ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για τα ζητήματα της Υγείας

Τοποθέτηση του Γ. Τούσσα στην παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας

Τις δραματικές συνέπειες που έχει για τους εργαζόμενους η αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ και στον τομέα της Υγείας ανέδειξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συζήτηση σχετικά με τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα της Υγείας. Τις προτεραιότητες παρουσίασε ο υπουργός Υγείας της συγκυβέρνησης, Αδ. Γεωργιάδης.

Στην ομιλία του ο Γ. Τούσσας επισήμανε μεταξύ άλλων: «Αυτή η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ αποτυπώνεται και στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό του 2014, με δραματικές περικοπές των δαπανών Υγείας κατά 19,7% σε σχέση με το 2013, με τη μείωση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ κατά 30%, των δημόσιων νοσοκομείων κατά 32% και της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 15%. Η πολιτική αυτή έχει οδυνηρές συνέπειες για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα:

  • Ραγδαία φθορά της υγείας των εργαζομένων από την αλματώδη αύξηση των ανέργων, την επιδείνωση των συνθηκών δουλειάς και κατοικίας, την ανυπαρξία ουσιαστικά δημόσιων υποδομών και μέτρων για τη δημόσια Υγεία και την πρόληψη.
  • Πάνω από 3 εκατομμύρια άνεργοι και ανασφάλιστοι δεν έχουν δικαίωμα στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες για τη φαρμακευτική περίθαλψη από το 9% στο 27% την τελευταία τριετία.
  • Ελλειψη προσωπικού και αντικατάσταση ενός μέρους του μόνιμου προσωπικού με εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, ιδιωτικών συνεργείων και της "κοινωνικής εργασίας" επιδεινώνουν τις συνθήκες δουλειάς, αλλά και υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασθενείς στα περισσότερα νοσοκομεία.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι για να έχει θετικά αποτελέσματα η λαϊκή πάλη, να βάζει εμπόδια στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και στην Υγεία και να αποσπά κατακτήσεις, πρέπει να συνδέει τον αγώνα με την ανατροπή του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της παραγωγής και όλης της κοινωνίας. Την κατάκτηση και οικοδόμηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του εργαζόμενου λαού».

Κινητοποίηση χτες ενάντια στα σχέδια για την ΠΦΥ

Συγκέντρωση των υγειονομικών στο υπουργείο Υγείας

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη χτεσινή συγκέντρωση
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη χτεσινή συγκέντρωση
Με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) σε αναμονή για κατάθεση, έγινε χτες η πανυγειονομική κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας. Η συμμετοχή στη συγκέντρωση ήταν αναντίστοιχη με την κυβερνητική επίθεση στα δικαιώματα των αρρώστων και των εργαζομένων στην ΠΦΥ. Τη συγκέντρωση «άνοιξε» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί άλλων φορέων, κυρίως του υγειονομικού χώρου.

Εκ μέρους της Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ στην Αττική μίλησε ο Ηλίας Σιώρας, ο οποίος ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ. Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με το «σχέδιο Ευρώπη 2020» στην Ελλάδα πρέπει να κλείσουν κοντά στα 50 νοσοκομεία. Ηδη το σχέδιο αυτό υλοποιήθηκε κατά το ένα πέμπτο και αναμένεται να συνεχιστεί άμεσα με το κλείσιμο των πέντε ψυχιατρικών νοσοκομείων.

Αναφερόμενος στη φαρμακευτική περίθαλψη, υπογράμμισε ότι η μεσοσταθμική συμμετοχή στα φάρμακα από 9% το 2009, ανέβηκε στο 21% το 2013, και εκτιμάται ότι το 2014 θα εκτιναχτεί στο 32%. Σε άλλο σημείο είπε: «Η νέα επίθεση της κυβέρνησης χρειάζεται να συναντήσει ισχυρή λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση. Τα μέτρα - κόλαφος και για τους ασθενείς και για τους υγειονομικούς είναι μέρος της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Η ανατροπή αυτής της πολιτικής δεν είναι θέμα μόνο των υγειονομικών. Είναι υπόθεση του λαϊκού κινήματος. Δεν αγωνιζόμαστε μόνο για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής κυβέρνησης. Αγωνιζόμαστε και καλούμε όλους τους μαχόμενους υγειονομικούς που θέλουν ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας να συνταιριάξουν τους αγώνες με το λαό, γιατί είναι η μόνη ασφαλής, δυνατή και αποτελεσματική απάντηση σε αυτά που προετοιμάζουν, αλλά και αυτά που ζούμε, με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία τρία - τέσσερα χρόνια».

Δράσεις συνδικάτων και φορέων

Συνδικάτα και μαζικοί φορείς συνεχίζουν τη δράση τους για τα ζητήματα της Υγείας.

  • Σύσκεψη με προέδρους σωματείων και εκπροσώπους φορέων που συγκροτούν τις Λαϊκές Επιτροπές διοργανώνει η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ σήμερα, στις 6 μ.μ. στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγίας Φιλοθέης 5Β).
  • Σήμερα, οι Τοπικές Γραμματείες ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ Ικαρίας - Φούρνων διοργανώνουν κατά τόπους απογευματινές συγκεντρώσεις.
  • Τη Δευτέρα 27/1 η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας ΠΑΜΕ Νομού Ηρακλείου διοργανώνει κινητοποίηση, στις 11 π.μ. στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
  • Σύσκεψη για την Υγεία οργανώνουν τη Δευτέρα 27/1, στις 8 μ.μ., στο ΕΚ Τρικάλων, ταξικά εργατικά σωματεία και αγωνιστικές συσπειρώσεις των ΕΒΕ και των αγροτών.
  • Την Τρίτη 28/1 η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας ΠΑΜΕ Νομού Ηρακλείου διοργανώνει συγκέντρωση, στις 7 μ.μ. στην πλ. Ελευθερίας.
Ο

ELITE: Συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας θα έχουν σήμερα το ΔΣ του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και η Επιτροπή Εργαζομένων της Υποδηματοποιίας ELITE, ύστερα από την απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει το εργοστάσιο. Τον περασμένο Αύγουστο, η εργοδοσία μετέφερε μέρος των μηχανημάτων σε άλλο χώρο, έχοντας δημιουργήσει στα κρυφά νέα εταιρεία με την επωνυμία «TREVITA FASHION ΕΠΕ». Το Σεπτέμβρη απέλυσε 15 από τους 45 εργαζόμενους και οι 30 εναπομείναντες προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας για δεδουλευμένα. Στις 30-31/12/2013, απολύθηκαν κι αυτοί χωρίς αποζημίωση.

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ: Νέα συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες το πρωί σχολικοί φύλακες από την Αθήνα και την επαρχία, διαμαρτυρόμενοι για την ένταξή τους σε διαθεσιμότητα. Απαιτούν να γυρίσουν στις θέσεις τους ή να απορροφηθούν σε άλλες θέσεις εργασίας στο σύνολό τους. Ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 2.300. Στις 23 Μάρτη λήγει η περίοδος της διαθεσιμότητας και αν δεν έχουν μετακινηθεί σε άλλη θέση εργασίας θα απολυθούν. Σήμερα, αναμένεται η κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις στα αιτήματά τους.

FORTHNET: Σε τρεις απολύσεις προχώρησε την περασμένη Δευτέρα η «Forthnet». Ανάμεσα στους απολυμένους είναι και μια εργαζόμενη - δραστήριο μέλος του Σωματείου. Για την απόλυσή της, η εταιρεία επικαλέστηκε απουσία της η οποία έγινε για λόγους υγείας πριν από ένα μήνα.

ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ: Εκδήλωση - γλέντι για τους ανέργους διοργανώνουν αύριο, Σάββατο, στις 8 μ.μ. το Παράρτημα Δυτικών Συνοικιών του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού και το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων στο Ιλιον (Μενελάου και Χρυσηίδος). Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μουσική, φαγητό και κρασί, ενώ θα δώσει την ευκαιρία για συζήτηση σχετικά με την οργάνωση της πάλης εργαζομένων και ανέργων.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: Παρατείνονται για αύριο και μεθαύριο, 25 και 26 Γενάρη, οι εκλογές του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης. Οι εκλογές και τις δύο μέρες θα διεξάγονται από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ, στα γραφεία του Σωματείου, στον 4ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Ιστορικός περίπατος στο Λαύριο

Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, διοργανώνει ιστορικό περίπατο την Κυριακή, 2 Φλεβάρη, στο Λαύριο, με σκοπό την ανάδειξη της Ιστορίας του εργατικού κινήματος και την επαφή των νεότερων εργαζομένων με τους αγώνες της εργατικής τάξης. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στο χώρο της Καμάριζας, στη γαλλική εταιρεία και στο λιμάνι της πόλης. Τηλέφωνα για δήλωση συμμετοχής: 210 330.1842 και 210 3301.847. Στον ιστορικό περίπατο συμμετέχουν η Ενωση Λογιστών Αθήνας και το Παράρτημα Λογιστών Πειραιά. Καλούν τους εργαζόμενους να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα του σωματείου (210.3835.093, 210.3802.923).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ