Παρασκευή 17 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Συναντήσεις και «διαβουλεύσεις» εφ' όλης της ύλης

Σήμερα οι συναντήσεις με τον Τζον Κέρι και τον Τζακ Λιου

Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, για εφ' όλης της ύλης συναντήσεις με τα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης. Χθες συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ρεπουμπλικάνο Εντ Ρόις, και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, δημοκρατικό Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ενημέρωσε για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και την εξέλιξη του «προγράμματος προσαρμογής» της ελληνικής οικονομίας, ενώ επίσης συζήτησαν για το Κυπριακό, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενεργειακά ζητήματα, την κατάσταση στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής, το ρόλο που επιφυλάσσεται για την Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή στο πλαίσιο των λυκοσυμμαχιών ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ο Ευ. Βενιζέλος είχε επίσης συναντήσεις με στελέχη ελληνοαμερικανικών και αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων. Τα δύο «λόμπι» έχουν πληθύνει τις συναντήσεις μεταξύ τους και με την ελληνική κυβέρνηση και φαίνεται να συντονίζονται σε κοινές πρωτοβουλίες για προώθηση από κοινού μονοπωλιακών συμφερόντων.

Σήμερα Παρασκευή, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, τον οποίο θα ενημερώσει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας σε θέματα οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ. Ζητήματα όπου έχουν κατά καιρούς παρέμβει φανερά ή υπογείως οι Αμερικανοί, προκρίνοντας άλλα μείγματα αστικής διαχείρισης για έξοδο της οικονομίας από την κρίση, με πρώτη έγνοια φυσικά τα δικά τους μονοπώλια στο πλαίσιο των ενδοαστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων. Σημειωτέον, η Ελληνική Προεδρία συμπίπτει χρονικά με τις διαπραγματεύσεις για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ