ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /28
ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Ευφρόσυνες προσκλήσεις

«Κουρέας της Σεβίλης» σήμερα, στη Λυρική
«Κουρέας της Σεβίλης» σήμερα, στη Λυρική
Πρεμιέρα, σήμερα, της νέας σκηνής της ΕΛΣ - θέατρο «Ακροπόλ» - με τη δημοφιλή οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου «Απάχηδες των Αθηνών». Θέμα της η αγνή αγάπη δυο παιδιών του λαού, με τα ανυπόκριτα παιχνίδια της, η σάτιρα των νεόπλουτων, η διαφορά των αντιλήψεων στις κοινωνικές τάξεις. Η οπερέτα, εκτός από τα γνωστά και αγαπημένα τραγούδια της («Ο αγωγιάτης», «Ρετσίνα μου», «Σαν όνειρο μαγευτικό», «Πόσο σ' έχω συμπαθήσει», «Μόνο με σένα» κλπ), εμπλουτίστηκε με δημοφιλείς συνθέσεις του Ν. Χατζηαποστόλου και με ένα τραγούδι του γιου του Ανδρέα, το «Θα το πιεις ένα ποτήρι, θα το πιεις». Στην παρουσίαση της οπερέτας συνεργάζονται λυρικοί τραγουδιστές και ηθοποιοί της πρόζας: Λυδία Αγγελοπούλου, Μάρα Θρασυβουλίδου, Νίνα Λοτσάρη, Ευδοκία Χατζηιωάννου, Αννα Φόνσου, Γιώργος Σταφέτας, Παύλος Κοντογιαννίδης, Θέμης Σερμιέ, Δημήτρης Σιγαλός, Γιάννης Σαμσιάρης, Γιώργος Μούτσιος, Νατάσα Τσακαρισιάνου, Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη κ.ά. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Ρεμούνδου, η μουσική διεύθυνση, εκ περιτροπής, των Γιώργου Νιάρχου και Χρύσανθου Αλισάφη. Τα σκηνικά του Αντώνη Χαλκιά, η διεύθυνση χορωδίας του Κώστα Δρακάκη, οι χορογραφίες του Αγγελου Χατζή.

  • Στο Θέατρο «Ολύμπια» της Λυρικής Σκηνής σήμερα παρουσιάζεται η περίφημη κωμική όπερα του Τζοακίνο Ροσίνι «Ο κουρέας της Σεβίλης». Πρόκειται για αριστούργημα σπιρτόζικης εξυπνάδας, αξιοθαύμαστο δείγμα μουσικού αυτοσχεδιασμού, που συνθετικά ολοκληρώθηκε σε διάστημα 24 ημερών. Ο Ροσίνι έγραψε τον «Κουρέα» μετά από παραγγελία του θεάτρου «Αρζεντίνα» της Ρώμης, σε ηλικία 24 χρόνων. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στις 5 Φλεβάρη του 1816. Το λιμπρέτο γράφτηκε από τον Τσέζαρε Στερμπίνι, πάνω στην ομώνυμη κωμωδία του Μπομαρσέ. Ο «Κουρέας της Σεβίλης» ανεβαίνει σε μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου -Δημήτρη Κατσίμπα, σκηνοθεσία Θέμη Σερμιέ, σκηνικά - κοστούμια Πολυτίμης Μαχαίρα και διεύθυνση χορωδίας Φανής Παλαμίδη. Ερμηνεύουν οι: Γεβγκένι Ντεμερτζίεφ, Γιούρι Ιβσιν, Τάκης Χριστογιαννόπουλος (Φίγκαρο), Αντώνης Κορωναίος, Νίκος Στεφάνου (κόμης Αλμαβίβα), Μαίρη Ελεν Νέζη, Τίνα Μαλακατέ (Ροζίνα), Ανδρέας Κουλουμπής, Παντελής Ψύχας (Μπάρτολο), Δημήτρης Κασιούμης, Χριστόφορος Σταμπόγλης (Μπαζίλιο) κ.ά.

Ο Λούης Μανίκας στην «Τόσκα» του Πουτσίνι
Ο Λούης Μανίκας στην «Τόσκα» του Πουτσίνι
Αύριο, στο ίδιο θέατρο επαναλαμβάνεται η μεγάλη επιτυχία της ΕΛΣ, με την «Τόσκα» του Τζάκομο Πουτσίνι, σε μουσική διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη, σκηνοθεσία - σκηνικά - κοστούμια του Νίκου Πετρόπουλου. Την Τόσκα ερμηνεύει η μεγάλη σοπράνο Ολγκα Ρομάνκο. Αριστοτεχνικό μείγμα δράματος και μουσικής, η «Τόσκα» θεωρείται η ωραιότερη όπερα του Πουτσίνι και χαρακτηρίζεται από έντονη θεατρικότητα - στοιχείο που κυριαρχεί στις όπερες του μουσουργού. Εργο πλημμυρισμένο από δύναμη, ένταση και ποικιλία δυνατών συναισθημάτων, βρίσκεται στο ρεπερτόριο όλων των λυρικών θεάτρων και προσφέρει δυνατές συγκινήσεις στους θεατές. Η όπερα βασίζεται στο θεατρικό έργο του Σαρντού, που υπήρξε προσωπική επιτυχία της Σάρα Μπερνάρ. Οσο, όμως κι αν λατρεύτηκε από το θεατρικό κοινό, αξιοποιήθηκε στο έπακρο από την προσέγγιση του Πουτσίνι κι απέκτησε τεράστια καλλιτεχνική αξία. Θέμα της όπερας είναι μια ερωτική ιστορία τοποθετημένη σε «πολιτικό» πλαίσιο. Η ΕΛΣ ανεβάζει την «Τόσκα» με ένα εκλεκτό καστ καλλιτεχνών. Εκτός από την Ο. Ρομάνκο εμφανίζονται: Δημήτρης Στεφάνου (Καβαραντόσι), Λούης Μανίκας (Σκάρπια), Νίκος Καπέτας (Αντζελότι), Κώστας Τζαμτζής (νεωκόρος) κ.ά.

μια παράσταση

Μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσει κανένας φίλος του θεάτρου, κάθε ποιοτικής μορφής τέχνης, είναι «Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, που παρουσιάζεται στο θέατρο «Εμπρός» σε σκηνοθεσία Τάσου Μπαντή, σκηνικά - κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου και φωτισμούς Αλέκου Αναστασίου και Ανδρέα Τρύφωνα. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Χρήστος Στέργιογλου και Αγης Εμμανουήλ. Το έργο πρωτοπαίχτηκε στο «Θέατρο Τέχνης» το 1972 σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, με τον Νικήτα Τσακίρογλου και τον Γιάννη Μόρτζο, σε κοινό πρόγραμμα με το μεγάλο μονόπρακτο «Η βέρα». Στη συνέχεια ανέβηκε από το ΚΘΒΕ και τα ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου, Βόλου, Κομοτηνής, τον ΘΟΚ κ.ά. Η παράσταση του «Εμπρός», «φρεσκάρει» το έργο με τη σύγχρονη κοινωνική «ματιά» της και τον κρυστάλλινο, απέριττο ρεαλισμό της.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Αρίστος Καμαρινός: «Ο Εμφύλιος Πόλεμος στην Πελοπόννησο 1946-1949»
  • Τριαντάφυλλος Γεροζήσης: «Ανταρτόπουλο στο ΔΣΕ. Το χαμένο ημερολόγιο»
  • Νίκος Κυτόπουλος: «Το στοίχημα»
  • Χάρης Σακελλαρίου: «Ο τυραννομάχος της Φυλής»
  • Κώστας Αυγητίδης: «Η Ρωσία και ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του ελληνικού λαού»
μία εκδήλωση

Συνεχίζονται οι γιορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται αυτές τις μέρες για τους μικρούς μας φίλους. Αρχή από το δήμο Αργυρούπολης, όπου αύριο (11πμ), οι μικροί μας φίλοι μπορούν να κάνουν μια γιορτινή βόλτα με το τρενάκι των παραμυθιών του Ντίσνεϊ. Πρώτος σταθμός: Δημοτική επιχείρηση (Αλεξιουπόλεως 27). Την Κυριακή (11πμ) η κινηματογραφική λέσχη Αργυρούπολης θα προβάλει την παιδική ταινία «Αναστασία». Είσοδος ελεύθερη.

Σήμερα (6.30μμ) το Μαρούσι προϋπαντά την Πρωτοχρονιά με τη Φιλαρμονική του Πνευματικού Κέντρου που θα ψάλλει Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στους πεζόδρομους του Εμπορικού Κέντρου. Την Κυριακή (11.30πμ), κάλαντα και χορούς της Ελλάδας θα παρουσιάσει ο Λαογραφικός σύλλογος «Περπερούνα».

Τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν (3.30μμ) στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21), τις ταινίες: «Το τραγούδι των λουλουδιών», «Υπόγεια διαδρομή για τον Παράδεισο» (σήμερα). «Ο Καρυοθραύστης», «Ο πόλεμος των πουλιών» (αύριο). «Η μεγάλη μάχη των μυρμηγκιών», «Ταξίδι στη Μελόνια» (Κυριακή). «Ο ψεύτης βοσκός», «Ο τυφλοπόντικας και το αυγό», «Σαμψών και Σάλι» (Δευτέρα).

μία συναυλία

Στη «Σφεντόνα» θα βρει η νέα χρονιά τον Ορφέα Περίδη και την Μελίνα Κανά. Οι δύο καταξιωμένοι ερμηνευτές συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους στη γνωστή σκηνή της Αθήνας, παρουσιάζοντας, μαζί με τον Δημήτρη Υφαντή, τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία, αλλά και άλλων σημαντικών Ελλήνων δημιουργών. Τραγούδια λαϊκά, σύγχρονα, παραδοσιακά, μπαλάντες αλλά και νέο υλικό σε πρώτη εκτέλεση. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί έως τις 7 Γενάρη.

Στη μουσική σκηνή «Αθηνά», ο Κώστας Χατζής παρουσιάζει παλιά και αγαπημένα τραγούδια του. Η Αντωνία Χατζίκη εκτός από τα τραγούδια του Κ. Χατζή θα ερμηνεύσει και τραγούδια άλλων συνθετών, ενώ ο Αλέξανδρος Χατζής θα παρουσιάσει τις προσωπικές του επιτυχίες, αλλά και διασκευές σε τραγούδια που αγαπήσαμε.

ένα πρόγραμμα

Η μπάντα «Yallopin' Hounds»
Η μπάντα «Yallopin' Hounds»
Καυτό σουίνγκ από τη Ν. Υόρκη, από σήμερα στο «Χαφ Νοτ» (Τριβωνιανού 17, Μετς), όπου φιλοξενείται η μπάντα των «Yallopin' Hounds». Με εκπληκτικά πνευστά - και όχι μόνο -παίζουν αυθεντικές συνθέσεις και στάνταρντ του σουίνγκ, που κάνουν το κοινό τους να κινείται ακατάπαυστα.

«Στον Αέρα» (κεντρική πλατεία Πετρούπολης) από σήμερα φιλοξενείται το τέταρτο Low Bap Festival, που θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή. Το πρόγραμμα του τριήμερου συνθέτουν συναυλίες πολλών σχημάτων, συζητήσεις, προβολές, αφιερώματα και πολλές εκπλήξεις. Σήμερα, εκτός των άλλων, θα προβληθεί ένα ντοκιμαντέρ για το «Low Bap» (8μ.μ.).

μία έκθεση

Στην γκαλερί «ΑΔΑΜ» (Ν. Βάμβα 5), φιλοξενείται η ομαδική έκθεση με τίτλο «Η Θάλασσα». Παρουσιάζει έργα ζωγραφικής ο Δημήτρης Κούκος και γλυπτικής οι: Γιάννης Κατσουράδης και Πραξιτέλης Τζανουλίνο. Οι τρεις καλλιτέχνες, επηρεασμένοι από την ποικιλοχρωμία του Αιγαίου, πειραματίζονται με χρώμα, μπρούτζο και χαλκό. Οπως σημειώνει στον κατάλογο η Ντόρα Ηλιοπούλου - Ρογκάν «... Η θάλασσα της Ελλάδας, το μαγικό - μεταφυσικό φως του Αιγαίου, έτσι όπως αντανακλάται μέσα στο θαλασσινό στοιχείο - στοιχειό για να γεννήσει οράματα στον ορίζοντα εκεί, ακριβώς, όπου η θάλασσα ενώνεται με τον ουρανό, προβάλλει σε όλο της το μεγαλείο μέσ' στην τωρινή έκθεση τριών δημιουργών και φίλων αναμεταξύ τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ