Παρασκευή 7 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Φέρνει αυστηρότερο έλεγχο των ευρωενωσιακών κομμάτων

Ακόμη αυστηρότερο έλεγχο των ευρωενωσιακών κομμάτων σχεδιάζει η ΕΕ. Κόμματα που έτσι κι αλλιώς αποδέχονταν τον ευρωμονόδρομο, αλλά οι ιθύνοντες φροντίζουν να μην ξεφεύγουν ούτε τρίχα από τις επιταγές του, να δρουν αποκλειστικά με βάση τις «αξίες» και τις «αρχές» της Ευρωένωσης του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων ενέκρινε την Τετάρτη τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ευρωκοινοβούλιο στις 25/2 για τον κανονισμό «σχετικά με το καταστατικό και τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ευρωπαϊκών πολιτικών ιδρυμάτων». Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Προεδρίας, ο κανονισμός χαρακτηρίζεται «σημαντική τομή (...) Η εν λόγω θεματική ήταν προτεραιότητα -μεταξύ των θεσμικών ζητημάτων- για την Ελληνική Προεδρία, η οποία εργάστηκε σκληρά και γρήγορα, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία επί του φακέλου αυτού πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές».

Ανάμεσα στις αλλαγές που εισάγονται με το νέο κανονισμό διαβάζουμε: «Θέσπιση ευρωπαϊκής νομικής προσωπικότητας για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα (...) με την αναγνωρισιμότητα και όλες τις νομικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Ενίσχυση του ελέγχου ως προς τον σεβασμό των αξιών της ΕΕ, όπως αυτές καθορίζονται στις Συνθήκες για την ΕΕ. Ανάθεση σε Ανεξάρτητη Αρχή, σε συνεννόηση με μια επιτροπή ανεξάρτητων προσωπικοτήτων, της διαδικασίας επαλήθευσης των όρων για τη χορήγηση ευρωπαϊκού νομικού καθεστώτος, της καταχώρισης και ενδεχόμενης διαγραφής από το μητρώο των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων. Οι αναγκαίες απαιτήσεις διαφάνειας, με ταυτόχρονη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, περιλαμβάνονται επίσης στο σχέδιο του κανονισμού», το οποίο παραπέμπει σε ...διακριτικό φακέλωμα των υποστηρικτών των κομμάτων.

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι το ποσοστό χρηματοδότησής τους από τον κοινοτικό προϋπολογισμό παραμένει στο 85 %, εδραιώνοντας την εξάρτησή τους από τα κεντρικά της ΕΕ.

Ο νέος κανονισμός πρέπει να υιοθετηθεί επίσημα από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και το Συμβούλιο της ΕΕ. Ερχεται σαν αποτέλεσμα προσπαθειών που κατέβαλαν όλες ουσιαστικά οι δυνάμεις που αποδέχονται τον ευρωμονόδρομο και επιδιώκουν φίμωση κάθε άλλης φωνής.

Θυμίζουμε την έκθεση της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μ. Γιαννάκου, σχετικά με τον κανονισμό για την αναμόρφωση του καθεστώτος των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, που υπερψηφίστηκε 15/4/2013, σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, από Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθερους. Μαζί τους, στη βασική πολιτική κατεύθυνση, συμπαρατάσσονταν και οι οπορτουνιστές του ΚΕΑ, μέλος του οποίου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η έκθεση έδινε από τότε βαθιά αντιδραστική κατεύθυνση, ορίζοντας ότι: «Ευρωπαϊκά Πολιτικά Κόμματα» είναι μόνο όσα κόμματα αναγνωρίζονται από το Ευρωκοινοβούλιο και γράφονται σε ειδικό μητρώο του. Απαραίτητος όρος προς αναγνώριση είναι να «σέβονται στο πρόγραμμά τους και με τη δράση τους τις αρχές» της ΕΕ, να υποβάλλουν προς έγκριση στο Ευρωκοινοβούλιο εκτός από το πρόγραμμα και το καταστατικό τους, για να ελέγχεται εάν οι κανόνες εσωκομματικής λειτουργίας τους είναι σύμφωνοι με τις προδιαγραφές που δέχεται η ΕΕ. Είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν κάθε χρόνο στο Ευρωκοινοβούλιο πλήρη λίστα των μελών τους. Το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί ανά πάσα στιγμή να διαγράψει από το μητρώο του κάποιο τέτοιο κόμμα. Υποβάλλουν υποχρεωτικά στο Ευρωκοινοβούλιο λίστα με ονόματα όλων όσοι προσφέρουν οικονομική εισφορά πάνω από 1.000 ευρώ. Επιβάλλονται κυρώσεις στα ευρωκόμματα αν δε συμμορφώνονται με τις «αρχές και τις αξίες της ΕΕ» ή εάν παραβιάζουν τους όρους της χρηματοδότησής τους από τον ευρωενωσιακό προϋπολογισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ