Σάββατο 25 Γενάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αποφάσεις για συνέχιση και επέκταση επιχειρήσεων

Ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ σε επίπεδο αρχηγών, με τη συμμετοχή και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκου. Στην πρώτη της Σύνοδο για το 2014, η ανώτατη στρατιωτική αρχή του ΝΑΤΟ εστίασε στις τρέχουσες επιχειρήσεις, τις σχέσεις με άλλους «συμμάχους», τις ενέργειες για το «μετασχηματισμό» της λυκοσυμμαχίας σε ακόμα αντιδραστικότερη και επιθετικότερη μορφή, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ το Σεπτέμβρη στην Ουαλία.

Μιλώντας με τη λήξη της Συνόδου σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής, στρατηγός Knud Bartels, τόνισε ότι η επερχόμενη Σύνοδος θα είναι σημαντικός «θεμέλιος λίθος» για την παραπέρα πορεία της λυκοσυμμαχίας, με όρους «επιχειρήσεων, μελλοντικών στρατιωτικών δυνατοτήτων και συνεταιρισμών».

Σκιαγραφώντας το πού θα κινηθεί η ΝΑΤΟική δράση στη Μεσόγειο, χαρακτήρισε σημαντικές απειλές τη «διακίνηση μεταναστών» και το «λαθρεμπόριο όπλων προς τρομοκράτες». Για το Αφγανιστάν και την εκεί ΝΑΤΟική αποστολή ISAF τόνισε ότι στηρίζουν απόλυτα την παρουσία της για άλλους έντεκα μήνες. Μετά από αυτούς, η ΝΑΤΟική επέμβαση θα συνεχιστεί με άλλο όνομα αποστολής («Resolute Support»). Το δικαιολόγησε λέγοντας ότι «οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας ακόμα χρειάζονται τη βοήθειά μας».

Ο K. Bartels περιέγραψε επίσης ως στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων με τη Ρωσία. Οι αρχηγοί των επιτελείων κατέληξαν σε ένα «σχέδιο δράσης» για το 2014 και επιπλέον αποφάσισαν να καταρτίσουν έναν «οδικό χάρτη στρατιωτικής συνεργασίας» για το διάστημα 2015-2017 προκειμένου να τον εγκρίνουν στην επόμενη Σύνοδό τους το Μάη. Μέχρι στιγμής κατέληξαν να συνεχίσουν τη συνεργασία με τη ρωσική κυβέρνηση στους τομείς αντιμετώπισης πειρατείας και τρομοκρατίας, έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα, ιατρικής υποστήριξης σε στρατεύματα και λογιστικής υποστήριξης. ΝΑΤΟικές και ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα διεξάγουν από κοινού εντός του 2014: Την άσκηση διάσωσης υποβρυχίου «Dynamic Monarch». Επανάληψη της άσκησης «Vigilant Skies», για συντονισμό σε καταστάσεις όπου αεροσκάφη χρησιμοποιούνται για τρομοκρατικούς σκοπούς, ενώ Ρώσοι αξιωματικοί θα σταλούν να παρακολουθήσουν το Κολέγιο Αμυνας του ΝΑΤΟ στη Ρώμη και ΝΑΤΟικοί την Ακαδημία του Γενικού Επιτελείου στη Μόσχα.

Για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο ο Bartels παρουσίασε ως στόχο τη σταδιακή μείωση της δύναμης της KFOR (περίπου 5.000 άνδρες σήμερα) «όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν»...

Σχετικά με τη διαβόητη διαδικασία «μετασχηματισμού» του ΝΑΤΟ σε ακόμα επιθετικότερη κατεύθυνση, ο Bartels είπε ότι οι αρχηγοί των επιτελείων εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στην εφαρμογή του δόγματος των «διασυνδεδεμένων δυνάμεων», το οποίο «θα είναι καθοριστικής σημασίας μετά το 2014». Τόνισε ενδεικτικά πως «οι επιχειρησιακές δεσμεύσεις» του ΝΑΤΟ «θα συνεχιστούν με την Επιχείρηση Ocean Shield (στις σομαλικές ακτές και τον κόλπο του Αντεν), την KFOR, την Επιχείρηση Active Endeavour (σ.σ. περιπολίες ΝΑΤΟικών σκαφών στη Μεσόγειο) και αποστολές αεροπορικής αστυνόμευσης». Συμπλήρωσε ότι το δόγμα των διασυνδεδεμένων δυνάμεων «θα επιτρέψει στη συμμαχία και ιδίως στο στρατιωτικό σκέλος της να είναι έτοιμο, κατάλληλα προετοιμασμένο και αποτελεσματικό για τις μελλοντικές προκλήσεις ασφαλείας». Δείγμα του νέου δόγματος λειτουργίας του ΝΑΤΟ προσδιόρισε πως θα είναι η μεγάλη άσκηση που ετοιμάζουν για το 2015, «Trident Juncture».

Τέλος, στη Σύνοδο εξέτασαν παραμέτρους της «Εξυπνης Αμυνας» που σχεδιάζουν, με συντονισμένες λειτουργίες Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης, και άμυνας κατά βαλλιστικών πυραύλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ