Σάββατο 25 Γενάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Περιφερόμενος κήρυκας των αξιώσεων της αστικής τάξης

Περίοπτη θέση στη ρητορική που αναπτύσσει ο Αλ. Τσίπρας και ως υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν έχει η πολεμική στη λιτότητα που στερεί απ' την αστική τάξη πόρους κρίσιμους για την ανάκαμψη της κερδοφορίας της. Σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει τη διαμαρτυρία του ότι «η σημερινή Ευρώπη της λιτότητας ...διαιρεί την Ευρώπη σε βόρειες πλεονασματικές χώρες και σε νότιες ελλειμματικές» και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου από θέσεις υπεράσπισης της λυκοσυμμαχίας ότι «αυτή η πολιτική ...αποδεικνύεται ο επιταχυντής του ευρωσκεπτικισμού και πρέπει να τερματιστεί άμεσα».

Ο Αλ. Τσίπρας διατυπώνει ξανά την πρόταση για μια σύγχρονη Διάσκεψη του Λονδίνου την οποία χαρακτηρίζει «στιγμή της αλληλεγγύης όπου υπήρξε μια κοινή απόφαση να προχωρήσουμε μπροστά με αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή», αντιπαραβάλλοντάς την μάλιστα στη Διάσκεψη των Βερσαλλιών «που μέσα στην εκδικητικότητα οδήγησε τη Γερμανία στα χέρια του φασισμού και την Ευρώπη στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο».

Διακαής πόθος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα γενναίο «κούρεμα» του χρέους ώστε να εξοικονομηθεί χρήμα για τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας. Αυτή την ανάγκη διαπιστώνουν και άλλοι αστοί αναλυτές, ανεξάρτητα αν διαφωνούν στο αν πρέπει να γίνει «κούρεμα» ή επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους.

Διευκρινίζοντας άλλη μια φορά τη θέση του, απαντώντας στην ερώτηση αν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες, σε αλλαγή ή ακύρωση των υποχρεώσεων που έχουν συμφωνηθεί από την Ελλάδα, σημειώνει: «Δεν αποτελεί δική μας επιδίωξη οι μονομερείς ενέργειες στο θέμα του χρέους. Θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες μόνο αν αναγκαστούμε να οδηγηθούμε σε μονομερείς ενέργειες. Εμείς πιστεύουμε ότι μέσα από διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς μπορούμε να βρούμε μία λύση η οποία θα είναι βιώσιμη και εποικοδομητική για όλες τις πλευρές... Τη δυνατότητα να βρούμε ένα βιώσιμο σχέδιο, το οποίο θα είναι επωφελές για όλες τις πλευρές, που θα στηρίζεται στο μορατόριουμ για την αποπληρωμή του χρέους, τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του όπως έγινε το 1953 για τη Γερμανία στη Διάσκεψη του Λονδίνου, αλλά και ένα new deal για το σύνολο της Ευρώπης ώστε να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη που θα σημάνει και το τέλος της κρίσης».

«Καρφιά» για τον Σουλτς

Στα παραπάνω ο Αλ. Τσίπρας πρόσθεσε για τον ανθυποψήφιό του για την προεδρία της Κομισιόν: «Με την ευκαιρία επιτρέψτε μου να πω ότι απόρησα όταν διάβασα συνέντευξη του κυρίου Μάρτιν Σουλτς, όπου διατύπωσε την άποψη ότι αδίκως κατηγορείται η καγκελάριος Μέρκελ για κάθε αρνητική εξέλιξη στην Ευρώπη, διότι είναι μία στους συνολικά 28 αρχηγούς κρατών που συναποφασίζουν. Μήπως είναι υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών ή της κυρίας Μέρκελ ο κ. Σουλτς; Στη συνέντευξή του, ο κ. Σουλτς, μου έδωσε την εντύπωση ότι φρόντισε να διατυπώσει δημόσια την επιθυμία του να είναι ο εκλεκτός της κυρίας Μέρκελ στην Ευρώπη. Οι απλοί ψηφοφόροι του SPD θέλουν την κυρία Μέρκελ ανεξέλεγκτη στην Ευρώπη ή μια Ευρώπη δημοκρατικό αντίβαρο στην αλαζονεία και την αυθαιρεσία του νεοφιλελευθερισμού; Εμείς απευθυνόμαστε στον απλό Γερμανό πολίτη που παραδοσιακά ψηφίζει SPD: τον προτρέπουμε να πάει να ψηφίσει στις ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου. Και με την ψήφο του να δώσει εντολή ελπίδας και αλλαγής στην υποψηφιότητα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».

Και από αυτή τη δήλωση γίνεται φανερό ότι οι διεργασίες σχετικά με το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας δεν περιορίζονται μόνο στο εσωτερικό της Ελλάδας, αλλά αφορούν συνολικά διεργασίες στην ΕΕ και σίγουρα σχετίζονται με τη διαπάλη ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης. Διαπάλη, άλλωστε, που μπορούμε να διακρίνουμε στις επικρίσεις διάφορων θεσμών και παραγόντων της ΕΕ για την τρόικα, το ΔΝΤ κλπ.

Πρέπει βεβαίως να σημειώσουμε ότι ο Μ. Σουλτς είναι στέλεχος ενός κόμματος, του SPD, που συγκυβερνά αυτή τη στιγμή στη Γερμανία με το κόμμα της Α. Μέρκελ, κάτι που ο Αλ. Τσίπρας προσπερνά. Κόμμα που άλλωστε έχει ξανακυβερνήσει με τους Χριστιανοδημοκράτες. Αυτή η λογική εντάσσεται στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και του ΚΕΑ να πείσει τους ψηφοφόρους των σοσιαλδημοκρατών ότι η παλιά σοσιαλδημοκρατία έχει εγκαταλείψει τον προοδευτικό της χαρακτήρα, διεκδικώντας το ρόλο της νέας σοσιαλδημοκρατίας.

Ενδεχομένως η δήλωσή του να μην είναι άσχετη με τα όσα στα τέλη του Δεκέμβρη είχε αποκαλύψει το «Βήμα» για παζάρι του Αλ. Τσίπρα με τον Μ. Σουλτς στο πλαίσιο συνάντησής τους στην Αθήνα: «...κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφώς προσανατολισμένος στις δυνατότητες συνεργασιών μετά τις ευρωεκλογές. Αφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηριχθεί η υποψηφιότητα του Γερμανού Σοσιαλδημοκράτη από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ή/και της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο που θα προκύψει μετά τον Μάιο, με επίγνωση ότι μετά τις εκλογές ο κ. Τσίπρας δε θα έχει ελπίδες για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής, αλλά θα είναι ένας από εκείνους που θα μπορούν να επηρεάσουν τους συσχετισμούς δυνάμεων. Η συζήτηση αυτή έφθασε μάλιστα μέχρι του σημείου να εξεταστούν και τα "ανταλλάγματα" μιας τέτοιας στήριξης από πλευράς Τσίπρα και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ενδιαφέρεται για το ενδεχόμενο να αποκτήσει το κόμμα του ένα καθεστώς "συνεργαζόμενης" δύναμης με τους Σοσιαλδημοκράτες»...

Αν υπήρξε τέτοια συμφωνία, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ νιώθει τώρα σαν ...πικαρισμένη ντάμα, πολύ περισσότερο που δεν έκρυψε ποτέ το πόσο θέλγεται απ' την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία. Τόσο που δεν πάει καιρός απ' όταν την καλούσε ο Τσίπρας να αντιληφθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ο συνομιλητής της στην Ελλάδα και όχι το παραπαίον ΠΑΣΟΚ. Ολα αυτά προφανώς και δεν είναι άσχετα με την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει ερείσματα για την προώθηση του διαφορετικού μείγματος διαχείρισης που ευελπιστεί ότι θα βοηθήσει την επαναφορά της καπιταλιστικής οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ