ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προσπάθειες να υπάρξουν υπό κοινή ομπρέλα

Ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας, Χ. Σβόμποντα, δίνει τη βδομάδα αυτή το στίγμα των διεργασιών στο αστικό πολιτικό σκηνικό και πιο συγκεκριμένα στο σκέλος τους που αφορά στην ανασυγκρότηση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας - κεντροαριστεράς. Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα συναντήθηκε σχεδόν με όλους όσοι εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη διαδικασία αυτή, πιέζοντας για επιτάχυνσή της ώστε να εκφραστεί όσο το δυνατόν ενιαία ο χώρος στις επικείμενες ευρωεκλογές, αλλά και να συμβάλει απ' την πλευρά του στην επίτευξη κυβερνητικής και πολιτικής σταθερότητας, ως αναγκαίας συνθήκης για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας. Οι εξελίξεις στο χώρο δεν αφήνουν αδιάφορη την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία καθώς έχουν το αποτύπωμά τους στη συνολική δύναμή της, σε επίπεδο ΕΕ, και στο συσχετισμό με την ευρωομάδα του Λαϊκού Κόμματος, σε μια περίοδο όπου οι αντιθέσεις για το μείγμα διαχείρισης καλά κρατούν.

Ο Χ. Σβόμποντα μίλησε σε εκδήλωση του «Δικτύου» της Αννας Διαμαντοπούλου, συνάντησε τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη, αλλά και αντιπροσωπεία της κίνησης των «58».

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας των σοσιαλδημοκρατών πρότεινε στους «58» να πλαισιωθεί το ευρωψηφοδέλτιό τους από νέα πρόσωπα, κάτι που είχε προτείνει στις αρχές της βδομάδας και ο Γ. Βούλγαρης μιλώντας σε εκδήλωση των «58» στο Περιστέρι, όπου έκανε λόγο για «κατάργηση των κομματικών επετηρίδων», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από πλευράς ΠΑΣΟΚ. Ο Σβόμποντα μίλησε ακόμα για την ανάγκη να βρεθεί η σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα γύρω απ' το ίδιο τραπέζι, ενώ φέρεται να δήλωσε πως είναι απ' τις τελευταίες ευκαιρίες του ΠΑΣΟΚ η κεντροαριστερά και οι ευρωεκλογές, ώστε να μην κατακερματιστεί ο χώρος και εκδηλωθούν συνέπειες και στην κυβέρνηση... Οι «58» του ζήτησαν να εξεταστεί το αίτημά τους για συμμετοχή στη συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το Φλεβάρη, στη Ρώμη.

Χτες, συναντήθηκε με τον Φ. Κουβέλη. Θυμίζουμε ότι εκκρεμεί αίτημα της ΔΗΜΑΡ για ένταξη στις γραμμές της Ευρωσοσιαλιστικής Ομάδας, αίτημα που η ΔΗΜΑΡ κατέθεσε αφού έλαβε διαβεβαιώσεις πως δεν θα συνεχίζονταν οι πιέσεις για κοινή κάθοδο με το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές που δεχόταν από καιρό. Αμέσως μετά ο Χ. Σβόμποντα ομολόγησε το στόχο του ταξιδιού του στην Ελλάδα λέγοντας: «Υποστηρίζουμε την ενίσχυση των σοσιαλιστικών δυνάμεων στην Ελλάδα, ώστε να υπάρξει σημαντική εκπροσώπηση και στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ευρωσοσιαλιστική Ομάδα». Απ' την πλευρά του ο Φ. Κουβέλης πρόσθεσε: «Εντάσσουμε την προσπάθειά μας στο σοσιαλιστικό χώρο για την ενίσχυση της Ευρώπης, για μια νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα, που θα ενοποιεί την πολιτική της για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, θεωρούμε σημαντικό το γεγονός ότι η Ευρωσοσιαλιστική Ομάδα στηρίζει όλες τις προσπάθειες με σοσιαλιστικό πρόσημο, ενόψει των ευρωεκλογών».

Διαβεβαιώσεις Βενιζέλου

Την προσήλωσή του στην άγρια αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και του «ευρωμονόδρομου» επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρός της και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, μιλώντας σε εκδήλωση των σοσιαλδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου («Relaunching Europe»), στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, ζήτησε ...έξωθεν βοήθεια ώστε να αποκτήσει δυναμική στην Ελλάδα το εγχείρημα σύστασης τρίτου, «εναλλακτικού» πόλου αστικής διαχείρισης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο αναμόρφωσης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας.

«Ο δρόμος αυτός είναι σκληρός, επιβάλλεται έξωθεν από αυτούς που δανείζουν, αλλά ο άλλος δρόμος ήταν ο δρόμος του απόλυτου κενού. Ο δρόμος της ασύντακτης χρεοκοπίας, της απόλυτης διάλυσης της χώρας», είπε σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης του λαού προκειμένου να δεχτεί κι άλλα αντεργατικά μέτρα.

Ταυτόχρονα παρείχε διαβεβαιώσεις στο εσωτερικό του κόμματος, απαντώντας και στις αντιδράσεις που εκδηλώνονται στη διάχυση του ΠΑΣΟΚ σε νέο σχήμα, ότι «το ΠΑΣΟΚ (...) ούτε διαλύεται, ούτε κρύβεται, ούτε αναθέτει την υπεράσπιση των θέσεών του, των πεπραγμένων του, των προτάσεών του, του αγώνα του και της αγωνίας του σε άλλους».

Παρακάτω ζήτησε στήριξη στο όλο εγχείρημα από το εξωτερικό: «Εχει πολύ μεγάλη σημασία (...) το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, τα ευρωπαϊκά Σοσιαλιστικά Σοσιαλδημοκρατικά, Εργατικά, Δημοκρατικά και προοδευτικά Κόμματα της Ευρώπης να καταλάβουν και να βοηθήσουν».

Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Χ. Σβόμποντα, δίνοντας εύσημα στο ΠΑΣΟΚ και στηρίζοντας τις τέτοιες προσπάθειες ανασύνθεσης του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Χαιρετισμό έκανε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, δηλώνοντας ουσιαστικά πίστη «στους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες και στις προοδευτικές παρατάξεις του Ευρωκοινοβουλίου».


ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Αντιπαραθέσεις, διαφωνίες και κοινή αγωνία

Παράλληλα με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και τις διάφορες ομάδες που συγκροτούνται γύρω του, έντονη αντιπαράθεση εξελίσσεται και στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ καθώς ομάδα στελεχών της όχι απλά προσεγγίζει αλλά συμμετέχει σε εκδηλώσεις των «58». Ορισμένοι δε εξ αυτών, όπως ο Α. Παπαδόπουλος, είναι τόσο ένθερμοι υποστηριχτές του εγχειρήματος που χτες ο Π. Τατσόπουλος τον πρότεινε για να ηγηθεί της προσπάθειας, καλώντας τον Φ. Κουβέλη να μην περιμένει τον όλεθρο στις ευρωεκλογές για να αλλάξει γνώμη και να στηρίξει την πρωτοβουλία. Με δήλωσή του στον ρ/σ «Βήμα» σημείωσε: «Κατά τη γνώμη μου, σε έναν πολιτικό σχηματισμό, ο επικεφαλής πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο (...) Αν παίζουμε στο άφθαρτος και νέος, θα έβλεπα με πολύ καλό μάτι τον Ανδρέα Παπαδόπουλο (...) Τον βλέπω σαν μια απάντηση που έδωσε η κεντροαριστερά στην Ιταλία».

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γρ. Ψαριανός μιλώντας στον ρ/σ «Αθήνα 9,84» κάλεσε επί της ουσίας τη ΔΗΜΑΡ να τηρήσει την ιδρυτική της διακήρυξη και να γίνει «πυλώνας ανασυγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού», εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός πως ενώ δεν μιλά με το ΠΑΣΟΚ, μιλά «με κάποιους Πασόκους που συμμετείχαν στο μεγάλο φαγοπότι...».

Εξέφρασε την ανησυχία ότι θα «έπρεπε ήδη να έχει συγκροτηθεί η κεντροαριστερά», ενώ σε ό,τι αφορά τις αντίστοιχες κινήσεις της ΔΗΜΑΡ για συγκρότηση του τρίτου πόλου σχολίασε σκωπτικά: «Κάτσε να δούμε, η Δημοκρατική Αριστερά θα είναι η Δημοκρατική Αριστερά, που έλεγε ο Φώτης Κουβέλης; `Η θα είναι ΔΗΜΕΑΡ; `Η θα είναι ΔΗΜΟΚΕΑΡ; `Η κάτι άλλο; Ελπίζω όλοι μαζί να συγκροτήσουμε έναν ενιαίο φορέα...».

«Κανείς δεν θα διαλυθεί»

Στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, οι διαφωνίες για τη σχέση με τους «58» συνεχίζονται κι αναμένεται να απασχολήσουν και τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου αύριο, Σάββατο, και την εκδήλωση της Κυριακής. Ο τομεάρχης Πολιτισμού, Θ. Χειμωνάς, μίλησε χτες στον «Αθήνα 9,84» και απευθυνόμενος στο κομμάτι του κόμματός του που αντιδρά είπε πως «οι 58 αποτελούν μια συνεργασία, μια συσπείρωση δυνάμεων της κεντροαριστεράς. Κανείς δεν πρόκειται να διαλυθεί μέσα σε αυτήν. Οσοι ελπίζουν - γιατί υπάρχουν κάποιοι που το λένε -, ότι το ΠΑΣΟΚ θα διαλυθεί μέσα στους 58, να το ξεχάσουν. Δεν υπάρχει αυτή η περίπτωση».

Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου ο Θ. Χειμωνάς διαφώνησε με την πρόταση του Ο. Κωνσταντινόπουλου για εσωκομματικό δημοψήφισμα, λέγοντας: «Υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι. Αυτή η ιστορία με την ανοιχτή ψηφοφορία ήταν κάτι που ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ το 2004 - σε μεγάλο βαθμό για επικοινωνιακούς λόγους (...) σε κάποιες εποχές είχε ουσία, για παράδειγμα, στη μονομαχία Βενιζέλου - Παπανδρέου (...) Δεν θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα μας βοηθήσει. Υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος να δούμε ξαφνικά - θα το πω ξεκάθαρα -, 4 "δεινοσαύρους" πολιτικούς στις τέσσερις πρώτες θέσεις, πιθανότατα από το ΠΑΣΟΚ, ας μην κρυβόμαστε πάλι. Να λειτουργήσουν οι μηχανισμοί (...) κάτι που θα είναι το τέλος των 58 και όλου του χώρου».

«Για εμένα - κατέληξε - πρέπει να υπάρχει ένας εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, καθαρός και άφθαρτος, όχι κάποιος παλιός και βετεράνος. Κάποιος εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, είτε μπει ολόκληρη, είτε ένα κομμάτι της. Και κάποιος από τους 58... Να είναι πρόσωπα άφθαρτα μεν, νέα, αλλά να έχουν κάποια σχέση με την πολιτική», κατέληξε.

Και νέοι «παίκτες»

Στο μεταξύ, την ίδρυση κόμματος ανακοίνωσε χτες ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης με την επωνυμία «Ελληνες Ευρωπαίοι Πολίτες», δηλώνοντας πως θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές. Επιβεβαιώνοντας το αδιέξοδο των δυνάμεων της διαχείρισης που «σκοντάφτουν» η μία πάνω στην άλλη σε ό,τι αφορά προτάσεις και θέσεις, δεν ακούστηκε απ' το στόμα του ούτε μία πρόταση που να διεκδικεί μια κάποια πρωτοτυπία. Στο πλαίσιο αυτό τα έβαλε με τη λιτότητα, ζήτησε «νέο κοινωνικό συμβόλαιο» κι έναν «νέο ιστορικό συμβιβασμό ανάμεσα στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες του Βορρά και τις δοκιμαζόμενες από τη λιτότητα χώρες του Νότου», μέσα «από συγκεκριμένα αναπτυξιακά μέτρα», π.χ. «ένας προϋπολογισμός της Ευρωζώνης έως 5% που θα στηρίζει την ανάπτυξη, μια επενδυτική τράπεζα για τους μικρομεσαίους με χαμηλά επιτόκια κατά το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Νέο κόμμα φέρεται να ανακοινώνει και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Στ. Τζουμάκας, δηλώνοντας με τον τρόπο του «παρών» στο προσκλητήριο της αστικής τάξης για αναμόρφωση του πολιτικού της συστήματος ώστε να χειραγωγεί πιο αποτελεσματικά και να διαμορφώνει τις προϋποθέσεις που χρειάζεται για να ανακάμψει η κερδοφορία της.

Μέσα σ' αυτό το σκηνικό ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης με άρθρο του χτες στα «ΝΕΑ» υπερασπίζεται τώρα πια την απλή αναλογική ως το εργαλείο εκείνο που θα διασφαλίσει πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα στην αστική τάξη. Αναφέρει ότι τα συστήματα ενισχυμένης αναλογικής και τα μπόνους έδρασαν ως μηχανισμοί εξουδετέρωσης της εθνικής συναίνεσης την οποία κρίνει αναγκαία, εννοώντας τη χειραγώγηση του λαού έτσι ώστε να συναινεί σε στόχους απόλυτα εχθρικούς προς τα συμφέροντά του. Για το λόγο αυτό δηλώνει ότι «η Ελλάδα χρειάζεται στρατηγικά μια νέα πολιτική τάξη πραγμάτων» και «εθνική συναίνεση για όλα τα υπαρξιακά της ζητήματα» και ο τρόπος για να τα καταφέρει είναι ένα νέο εκλογικό σύστημα.

Τέλος, στην κοινοβουλευτική ομάδα που έχουν συστήσει οι ανεξάρτητοι βουλευτές εντάχθηκε χτες ο Γ. Νταβρής, ο οποίος είχε διαγραφεί πρόσφατα απ' τους Ανεξάρτητους Ελληνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ