημες εκτιμήσεις ΕΕ και ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία.

Οπως επίσης ανακοινώθηκε από την ΤτΕ, με βάση το «δυσμενές σενάριο» για την εξέλιξη του ΑΕΠ, τα ποσά που θα απαιτηθούν φτάνουν στα 9,4 δισ. ευρώ, προκειμένου να «απορροφηθούν» τυχόν κραδασμοί για το ενδεχόμενο παραπέρα απογείωσης των προβληματικών δανείων. Σύμφωνα με την ΤτΕ, το «δυσμενές σενάριο» θα ληφθεί μελλοντικά υπόψιν «μόνο για τον καθορισμό των κατάλληλων αποθεμάτων ασφαλείας».

Οι κεφαλαιακές ανάγκες ανά τραπεζικό όμιλο (με βάση το «βασικό σενάριο») διαμορφώνονται ως εξής: Eurobank 2,94 δισ. ευρώ, Εθνική 2,18 δισ. ευρώ, Πειραιώς 425 εκατ. ευρώ, Alpha 262 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις μικρότερου μεγέθους τράπεζες -οι οποίες δεν είναι ενταγμένες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)- η Αττικής θα χρειαστεί 397 εκατ. ευρώ και η Πανελλήνια 169 εκατ. ευρώ.

Μετά και τα παραπάνω, ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε χτες ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας δηλαδή τις προβλεπόμενες ανάγκες από τις αγορές (χωρίς τη συμμετοχή του ΤΧΣ), ενώ παράλληλα θα επιχειρήσει και την άντληση δανεικών κεφαλαίων από «επενδυτές» στο πλαίσιο της «εξόδου στις αγορές». Παράλληλα, δημοσιοποίησαν και τον ισολογισμό για το 2013, εμφανίζοντας μέσα σε συνθήκες κρίσης κέρδη ύψους 2,5 δισ. ευρώ, μετά και το μπαράζ των συγχωνεύσεων που προηγήθηκαν (ΑΤΕ, θυγατρικές κυπριακών τραπεζών κ.ά.).

Από την πλευρά της, η Εθνική Τράπεζα σημειώνει ότι η κεφαλαιακή ανεπάρκεια προκύπτει κυρίως από τη θυγατρική στην Τουρκία, τη Φίνανσμπανκ, ενώ θα καταθέσει σχέδιο κεφαλαιακών ενεργειών που θα υλοποιηθεί «εντός εύλογου χρονικού διαστήματος», που «θα καλύπτει τις κεφαλαιακές της ανάγκες χωρίς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου».

Το ΤΧΣ ανακοίνωσε ότι θα δώσει κεφαλαιακές ενισχύσεις, εάν ζητηθεί, προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Μπαράζ μέτρων σε όφελος του κεφαλαίου

Με επίκεντρο τις αντιλαϊκές «διαρθρωτικού χαρακτήρα» μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, καθώς και τη διαμόρφωση σχεδίου για τις απολύσεις και την κινητικότητα στο Δημόσιο, συνεχίζονται τα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς.

Σε αλλεπάλληλες χτεσινές συσκέψεις της τρόικας με τους εμπλεκόμενους υπουργούς συζητήθηκαν τα παρακάτω:

  • Με το υπουργείο Ανάπτυξης, η εφαρμογή των μέτρων που περιέχει η «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ». Ηδη η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στο 87% των «προτεινόμενων» μεταρρυθμίσεων. Επίσης, τα ζητήματα που αφορούν τη συγκρότηση και λειτουργία του «Κυβερνητικού συμβουλίου ιδιωτικού χρέους», για τη διαμόρφωση πιο ευέλικτου πλαισίου σχετικά με τα κόκκινα τραπεζικά δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών, το οποίο θα εφαρμοστεί από το 2015.
  • Με το υπουργείο Εργασίας, το σχέδιο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
  • Με το υπουργείο Ναυτιλίας, η κατάργηση των υποχρεωτικών συνθέσεων στα πληρώματα της ακτοπλοΐας (αριθμός πληρώματος και ειδικοτήτων), ζήτημα που επανέφερε στο τραπέζι η πλευρά της τρόικας.
  • Με το υπουργείο Ενέργειας, το πακέτο ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους στις μεγάλες βιομηχανίες κατά 150 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, η τρόικα δεν έχει δώσει την τελική απάντηση για το εάν το αποδέχεται ή όχι.
  • Με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τους νέους ποσοτικούς στόχους για τις «διαθεσιμότητες» στο δημόσιο τομέα.
  • Με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και με τη διοίκηση του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης και τα επιχειρηματικά πλάνα των τραπεζών. Σε «εκκρεμότητα» είναι η έγκριση του χωροταξικού σχεδίου, προκειμένου να προχωρήσει η πώληση του ξενοδοχείου «Αστήρ» (ιδιοκτησίας ΕΤΕ) που εκχωρείται σε «επενδυτές» μαζί με την περιοχή - φιλέτο «Μικρό Καβούρι».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ