Σάββατο 25 Γενάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Διεργασίες για προστασία μονοπωλιακών συμφερόντων

Ολοκληρώθηκε χτες η διήμερη συνεδρίαση του Ατυπου Συμβουλίου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, παρουσία της επιτρόπου Δικαιοσύνης Viviane Reding και της επιτρόπου για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Cecilia Malmstrοm.

Χτες το Συμβούλιο ασχολήθηκε με θέματα όπως «Τρομοκρατία και η Ασφάλεια των Συνόρων». Η Ελληνική Προεδρία εισήγαγε για συζήτηση «τη σχέση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης με την τρομοκρατία, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της αστάθειας που επικρατεί στο εσωτερικό των τρίτων χωρών άμεσης γειτνίασης της χώρας μας και ειδικότερα της κρίσης στη Συρία», ταυτίζοντας ούτε λίγο - ούτε πολύ μετανάστευση με τρομοκρατία.

Επίσης συζητήθηκε η επέκταση της οδηγίας για τις ενδοεπιχειρησιακές μεταθέσεις, καθώς και η αναθεώρηση της οδηγίας για τη διαμονή υπηκόων τρίτων χωρών για σπουδές και επιστημονική έρευνα στην ΕΕ. Κάποιες διαφωνίες στην πρώτη οδηγία φαίνεται να εστιάζονται στο θέμα των δικαιωμάτων (κυρίως επιδόματα) που θα έχουν όσοι υπήκοοι τρίτων χωρών εργάζονται εντός ΕΕ, ενώ η αναθεώρηση της δεύτερης οδηγίας επεκτείνει το δικαίωμα εισόδου στην ΕΕ σε «έμμισθους ασκούμενους» και «εσωτερικούς άμισθους βοηθούς». Στόχος τους πώς θα εξασφαλίσουν τα μονοπώλια κι άλλο εξειδικευμένο χαμηλοαμειβόμενο ή και τζάμπα εργατικό δυναμικό ακριβώς στους τομείς που τους ενδιαφέρουν, πώς θα μειώσουν συνολικά την τιμή της εργατικής δύναμης.

Εξάλλου η αρμόδια επίτροπος Cecilia Malmstrοm έκανε εισήγηση με θέμα «Πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού - Ενδυνάμωση της απάντησης της ΕΕ», ζήτημα που γεννά ερωτηματικά και ανησυχίες για το ποιοι στοχοποιούνται κάθε φορά στο όνομα «τρομοκρατικών απειλών», αφού με διασταλτική ερμηνεία του όρου «ριζοσπαστικοποίηση» μπορεί να γίνεται στόχος η μαζική λαϊκή αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική πάλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ