Σάββατο 25 Γενάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοταχώς στα σούπερ μάρκετ τα φάρμακα

Απαρχή γενικευμένης απελευθέρωσης της διάθεσης των φαρμάκων και των τιμών τους, αποτελεί η διάθεση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) απ' τα σούπερ μάρκετ, όπως «συστήνει» ο ΟΟΣΑ. Το συγκεκριμένο σχέδιο προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, με το επιχείρημα ότι «ο βιομήχανος θα καθορίζει τη χοντρική τιμή» (!), αλλά διά του ανταγωνισμού θα πέσουν οι τιμές! Αυτά είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, σε συνάντηση που είχε προχτές με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ο οποίος δηλώνει αντίθετος με το μέτρο.

Τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα -τα πληρώνει εξολοκλήρου ο ασθενής- αφορούν σήμερα μια αγορά με τζίρο 300 εκ. ευρώ, που περιλαμβάνει 806 κωδικούς. Το σχέδιο για πώληση από τα σούπερ μάρκετ αναμένεται να διπλασιάσει αυτόν τον τζίρο, λόγω και της αύξησης στην τιμή πολλών από αυτά, με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι σήμερα μια από τις τρεις φτηνότερες χώρες της ΕΕ στη διάθεση φαρμάκων.

Μέχρι σήμερα, τα ΜΗΣΥΦΑ διατίθενται από τα φαρμακεία ή χορηγούνται από τα νοσοκομεία. Για τα φάρμακα αυτά, οι ασθενείς πληρώνουν στα φαρμακεία 200 εκ. ευρώ. Αλλα 100 εκ. ευρώ χρεώνονται ετησίως τα νοσοκομεία από την παροχή των ΜΗΣΥΦΑ σε νοσηλευόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ