Σάββατο 25 Γενάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ για τα μάτια των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών

Ξέσπασε η κόντρα που εδώ και καιρό υποβόσκει μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στον ανταγωνισμό τους για τα σκήπτρα της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας. Αφορμή έδωσε ο επικεφαλής της ομάδας των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Χ. Σβόμποντα, ο οποίος καλωσόρισε τη ΔΗΜΑΡ στην πολιτική οικογένειά του, για να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ε. Βενιζέλου και την καυστική ανταπάντηση της ΔΗΜΑΡ.

Ο Χ. Σβόμποντα μετά τη συνάντησή του προχτές με τον Φ. Κουβέλη δήλωσε: «Με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη, με τον οποίο έχω τακτικές επαφές το τελευταίο διάστημα, υποστηρίζουμε την ενίσχυση των σοσιαλιστικών δυνάμεων στην Ελλάδα, ώστε να υπάρξει σημαντική εκπροσώπηση και στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ευρωσοσιαλιστική Ομάδα». Αυτή η δήλωση προκάλεσε την οργή του Ε. Βενιζέλου, ο οποίος διεμήνυσε στη ΔΗΜΑΡ να μη χαίρεται μιας και ο εκφραστής των ευρωσοσιαλδημοκρατών στην Ελλάδα παραμένει το ΠΑΣΟΚ.

«Το ζήτημα δεν είναι να εκλεγούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο Ελληνες ευρωβουλευτές που στη συνέχεια θα ενταχθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ζητούμενο δεν είναι καν το ψηφοδέλτιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ελλάδα (...) Το ΠΑΣΟΚ είναι το μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, (πρέπει) να συγκεντρώσει πολλές ψήφους», ήταν η δήλωσή του.

Αμεση ήταν η απάντηση της ΔΗΜΑΡ: «Η ενόχληση του ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στηρίζουν, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Σοσιαλιστικής Ομάδας Χάνες Σβόμποντα, όλα τα ψηφοδέλτια με σοσιαλιστικό πρόσημο, προδίδουν εκνευρισμό. Το ποιος δικαιούται να τοποθετείται στο όνομα των σοσιαλιστικών ιδεών δεν είναι θέμα ιδιοκτησίας. Προκύπτει από τις πολιτικές που ακολουθεί».

Το σίριαλ ανταλλαγής κατηγοριών με παρεμβάσεις στελεχών, συνεχίστηκε και χτες, με αποκορύφωμα την συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, όπου κατηγόρησε τη ΔΗΜΑΡ για παρασιτισμό, λέγοντας: «Κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι μπορούν να λειτουργούν παρασιτικά σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Και επειδή το ΠΑΣΟΚ είναι στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, άρα και σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα». Πρόσθεσε πως ο Χ. Σβόμποντα τον είχε διαβεβαιώσει πως το ΠΑΣΟΚ θα είναι το μοναδικό κόμμα που θα στηριχθεί από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές στις ευρωεκλογές, χωρίς να υπάρχει «πολλαπλότητα», με την παροχή στήριξης και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις. «Κάποιοι σκέφτονται στο όνομα της χώρας, του έθνους, της οικονομίας των πολιτών, με κόστος γιατί κάποιοι μας βρίζουν, μας λοιδορούν, νομίζουν ότι θέλαμε να τους βλάψουμε. Και κάποιοι κάνουν τον καλό, τον συμπαθή, τον αθώο στις πλάτες τις δικές μας. Υπάρχει και ένα όριο. Είναι άδικο και είναι και ανήθικο», ανέφερε.

Εχει πάντως σημασία ότι ο Θ. Μαργαρίτης, μέλος της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ, ενώ απαντώντας στο ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «ο κ. Βενιζέλος θα πρέπει με μεγαλύτερη νηφαλιότητα να αντιμετωπίζει την υπόθεση της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς», κατηγορώντας τον για «σιωπή απέναντι στις ακραίες επιλογές της ΝΔ», που «δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να εργάζεσαι για τις προοπτικές της σοσιαλδημοκρατίας», εντούτοις δεν κλείνει εντελώς την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ και σε μια συνεργασία μαζί του μελλοντικά. Αναφερόμενος σε άλλα παραδείγματα χωρών που υπάρχουν δύο σοσιαλδημοκρατικά κόμματα (π.χ. Κύπρος) σημείωσε: «Η προϋπόθεση είναι οι δύο αυτοί σχηματισμοί να μην έχουν μεταξύ τους πολεμικές αντιπαραθέσεις αλλά να επικεντρωθούν στην απόρριψη του διλήμματος "Σαμαράς ή Τσίπρας"».

Θερμό πάντως θα είναι το Σαββατοκύριακο και για τα δύο κόμματα. Ανεβασμένοι τόνοι αναμένεται να επικρατήσουν και στην ΚΠΕ της ΔΗΜΑΡ που συνεδριάζει σήμερα και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Η πλειοψηφία θα επιμείνει στη γραμμή της έντονης κριτικής απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, στους «58» αλλά και στα στελέχη του κόμματος που στηρίζουν την πρωτοβουλία πρωταγωνιστώντας σε εκδηλώσεις όπως αυτή στην Κηφισιά, την επόμενη βδομάδα, με ομιλητές τον Α. Παπαδόπουλο και τον Γρ. Ψαριανό, ο οποίος μάλιστα ζήτησε απ' τους πρώην ΠΑΣΟΚους που κατοικοεδρεύουν τώρα στη ΔΗΜΑΡ να μην τους κουνάνε το δάχτυλο. Οτι υπηρετούν διαφορετικό πολιτικό σχέδιο κατηγόρησε όσους στηρίζουν τους «58» η Μαρία Γιαννακάκη.

Απ' την άλλη και η μειοψηφία που υποστηρίζει την προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να υπερασπιστεί τη θέση της αυτή. Ηδη, χτες, ο Γ. Πανούσης τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας κριτική στους «58». «Κεντροαριστερά, λοιπόν, υπέρ ποίου;», διερωτήθηκε και απάντησε ότι «θέλουν την κεντροαριστερά κατά του ΣΥΡΙΖΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ