Παρασκευή 7 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα σώματα ασφαλείας

Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, για την αναδιοργάνωση των σωμάτων ασφαλείας, με το οποίο, στο πλαίσιο του δόγματος «νόμος και τάξη», ενισχύει τον κατασταλτικό χαρακτήρα της ΕΛΑΣ, προδιαγράφοντας την εξαπόλυση ακόμα πιο βάρβαρου κυνηγητού σε βάρος των μεταναστών. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε προχτές επί της αρχής από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ενώ χτες αργά το βράδυ αναμενόταν να ψηφιστεί και κατά άρθρο.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι το νομοσχέδιο, προσαρμοσμένο σε συγκεκριμένες οδηγίες της ΕΕ για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, «επιφέρει διαρθρωτικές αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ, με ίδρυση νέου κλάδου, νέων κεντρικών υπηρεσιών και επιχειρησιακών δομών, προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική στο βασικό προσανατολισμό της, που αντικειμενικά είναι η επιβολή του δόγματος "νόμος και τάξη"».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης, στο άρθρο 13 προβλέπεται η κοινή εκπαίδευση αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων. Ενώ στα άρθρα 11-12, με την παροχή των υπηρεσιών των εγκληματολογικών εργαστηρίων της ΕΛΑΣ και άλλες αρχές και τη δημιουργία αυτοτελούς Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, διευρύνεται το φακέλωμα.

Σε άλλα άρθρα, όπως τόνισε, «δίνεται η δυνατότητα σε συγκεκριμένες επιτροπές, μεταξύ άλλων, να ασχολούνται για να προλαμβάνονται παραβατικές συμπεριφορές, μεταξύ των οποίων αναφέρονται η σχολική και η εξωσχολική βία», όροι που θέτουν πλέον ξεκάθαρα υπό διωγμό τις μαθητικές κινητοποιήσεις. Ενώ στο άρθρο 17, ο «Κλάδος Ασφάλειας περιλαμβάνει τη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος, την Αντιτρομοκρατική, τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών», για την «πρόληψη και καταστολή -ανάμεσα σε άλλα- τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών ενεργειών που στρέφονται κατά του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος», σημειώνοντας ότι ο όρος «εξτρεμισμός» μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για διάφορες μορφές πάλης του κινήματος.

Ειδικά για το Πυροσβεστικό Σώμα ανέφερε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου «υποβαθμίζουν την επιχειρησιακή ικανότητά του, ανοίγουν το δρόμο στην εμπορευματοποίηση υπηρεσιών πυρασφάλειας και πυρόσβεσης με την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών του, ενώ το εμπλέκει στη διαχείριση των κρίσεων εσωτερικής ασφάλειας, ως ιδιαίτερο Σώμα Ασφαλείας», χτυπώντας παραπέρα τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, απευθυνόμενος στο προσωπικό της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, τους κάλεσε να συντονιστούν με τα εργατικά σωματεία και να αγωνιστούν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ