ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ζωντανός θα πει περήφανος»

Μενέλαος Λουντέμης
Μενέλαος Λουντέμης
Πολυγραφότατος, από τους πιο πολυδιαβασμένους Ελληνες συγγραφείς, ο επονομαζόμενος και Μαξίμ Γκόργκι της Ελλάδας, o Μενέλαος Λουντέμης (Δημήτρης Βαλασιάδης, το πραγματικό του όνομα), γεννήθηκε τo 1912, στην Αγία Κυριακή της Μικράς Ασίας και «έφυγε» από τη ζωή σαν σήμερα 22 Γενάρη το 1977.

Καρτερικός και αλύγιστος, αγωνίστηκε για όλα τα πανανθρώπινα ιδανικά, που συνοψίζονται στο έργο του. Εργα του, όπως τα μυθιστορήματα «Συννεφιάζει», «Οι κερασιές θα ανθίσουν φέτος» και το μπεστ σέλερ «Ενα παιδί μετράει τ' άστρα» διαβάστηκαν πολύ από τη νεολαία τις δεκαετίες του '50, του '60 και του '70.

Στην Κατοχή, οργανώθηκε στο ΕΑΜ και διετέλεσε γραμματέας της οργάνωσης διανοουμένων. Κατά τον Εμφύλιο συλλαμβάνεται για τα «φρονήματα», δικάζεται για εσχάτη προδοσία και καταδικάζεται σε θάνατο. Το 1947, ο Λουντέμης συλλαμβάνεται και εξορίζεται στη Μακρόνησο, ενώ η γυναίκα του Εμυ με την τρίχρονη κόρη τους Μυρτώ εξορίζεται στη Χίο και μετά στο Τρίκερι.

Το 1956 τον μετέφεραν στην Αθήνα από τον τόπο εξορίας του για να δικαστεί, επειδή, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στο βιβλίο του «Βουρκωμένες μέρες» υπάρχουν «...προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας...».

Αφού διαβάστηκε το κατηγορητήριο, ερωτώμενος από τον πρόεδρο περί της ενοχής του απαντά:

«Ναι, είμαι ένοχος. Οχι όμως γι' αυτά που έγραψα, αλλά γι' αυτά που δεν έγραψα και ακριβώς γιατί δεν τα έγραψα. Κατηγορούμαι ότι έγραψα για τους απλούς ανθρώπους, για τους ανθρώπους του μόχθου, για τους φτωχούς. Μα για ποιους έπρεπε να γράψω; Εγώ αυτούς γνώρισα, αυτούς αγάπησα, μαζί τους μοιράστηκα και τις χαρές και τις πίκρες μου. Δίπλα τους γεύτηκα κι εγώ την πίκρα της εκμετάλλευσης και της κοινωνικής αδικίας και ήταν οι μόνοι που μου συμπαραστάθηκαν. Γι' αυτό και αισθάνομαι φταίχτης που δεν έγραψα όσα έπρεπε να γράψω γι' αυτούς». Οταν φτάνει να περιγράψει το δράμα του παιδιού και της γυναίκας του, ο πρόεδρος παρατηρεί: «Αν πράγματι νιώθεις στοργή για το παιδί και τη γυναίκα σου, θα 'πρεπε να 'χεις κάνει δήλωση αποκήρυξης του ΚΚΕ». Και ο Λουντέμης απαντά: «Χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να γίνουν τα τέσσερα πόδια δύο. Δεν θα τα κάμω πάλι τέσσερα εγώ». Αλλωστε, το γράφει και στο «Ενα παιδί μετράει τ' άστρα»: «Ζωντανός θα πει περήφανος»!

Μετά τη δίκη και την απαγόρευση κυκλοφορίας των βιβλίων του, το κλίμα είναι βαρύ για τον Λουντέμη. Εκπατρίζεται στο Βουκουρέστι και χάνει την ελληνική ιθαγένεια από τη δικτατορία του Παπαδόπουλου. Στη Ρουμανία, συνεχίζει το συγγραφικό του έργο, αλλά νοσταλγεί πάντα την Ελλάδα. Μετά τη μεταπολίτευση και μετά από μεγάλες περιπέτειες ανακτά την ελληνική ιθαγένεια και επιστρέφει το 1976. Δεν πρόλαβε να χαρεί για την επάνοδό του και στις 22 Γενάρη 1977 πεθαίνει από καρδιακή προσβολή.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Θύμα των περικοπών και το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ για τα προβλήματα στη λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, με αποδέκτες τους υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού κι Εσωτερικών. Στο κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές Θ. Κωνσταντινίδης και Ελ. Γερασιμίδου αναφέρεται:

«Θύμα της κυβερνητικής πολιτικής περικοπών που έχουν υποστεί τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗΠΕΘΕ) σ' όλη την Ελλάδα είναι και το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

Συγκεκριμένα τα τελευταία 5 χρόνια οι επιχορηγήσεις εκταμιεύτηκαν μερικώς ή και καθόλου, ενώ επιπλέον μειώνονταν κατά 50% κάθε χρόνο.

Να σημειωθεί πως, ενώ την περίοδο 2007-2008 επιδοτήθηκε με 205.000 ευρώ, το 2013 η επιχορήγηση συρρικνώθηκε στις 90.000 ευρώ. Το δε υπόλοιπο των εκταμιεύσεων προς το ΔΗΠΕΘΕ την τελευταία 5ετία έφτασε στο ποσό των 125.637 ευρώ.

Αποτέλεσμα είναι να περιοριστούν οι πολιτιστικές του δραστηριότητες και να μην μπορεί πλέον να εξασφαλίσει ούτε τους μισθούς και την ασφάλεια των 2 υπαλλήλων του, όταν τα πάγια έξοδα του ΔΗΠΕΘΕ το χρόνο είναι 150.000 ευρώ».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν: «Τι άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, για να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση για το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και γενικότερα για τα ΔΗΠΕΘΕ, ώστε να συνεχίσουν τη δράση τους».

Παράσταση με καλλιτέχνες από το Βιετνάμ

Ο Δ. Κουτσούμπας με τον πρέσβη του Βιετνάμ
Ο Δ. Κουτσούμπας με τον πρέσβη του Βιετνάμ
Παράσταση με επαγγελματίες καλλιτέχνες από το Βιετνάμ παρακολούθησε χτες το βράδυ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, προσκεκλημένος του πρέσβη του Βιετνάμ Μπινχ Βου. Η παράσταση, που δόθηκε στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με αφορμή τη νέα χρονιά, περιελάμβανε παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Ο Μπινχ Βου, μιλώντας πριν την έναρξη της παράστασης, ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους. Στο χώρο λειτουργούσε έκθεση φωτογραφίας με τοπία από το Βιετνάμ.

Πέθανε ο Κλαούντιο Αμπάντο

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών ο εξαίρετος μουσικός, διάσημος διευθυντής ορχήστρας Κλαούντιο Αμπάντο, μετά από μακροχρόνια ασθένεια. Η διεθνής αναγνώριση ήρθε το 1960, όταν εντάχτηκε στην ορχήστρα του θεάτρου Λα Σκάλα του Μιλάνου, της οποίας υπήρξε ο μουσικός διευθυντής από το 1968 μέχρι και το 1986. Στη συνέχεια ανέλαβε επικεφαλής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου και μετά διευθυντής της Οπερας της Βιέννης (1986-1991). Διετέλεσε επίσης διευθυντής της φιλαρμονικής ορχήστρας του Βερολίνου.

Τα τελευταία χρόνια, ο Αμπάντο είχε ιδρύσει τρεις ορχήστρες νέων, με τελευταία την Ορχήστρα Μότσαρτ το 2004, που έχει έδρα την Μπολόνια. Το εν λόγω νεανικό συγκρότημα διέγραψε μια ενδιαφέρουσα διεθνή διαδρομή, χάρη στη σταθερή παρουσία του Αμπάντο, ο οποίος ήταν και ο συνιδρυτής του από κοινού με τον Κάρλο Μαρία Μπαντίνι. Το συγκρότημα πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας του λόγω οικονομικών κυρίως δυσκολιών.

Εκδήλωση για την ποίηση

Η Αγωνιστική Παράταξη Ελλήνων Λογοτεχνών, στο πλαίσιο συνεργασίας της μ' εργατικά σωματεία, προσκαλεί στην παρουσίαση του ποιητικού έργου της Δώρας Μουντράκη, σήμερα Τετάρτη στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), Μπουμπουλίνας 21, Πειραιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ