ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ - ΝΑΥΑΓΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Κατήγγειλαν ανοιχτά τις ευθύνες του Λιμενικού

Στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής οι παράνομες επαναπροωθήσεις

Eurokinissi

Σε υπόθεση παράνομης επαναπροώθησης μεταναστών εξελίσσεται το θέμα με τους ναυαγούς μετανάστες στο Φαρμακονήσι. Με καταγγελίες σε βάρος του Λιμενικού για τον τρόπο που τους συμπεριφέρθηκε, έφτασαν χτες στο λιμάνι του Πειραιά από τη Λέρο οι 16 μετανάστες και πρόσφυγες που το σκάφος τους ναυάγησε έξω από το Φαρμακονήσι. Από το ναυάγιο πνίγηκαν δύο άνθρωποι και αγνοούνται άλλοι δώδεκα. Οι καταγγελίες τους αυξάνουν τα ερωτήματα για το πώς ακριβώς ναυάγησε το σκάφος τους που ρυμουλκούνταν από πλωτό του Λιμενικού.

Πολιτικά, όμως, οι απαντήσεις έχουν ήδη δοθεί: Χτες, μόλις, στο Ζάππειο, κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της ΕΕ, συζητούνταν και τα μέτρα για την εφαρμογή της πολιτικής των κλειστών συνόρων σε βάρος των μεταναστών. Μια πολιτική ενίσχυσης των μέτρων καταστολής στα σύνορα, που οδηγεί τους απελπισμένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της «παγκοσμιοποίησης» σε αναζήτηση ακόμα πιο παράτολμων - απελπισμένων τρόπων εισόδου στην ΕΕ. «Φρέσκες» είναι επίσης οι δηλώσεις Σαμαρά στη Μάλτα ενάντια στους μετανάστες, ενώ η αντιμετώπισή τους είναι στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ.

Οι μετανάστες που ναυάγησαν στο Φαρμακονήσι, φιλοξενούνταν τις προηγούμενες μέρες στη Λέρο και ο αρμόδιος εισαγγελέας, αφού τους έδωσε το σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα προσωρινής διαμονής, τους άφησε ελεύθερους.

Με πρόσωπα δακρυσμένα από το χαμό των συγγενών τους οι αλλοδαποί κατήγγειλαν ότι το Λιμενικό θα μπορούσε να τους σώσει και δεν το έκανε. Ζήτησαν δε να βρεθούν τα πτώματα των μελών των οικογενειών τους από τη θάλασσα. Υπενθυμίζεται ότι πολλοί από τους 28 επιβαίνοντες στο αλιευτικό σκάφος ήταν γυναίκες και παιδιά. Οι διασωθέντες, που προέρχονται από το Αφγανιστάν και τη Συρία, κατήγγειλαν πως ενώ προσπαθούσαν να ανέβουν στο σκάφος του Λιμενικού, τους χτυπούσαν με τα πόδια και οι λιμενικοί πυροβόλησαν με τα όπλα τους. Επίσης, ότι το πλήρωμα δεν ερεύνησε για να βρεθούν αυτοί που έπεσαν στη θάλασσα, ενώ είπαν ότι το πλωτό του Λιμενικού χτύπησε το πλοιάριο που επέβαιναν. Παράλληλα, δε, ανέφεραν πως το περιστατικό καταγραφόταν από κάμερα, αλλά όταν το αλιευτικό με τους πρόσφυγες άρχισε να αναποδογυρίζει, έκλεισαν τον προβολέα του πλωτού του Λιμενικού και την κάμερα. Δήλωσαν, εξάλλου, ότι ο επικεφαλής του πληρώματος τους απείλησε να μην πουν τίποτα για όσα έγιναν.

Οι πρόσφυγες πρόσθεσαν ότι το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν ήταν κοντά στις ελληνικές ακτές, το πλωτό του Λιμενικού το έδεσε και κάποια στιγμή το σχοινί λύθηκε, ενώ η ταχύτητα που ρυμουλκούνταν ήταν μεγάλη. Τότε το αλιευτικό άρχισε να αναποδογυρίζει.

Διεξοδική, διαφανή και ανεξάρτητη έρευνα για το περιστατικό καθώς και να ασκήσουν δίωξη στους υπαιτίους ζητεί η Διεθνής Αμνηστία από τις ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η οργάνωση καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει όλους τους ισχυρισμούς για συλλογικές απωθήσεις και κακομεταχείριση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και στο Αιγαίο. Αναφέρει δε πως «οι πρόσφατοι θάνατοι στο Αιγαίο αποτελούν μία ακόμα υπενθύμιση των επικίνδυνων ταξιδιών, τα οποία πραγματοποιούν μετανάστες και πρόσφυγες, προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη. Από τον Αύγουστο του 2012 τουλάχιστον 136 πρόσφυγες, η πλειονότητα των οποίων είναι Σύροι και Αφγανοί, έχασαν τις ζωές τους σε τουλάχιστον δώδεκα γνωστά περιστατικά προσπαθώντας να φτάσουν στην Ελλάδα με σκάφος από την Τουρκία».

Με χτεσινές δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης, καταλόγισε στον επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΕΕ, Νιλς Μουίζνιεκς, προσπάθεια «να προκαλέσει πολιτικό θέμα στην Ελλάδα», έκανε λόγο για «αντικείμενο χαζής εκμετάλλευσης» και κατέληξε ότι «κανείς δεν θέλει να ανοίξουμε τις πύλες» για τους μετανάστες. Ισχυρίστηκε δε πως «μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία απώλεια, έχουμε σώσει 3.500 ανθρώπους στη θάλασσα».

Επίσης, χτες 47 μετανάστες χωρίς χαρτιά διασώθηκαν σε θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου και εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
Αντιδράσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και τις μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής να προωθήσει παραπέρα την ιδιωτικοποίηση της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, προκηρύσσοντας διαγωνισμό ώστε να περάσει σε ιδιώτες η συντήρηση και επισκευή των απορριμματοφόρων του δήμου μέχρι το 2017, με αρχικό ύψος σύμβασης τα 23,6 εκατομμύρια ευρώ. Επιχειρώντας αρχικά να περάσει την εκτέλεση του διαγωνισμού στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ουσιαστικά χωρίς συζήτηση, κάτω από την αντίδραση των εργαζομένων και υπό την πίεση των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ, αναγκάστηκε να το ξαναφέρει ως μοναδικό θέμα σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου χτες. Ωστόσο μετά από τρίωρη συζήτηση κι ενώ ερχόταν η ώρα το Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει επί του θέματος, ο δήμαρχος Γ. Καμίνης είπε ότι προχωρά το διαγωνισμό χωρίς καν να θέσει το ζήτημα σε ψηφοφορία (!), παρά τις οξύτατες αντιδράσεις που προκάλεσε και αυτή του η απόφαση!

Παίρνοντας προηγούμενα το λόγο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, εκπρόσωποι των εργαζομένων εμφανίστηκαν αντίθετοι στη διαδικασία και την εκχώρηση του έργου σε ιδιώτη, εμπεριστατωμένα έδειξαν ότι υπάρχει δυνατότητα να παράσχουν ως και δευτεροβάθμια συντήρηση των απορριμματοφόρων.

Στη δική του τοποθέτηση ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, θύμισε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή (Κακλαμάνης) το 2009 είχε προχωρήσει μέσω leasing σε προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού με 5ετή παροχή υπηρεσιών συντήρησης και επισκευής. Τόνισε ότι η τωρινή διοίκηση (Καμίνη) συνεχίζει στο ίδιο πλαίσιο, καθώς είναι συγκεκριμένη πολιτική επιλογή η ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας, δείγμα κι αυτό της ενιαίας στρατηγικής ΕΕ, κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών στα ζητήματα αυτά. Μίλησε για τετελεσμένα που προκάλεσαν οι δημοτικές αρχές Κακλαμάνη και Καμίνη, πάνω στα οποία επιχειρείται τώρα να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση. Θύμισε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η Διεύθυνση Μηχανολογικού του δήμου, που δρα υποστηρικτικά στη Διεύθυνση Καθαριότητας, σαν τεχνική βάση αποψιλώθηκε σε προσωπικό και μέσα, όπως συνέβη και σε πολλές άλλες ανάλογες τεχνικές βάσεις σε άλλες υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Συμπλήρωσε ότι η Διεύθυνση Μηχανολογικού του Δήμου Αθηναίων, με μόλις 80 άτομα προσωπικό, πολλοί εξ αυτών συμβασιούχοι, δίχως μέσα, ουσιαστικά έχει πρόβλημα με τη συντήρηση και των άλλων 580 οχημάτων του δήμου, άρα ανοίγει δρόμος να ιδιωτικοποιηθεί και η δική τους συντήρηση και επισκευή.

Εθιξε το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει στην περιλάλητη «ελεύθερη αγορά» ένας μόλις ιδιώτης με δυνατότητα να αναλάβει τα 316 απορριμματοφόρα του δήμου, μπορεί επομένως αργότερα ακόμα και να εκβιάζει το δήμο προκειμένου να του παράσχει υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής.

Ζήτησε να παγώσει η διαδικασία του διαγωνισμού, να παρθούν υπόψη οι δυνατότητες που υπάρχουν, να ενισχυθεί με μέσα και προσωπικό η Διεύθυνση Μηχανολογικού ώστε να γίνεται εκεί η συντήρηση των οχημάτων του δήμου, περιφρουρώντας τα χρήματα του λαού, διασφαλίζοντας και τη δουλειά των εργαζομένων του δήμου.

Σε ένα άλλο ζήτημα, ο Νίκος Σοφιανός κατήγγειλε το δήμαρχο ότι θέλει να βάλει τους λαϊκούς αγώνες στο «γύψο», καθώς ο Γ. Καμίνης, τάχα αγανακτισμένος για τον αποκλεισμό από την Αστυνομία μεγάλου τμήματος του κέντρου πέριξ του Ζάππειου (για το Ατυπο Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ), έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο και το ζήτημα περιορισμού έως και αποκλεισμού διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων για να μη «διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία της πόλης».

Αλληλοκαρφωμάτων συνέχεια

Αλλες δύο συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν χτες στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των ερευνών της «αντιτρομοκρατικής» μετά τη δραπέτευση του Χριστόδουλου Ξηρού. Εγιναν έρευνες σε έξι σπίτια και σε δύο από αυτά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία σιδερογροθιά, ένα ξύλινο τόξο και ένα βέλος με μεταλλική αιχμή, ξύλινο ρόπαλο με προσαρμοσμένο μεταλλικό καρφί, ένα αυτοσχέδιο ξίφος και δύο μαχαίρια, ένα από τα οποία πολεμικό.

Στο μεταξύ, οι διεργασίες που γίνονται στο συγκεκριμένο «χώρο» εκφράστηκαν χτες με δημόσια παρέμβαση του Δ. Κουφοντίνα, που εμφανίστηκε με επιστολή για να δηλώσει ότι ο ιστορικός κύκλος της «17 Ν» έχει κλείσει, ενώ παράλληλα ο Σ. Ξηρός σε συνέντευξή του χτες τόνισε ότι «η "17 Ν" έχει τελειώσει, δεν υπάρχουν ασύλληπτα μέλη». Ο Δ. Κουφοντίνας υπογραμμίζει για τη «17Ν» ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα και την ιστορία της, πολύ περισσότερο να δηλώνει συνεχιστής της». Προσθέτει δε ότι «όπως έχω πει ξανά, ο ιστορικός κύκλος της 17Ν έχει κλείσει. Το έχω δηλώσει από το 2002, όταν υπεράσπιζα την τιμή της οργάνωσης και τις επαναστατικές αξίες που ευτελίζονταν από τις ομολογίες και τραυματίζονταν από το κενό της σιωπής» (σ.σ. ευθεία αναφορά τόσο στη στάση του Χ. Ξηρού που στις ομολογίες του βασίστηκαν οι συλλήψεις, όσο και στη στάση Γιωτόπουλου που δήλωνε και δηλώνει ότι δεν έχει σχέση).

Ο Σ. Ξηρός απαντώντας σε ερώτηση για το πού είναι ο αδερφός του είπε πως «δεν ξέρω, δεν μπορώ να πω. Ο άνθρωπος διατρέχει έναν θανάσιμο κίνδυνο». Σε άλλο σημείο είπε πως «είμαι κρατούμενος. Ούτε πολιτικό ούτε δημόσιο πρόσωπο. Ο καθένας έχει διαλέξει το δρόμο του. Στο δικαστήριο η 17Ν έμοιαζε μια διαλυμένη ομάδα. Ο καθένας πήρε μιαν απόφαση. Εγώ παρότι δεν ήμουν από τα ισχυρότερα στελέχη αναγκάστηκα να σηκώσω βάρος περισσότερο απ' ό,τι μου αναλογούσε».

Παράλληλα, η νύφη του Χ. Ξηρού, μιλώντας χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης κατήγγειλε τις μεθόδους των αρχών ασφαλείας σε βάρος της ίδιας και της οικογένειάς της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ