Σάββατο 25 Γενάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο λαβύρινθο των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και απαιτήσεων

Το πλαίσιο κινήσεων της ελληνικής διπλωματίας, όπως σχεδιάζεται με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, στα πλαίσια των πολυδαίδαλων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ισορροπιών, παρουσίασε χτες σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, κάνοντας και επισκόπηση του προηγούμενου 11ήμερου ταξιδιού του στο εξωτερικό (σε Παρίσι, Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες, Μοντρέ).

Εξέφρασε την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης για σταθερότητα στην Τουρκία, καθώς όπως είπε μόνον έτσι είναι η Αγκυρα αξιόπιστος συνομιλητής, ενώ εξέφρασε και φόβους για εξαγωγή της τουρκικής κρίσης στο εξωτερικό.

Επιβεβαίωσε ότι στο ταξίδι στις ΗΠΑ η αμερικανική κυβέρνηση έβαλε ...ζητήματα για την απόδραση Ξηρού και γενικά για την τρομοκρατία στην Ελλάδα, ενώ ο ίδιος ανέφερε σχετικά ότι «εμείς πρώτοι εκφράζουμε ανησυχία και δυσφορία για ό,τι συνέβη». Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να γίνει «πιο αυστηρός» ο νόμος περί αδειών «για κάποιες κατηγορίες κρατουμένων».

Σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ, ο Ευ. Βενιζέλος χαιρέτισε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ της Σερβίας, κάνοντας λόγο για στήριξη του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας μέσω αυτών, «άρα στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής και του Κοσόβου». Ερωτηθείς αν η ΕΕ σχεδιάζει να βάλει ως προαπαιτούμενο στη σερβική κυβέρνηση την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως ξεχωριστού κράτους, άρα να αποδεχτεί την απόσχισή του από τη Σερβία, προκειμένου να προχωρήσει η ένταξή της στην ΕΕ, αρκέστηκε να παραπέμψει στα επίσημα ευρωενωσιακά κείμενα που ζητούν γενικά και αόριστα «ομαλοποίηση των σχέσεων της Σερβίας με το Κόσοβο», διατύπωση που «χωρά» τα πάντα.

Παράλληλα προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ και ως πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών θα επισκεφτεί τις πρωτεύουσες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς η διεύρυνση της Ευρωένωσης με κράτη της περιοχής είναι στρατηγική της επιλογή.

Για τις εξελίξεις σε Ιράν και Συρία, επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται σταθερά στο επικίνδυνο για τους λαούς μονοπάτι των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Ειδικά για τη Συρία ανέφερε ότι είναι «εξαιρετικά πολύπλοκο το τοπίο της συριακής αντιπολίτευσης όπου εντάσσονται και σκληρές φονταμενταλιστικές ομάδες». Για δε το Ιράν και καθώς υπάρχουν εκεί χρέη ελληνικών επιχειρήσεων προς ιρανικές, ανεξόφλητα λόγω του εμπάργκο που επιβλήθηκε στη χώρα, ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Ελλάδα τα αναγνωρίζει ως οφειλές, εξέφρασε ωστόσο την ευχή μέρος τους να καλυφθεί με αγορές από τους Ιρανούς φαρμακευτικού - ανθρωπιστικού υλικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ