Παρασκευή 24 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Αντιπαραθέσεις, διαφωνίες και κοινή αγωνία

Παράλληλα με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και τις διάφορες ομάδες που συγκροτούνται γύρω του, έντονη αντιπαράθεση εξελίσσεται και στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ καθώς ομάδα στελεχών της όχι απλά προσεγγίζει αλλά συμμετέχει σε εκδηλώσεις των «58». Ορισμένοι δε εξ αυτών, όπως ο Α. Παπαδόπουλος, είναι τόσο ένθερμοι υποστηριχτές του εγχειρήματος που χτες ο Π. Τατσόπουλος τον πρότεινε για να ηγηθεί της προσπάθειας, καλώντας τον Φ. Κουβέλη να μην περιμένει τον όλεθρο στις ευρωεκλογές για να αλλάξει γνώμη και να στηρίξει την πρωτοβουλία. Με δήλωσή του στον ρ/σ «Βήμα» σημείωσε: «Κατά τη γνώμη μου, σε έναν πολιτικό σχηματισμό, ο επικεφαλής πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο (...) Αν παίζουμε στο άφθαρτος και νέος, θα έβλεπα με πολύ καλό μάτι τον Ανδρέα Παπαδόπουλο (...) Τον βλέπω σαν μια απάντηση που έδωσε η κεντροαριστερά στην Ιταλία».

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γρ. Ψαριανός μιλώντας στον ρ/σ «Αθήνα 9,84» κάλεσε επί της ουσίας τη ΔΗΜΑΡ να τηρήσει την ιδρυτική της διακήρυξη και να γίνει «πυλώνας ανασυγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού», εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός πως ενώ δεν μιλά με το ΠΑΣΟΚ, μιλά «με κάποιους Πασόκους που συμμετείχαν στο μεγάλο φαγοπότι...».

Εξέφρασε την ανησυχία ότι θα «έπρεπε ήδη να έχει συγκροτηθεί η κεντροαριστερά», ενώ σε ό,τι αφορά τις αντίστοιχες κινήσεις της ΔΗΜΑΡ για συγκρότηση του τρίτου πόλου σχολίασε σκωπτικά: «Κάτσε να δούμε, η Δημοκρατική Αριστερά θα είναι η Δημοκρατική Αριστερά, που έλεγε ο Φώτης Κουβέλης; `Η θα είναι ΔΗΜΕΑΡ; `Η θα είναι ΔΗΜΟΚΕΑΡ; `Η κάτι άλλο; Ελπίζω όλοι μαζί να συγκροτήσουμε έναν ενιαίο φορέα...».

«Κανείς δεν θα διαλυθεί»

Στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, οι διαφωνίες για τη σχέση με τους «58» συνεχίζονται κι αναμένεται να απασχολήσουν και τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου αύριο, Σάββατο, και την εκδήλωση της Κυριακής. Ο τομεάρχης Πολιτισμού, Θ. Χειμωνάς, μίλησε χτες στον «Αθήνα 9,84» και απευθυνόμενος στο κομμάτι του κόμματός του που αντιδρά είπε πως «οι 58 αποτελούν μια συνεργασία, μια συσπείρωση δυνάμεων της κεντροαριστεράς. Κανείς δεν πρόκειται να διαλυθεί μέσα σε αυτήν. Οσοι ελπίζουν - γιατί υπάρχουν κάποιοι που το λένε -, ότι το ΠΑΣΟΚ θα διαλυθεί μέσα στους 58, να το ξεχάσουν. Δεν υπάρχει αυτή η περίπτωση».

Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου ο Θ. Χειμωνάς διαφώνησε με την πρόταση του Ο. Κωνσταντινόπουλου για εσωκομματικό δημοψήφισμα, λέγοντας: «Υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι. Αυτή η ιστορία με την ανοιχτή ψηφοφορία ήταν κάτι που ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ το 2004 - σε μεγάλο βαθμό για επικοινωνιακούς λόγους (...) σε κάποιες εποχές είχε ουσία, για παράδειγμα, στη μονομαχία Βενιζέλου - Παπανδρέου (...) Δεν θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα μας βοηθήσει. Υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος να δούμε ξαφνικά - θα το πω ξεκάθαρα -, 4 "δεινοσαύρους" πολιτικούς στις τέσσερις πρώτες θέσεις, πιθανότατα από το ΠΑΣΟΚ, ας μην κρυβόμαστε πάλι. Να λειτουργήσουν οι μηχανισμοί (...) κάτι που θα είναι το τέλος των 58 και όλου του χώρου».

«Για εμένα - κατέληξε - πρέπει να υπάρχει ένας εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, καθαρός και άφθαρτος, όχι κάποιος παλιός και βετεράνος. Κάποιος εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, είτε μπει ολόκληρη, είτε ένα κομμάτι της. Και κάποιος από τους 58... Να είναι πρόσωπα άφθαρτα μεν, νέα, αλλά να έχουν κάποια σχέση με την πολιτική», κατέληξε.

Και νέοι «παίκτες»

Στο μεταξύ, την ίδρυση κόμματος ανακοίνωσε χτες ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης με την επωνυμία «Ελληνες Ευρωπαίοι Πολίτες», δηλώνοντας πως θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές. Επιβεβαιώνοντας το αδιέξοδο των δυνάμεων της διαχείρισης που «σκοντάφτουν» η μία πάνω στην άλλη σε ό,τι αφορά προτάσεις και θέσεις, δεν ακούστηκε απ' το στόμα του ούτε μία πρόταση που να διεκδικεί μια κάποια πρωτοτυπία. Στο πλαίσιο αυτό τα έβαλε με τη λιτότητα, ζήτησε «νέο κοινωνικό συμβόλαιο» κι έναν «νέο ιστορικό συμβιβασμό ανάμεσα στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες του Βορρά και τις δοκιμαζόμενες από τη λιτότητα χώρες του Νότου», μέσα «από συγκεκριμένα αναπτυξιακά μέτρα», π.χ. «ένας προϋπολογισμός της Ευρωζώνης έως 5% που θα στηρίζει την ανάπτυξη, μια επενδυτική τράπεζα για τους μικρομεσαίους με χαμηλά επιτόκια κατά το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Νέο κόμμα φέρεται να ανακοινώνει και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Στ. Τζουμάκας, δηλώνοντας με τον τρόπο του «παρών» στο προσκλητήριο της αστικής τάξης για αναμόρφωση του πολιτικού της συστήματος ώστε να χειραγωγεί πιο αποτελεσματικά και να διαμορφώνει τις προϋποθέσεις που χρειάζεται για να ανακάμψει η κερδοφορία της.

Μέσα σ' αυτό το σκηνικό ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης με άρθρο του χτες στα «ΝΕΑ» υπερασπίζεται τώρα πια την απλή αναλογική ως το εργαλείο εκείνο που θα διασφαλίσει πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα στην αστική τάξη. Αναφέρει ότι τα συστήματα ενισχυμένης αναλογικής και τα μπόνους έδρασαν ως μηχανισμοί εξουδετέρωσης της εθνικής συναίνεσης την οποία κρίνει αναγκαία, εννοώντας τη χειραγώγηση του λαού έτσι ώστε να συναινεί σε στόχους απόλυτα εχθρικούς προς τα συμφέροντά του. Για το λόγο αυτό δηλώνει ότι «η Ελλάδα χρειάζεται στρατηγικά μια νέα πολιτική τάξη πραγμάτων» και «εθνική συναίνεση για όλα τα υπαρξιακά της ζητήματα» και ο τρόπος για να τα καταφέρει είναι ένα νέο εκλογικό σύστημα.

Τέλος, στην κοινοβουλευτική ομάδα που έχουν συστήσει οι ανεξάρτητοι βουλευτές εντάχθηκε χτες ο Γ. Νταβρής, ο οποίος είχε διαγραφεί πρόσφατα απ' τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προβάρουν «γάμο»; (2015-09-25 00:00:00.0)
Ερίζουν ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ για την πρωτοκαθεδρία (2014-01-28 00:00:00.0)
Κόντρα ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ για τα μάτια των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών (2014-01-25 00:00:00.0)
Οι συνεργασίες διχάζουν τη ΔΗΜΑΡ (2013-12-15 00:00:00.0)
Με τρεις τάσεις και τρία κείμενα για την πολιτική συμμαχιών (2013-12-14 00:00:00.0)
Αντιλαϊκές διεργασίες για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος (2013-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ