ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προαναγγέλλει ένταση της καταστολής με μεγαλύτερη ανάμειξη και ξένων πρακτόρων

Ενίσχυση της κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας, με εμπλοκή και ξένων υπηρεσιών, προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, με δηλώσεις του, χτες από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Το ζήτημα της τρομοκρατίας απασχόλησε τις συναντήσεις μου, σε πολύ μεγάλο βαθμό», είπε σε δημοσιογράφους, και προϊδέασε για ένταση των μέτρων καταστολής, με παραπέρα αντιδραστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου:

«Δίνουμε μια διεθνή μάχη κατά της τρομοκρατίας και κατά κάθε μορφής βίας και οργανωμένου εγκλήματος. Η Ελλάδα έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια σημαντικές επιτυχίες. Αυτές συνιστούν ένα κεφάλαιο αξιοπιστίας, το οποίο πρέπει να το διασφαλίσουμε και να το επαυξήσουμε, πάντα με σεβασμό στο κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά το δικαίωμα στην ασφάλεια είναι και αυτό ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απόδραση του Ξηρού και όσα επακολουθούν είναι ένα ατυχέστατο γεγονός, το οποίο επιβάλλει τώρα να επανεξετάσουμε και τη νομοθεσία και την πρακτική και βεβαίως η Ελλάδα πρέπει, απευθυνόμενη στους πολίτες της πρωτίστως, να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας».

Ουσιαστικά, κάλεσε ανοιχτά ξένες υπηρεσίες να αναπτύξουν τη δράση τους εδώ: «Εμείς δεν αποκρύπτουμε την αλήθεια. Είμαστε ανοιχτοί στη διεθνή συνεργασία, πάντα με σεβασμό στην εθνική μας κυριαρχία, στη θεσμική μας αξιοπρέπεια, στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Αλλά το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους επιβάλλουν τη διεθνή συνεργασία για την προστασία και κατοχύρωση της ασφάλειας όλων των πολιτών και του κοινού αισθήματος ασφάλειας (...) έχουν κινητοποιηθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες και είναι ανοιχτές σε διεθνή συνεργασία, ώστε να υπάρξει η μέγιστη αποτελεσματικότητα. Αλίμονο...»!

Μόνο που όλα τα παραπάνω,τα οποία ενισχύουν τους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς, ενισχύουν και τη διασταλτική ερμηνεία περί «ασφάλειας» απέναντι στην «τρομοκρατία», έτσι ώστε όταν χρειαστεί, τα μέτρα και οι μηχανισμοί να στρέφονται ενάντια στο εργατικό,λαϊκό κίνημα.Που πρέπει να επαγρυπνεί.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Ν' ανασκουμπωθεί ο λαός, χρειάζεται εγρήγορση και καθημερινή πάλη

Στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και τη δημοσιογράφο Κ. Ακριβοπούλου παραχώρησε χτες συνέντευξη ο Γ. Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, από την οποία και τ' ακόλουθα αποσπάσματα για τις εξελίξεις σχετικά με τη «17Ν» και τη δικομματική αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ:

-- Πώς είδατε το διάγγελμα Ξηρού, χτες, και τα όσα ακολούθησαν και με την επιστολή Γιωτόπουλου και με όλη αυτήν την ανησυχία που διασπείρεται περί επικείμενου σοβαρού τρομοκρατικού χτυπήματος;

-- Ολες αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν αυτό για το οποίο χρόνια μιλάει το ΚΚΕ, έχοντας ξεκάθαρη θέση απέναντι σε τέτοιου είδους οργανώσεις κι ενέργειες: Οτι δηλαδή αυτές οι οργανώσεις όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που δήθεν επικαλούνται και στο όνομα του οποίου δήθεν παλεύουν και δρουν - το «παλεύουν» εντός πολλών πολλών εισαγωγικών, εννοείται - δεν έχουν καμία σχέση με τις αγωνίες και τα προβλήματα του λαού, με τους αγώνες του, με την πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, αλλά αντίθετα αξιοποιούνται από το σύστημα, από διάφορους μηχανισμούς και για τη συκοφάντηση των λαϊκών αγώνων και για να καλλιεργηθεί κλίμα φόβου και υποταγής. Να καθηλωθούν δηλαδή, ν' αδρανοποιηθούν λαϊκές δυνάμεις, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που, εξαιτίας και της αντιλαϊκής πολιτικής που καθημερινά νιώθει στο πετσί του ο λαός, θα πρέπει όχι μόνο να μην υπάρχει φόβος, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ανασκούμπωμα και καθημερινή πάλη.

-- Φοβάστε χτύπημα εσείς; Είτε αυθόρμητο είτε στημένο, μια και τα λέμε όλα...

-- Από τη στιγμή που η εκτίμησή μας είναι ότι αυτές οι ενέργειες εκπορεύονται και σχεδιάζονται ή αξιοποιούνται από άλλα επιτελεία, ο λαός πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Ο λαός πρέπει να είναι σε εγρήγορση, με τα μάτια και τ' αφτιά του ανοιχτά για κάθε ενδεχόμενο, το οποίο μπορεί ν' αποπροσανατολίσει, ν' αλλάξει δηλαδή την ανάγκη σήμερα να υπάρχει μια ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση και με όρους μαζικής δράσης ενάντια στα καθημερινά προβλήματα που οξύνονται.

Κι επειδή αναφερόμαστε και στον αποπροσανατολισμό, η αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, γύρω από τα ζητήματα της τρομοκρατίας, τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις εκλογές, με την Προεδρία της Δημοκρατίας, με το σε τι θεό πιστεύει ο καθένας, έχουν μια ισχυρή δόση αποπροσανατολισμού. Είναι μια δικομματική αντιπαράθεση, κατά τη γνώμη μας προεκλογικού χαρακτήρα, ανεξάρτητα από το πότε θα γίνουν βουλευτικές εκλογές, όμως είναι μια δικομματική αντιπαράθεση με στοιχεία αποπροσανατολισμού που βολεύει και τους δύο. Βολεύει και τους δύο για να μη γίνει μια συζήτηση ουσιαστική, που πρέπει να γίνει σήμερα, όχι στα πάνελ των τηλεοπτικών εκπομπών μόνο. Να γίνει μια συζήτηση μέσα στο λαό για τα ουσιαστικά προβλήματα, για τις αιτίες που ο λαός μας βιώνει αυτά που βιώνει και για την ανάγκη σήμερα να υπάρχει μια απάντηση από τη μεριά του λαού απέναντι σ' αυτές τις αιτίες. Κι εκτιμούμε, ως ΚΚΕ, ότι όσο πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών - που ούτως ή άλλως εκλογές έχουμε το επόμενο διάστημα, ευρωεκλογές, τοπικές εκλογές - θα εντείνεται μια πόλωση, με τέτοια όμως χαρακτηριστικά, αποπροσανατολισμού, γιατί υπάρχει ουσιαστική σύγκλιση μεταξύ των δύο βασικών κομμάτων του νέου διπολισμού. Υπάρχει ουσιαστική σύγκλιση στα βασικά στρατηγικά ζητήματα, το ζήτημα της ΕΕ, της καπιταλιστικής ανάκαμψης και πώς ο καθένας, με διαφορές βέβαια, την υπηρετούν, σε βάρος πάντα του λαού.

ΥΠΟΘΕΣΗ Χ. ΞΗΡΟΥ
Τρομο-έλεγχοι και αλληλοκαρφώματα

Μια ευρεία αστυνομική επιχείρηση της Ασφάλειας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με έρευνες σε σπίτια για την ύπαρξη όπλων και πυρομαχικών, είναι η πρώτη αντίδραση του κρατικού μηχανισμού μετά την προχτεσινή επιστολή του Χ. Ξηρού. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρήκε σε σπίτι ατόμου που ανήκει, κατά πληροφορίες, στο λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο, στην περιοχή των Εξαρχείων, πιστόλι με γεμιστήρα και φυσίγγια. Το άτομο αυτό, που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές, συνελήφθη. Επίσης, πιάστηκε άλλο ένα άτομο στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα συνεχίστηκε και χτες η δημοσίευση επιστολών που αφορούν εμπλεκόμενους στη λεγόμενη τρομοκρατία. Χαρακτηριστικό ήταν οι καταγγελίες για δράση κρατικών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, επιστολή του καταδικασμένου για την υπόθεση της «17Ν» Αλέξανδρου Γιωτόπουλου από τις φυλακές Κορυδαλλού δημοσίευσε η «Ελευθεροτυπία». Σε αυτήν, ο Α. Γιωτόπουλος λέει ότι, ενώ ο ίδιος είναι 12 χρόνια φυλακισμένος με κατασκευασμένα, όπως υποστηρίζει, στοιχεία, αναφέρεται αιχμηρά στον Χριστόδουλο Ξηρό και το σύστημα αδειών από τις φυλακές και αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν και ποιος είχε την εξουσία να του εγκρίνει αλλεπάλληλες άδειες. Στην ουσία, υπονοεί συνεργασία του με τις Αρχές και καταγγέλλει πως η απόδρασή του έγινε με άνωθεν ανοχή, αν όχι υπόδειξη.

Στην επιστολή, ανάμεσα στ' άλλα, αναφέρει: «Αφού ο Χριστόδουλος είναι τόσο επικίνδυνος τρομοκράτης, γιατί όταν το 2011 έβαλε φωτιά στο κελί του, αντί να τον τιμωρήσουν, όπως θα όφειλαν, τον επιβράβευσαν ικανοποιώντας και τα τρία αιτήματά του, μεταφέροντάς τον στις πτέρυγες; Γιατί του έδωσαν το ελεύθερο να πηγαίνει καθημερινά όπου θέλει, στο αρχιφυλακείο, στους "Πυρήνες", στους σημαντικότερους ποινικούς; Ποιος έδωσε τη διαταγή; Οχι βέβαια η διευθύντρια, ούτε κάποιος αρχιφύλακας. Δεν έχουν τέτοια εξουσία και ούτε θ' αναλάμβαναν τέτοια ευθύνη. Η διαταγή ήρθε από τα πάνω. Από την Αντιτρομοκρατική, την ΕΥΠ και άρα από την κυβέρνηση που την εποπτεύει. (...) Κόβουν τις άδειες στη λεπτή περίοδο της Προεδρίας και προετοιμάζουν την αυριανή ουσιαστική κατάργησή τους.

Γιατί, στις δύο άδειες του Βασ. Τζωρτζάτου με κατ' οίκον περιορισμό, έξι αυτοκίνητα της Αντιτρομοκρατικής ήταν κάτω από το σπίτι του (τρία στο δρόμο και τρία στους παράδρομους) και τον παρακολουθούσαν, ενώ στον Χριστόδουλο, που ήταν σε χωριό, δεν υπήρχε κανείς; Τέλος, όλοι αυτοί οι κύριοι της Αντιτρομοκρατικής, της ΕΥΠ, της κυβέρνησης, αλλά και της CIA δε γνώριζαν ότι ο Χριστόδουλος εδώ κι ενάμιση χρόνο είχε πάρει έξι άδειες; Τι έκαναν για ν' αποτρέψουν την ενδεχόμενη εξαφάνισή του; Τίποτε».

Από την άλλη πλευρά, με επιστολή του ο Γεράσιμος Τσάκαλος, κρατούμενος για τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», στέλνει «συντροφικούς χαιρετισμούς στον αντάρτη πόλης» όπως τον χαρακτηρίζει «Χριστόδουλο Ξηρό». Σε αυτήν αναφέρει, ανάμεσα στ' άλλα, πως αυτός μετέφερε τη σακούλα που περιείχε υπολείμματα από εκρηκτικό μηχανισμό, από το διαμέρισμα στο Χαλάνδρι σε κάδο απορριμμάτων, και όχι ο Κ. Σακκάς που κατηγορείται. Αναφέρεται δε και στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει σε κρατουμένους για την υπόθεση της «Συνωμοσίας» και άλλα άτομα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου που είναι φυλακισμένα. Απαιτεί δε τα κείμενα του πυρήνα φυλακής της «Συνωμοσίας» να μη δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του athens indymedia, «που έχει εξελιχτεί σ' ένα διαδικτυακό καφενείο κουτσομπολιών και ανώνυμων συκοφαντικών σχολίων».

Από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού είναι ορατή η προσπάθεια να αξιοποιηθεί η επιστολή του Χ. Ξηρού για να παρθούν πρόσθετα κατασταλτικά μέτρα. Οι σχετικές εκτιμήσεις που δημοσιεύονται κατά σύστημα στο ηλεκτρονικό «Βήμα» αναφέρουν πως ο Χ. Ξηρός με το κείμενο που δημοσιοποίησε προχτές εμφανίζεται αποφασισμένος να δράσει, προοπτική που - κατά τα σχετικά δημοσιεύματα - οδηγεί την Ελληνική Αστυνομία να παίρνει πρόσθετα μέτρα, όπως την εγκατάσταση on line καμερών σε διάφορα σημεία της πόλης που θεωρείται ότι μπορεί να εκδηλωθεί χτύπημα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ωφελούνται όσοι θέλουν τρομοκρατημένο το λαό

Με αφορμή την προχτεσινή επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει: «Το ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Αυτές οι ενέργειες ωφελούν μόνο εκείνους που επιδιώκουν την τρομοκράτηση του λαού και τη συκοφάντηση των αγώνων του».

Υπενθυμίζεται ότι άγνωστοι, προχτές το βράδυ πέταξαν τέσσερις εμπρηστικές βόμβες «μολότοφ» στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Βαλτετσίου έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Οι βόμβες είχαν κατεύθυνση τη διμοιρία των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του Κινήματος. Από τη ρίψη των αυτοσχέδιων μηχανισμών δεν προκλήθηκαν ούτε τραυματισμοί ούτε υλικές ζημιές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ