Παρασκευή 24 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανοικτή πρόσκληση στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις από τη νέα πρόεδρο

Η νέα «μεταβατική» πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Κατρίν Σαμπά-Πανζά, ορκίστηκε χτες στο ύπατο αξίωμα της χώρας, ισχυριζόμενη πως θα εξασφαλίσει την ειρήνη, θα ενισχύσει την εθνική ενότητα και την ευημερία του λαού «χωρίς εθνοτικές, περιφερειακές ή θρησκευτικές μεροληψίες».

Ωστόσο, λίγες ώρες πριν την ορκωμοσία της, η ίδια σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σχεδόν σε κάθε ξένη ιμπεριαλιστική δύναμη να έρθει στη χώρα της για να επιβάλει την «τάξη», κάνοντας την ανήξερη ειδικά για το βρώμικο ρόλο της Γαλλίας και στο τελευταίο πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης Μποζιζέ από τους ένοπλους μισθοφόρους της οργάνωσης «ΣΕΛΕΚΑ», με επικεφαλής τον πιο πρόσφατο σφετεριστή της προεδρίας, Μισέλ Ντζοτόντια (που υποχρεώθηκε σε παραίτηση στις 11 Γενάρη υπό τις έντονες πιέσεις άλλων Αφρικανών ηγετών...).

Ετσι, η Κατρίν Σαμπά-Πανζά όχι μόνον δεν αντιτάχθηκε στη γαλλική ιμπεριαλιστική επέμβαση, αλλά κάλεσε και άλλες ευρωπαϊκές χώρες «να μιμηθούν το παράδειγμα της Γαλλίας» γιατί όπως είπε οι ξένες δυνάμεις που βρίσκονται στη χώρα της «δεν είναι αρκετές»!

Προσπάθησε να εμφανίσει τον πρόσφατο διορισμό της από το «μεταβατικό» κοινοβούλιο, σαν «σωστή» επιλογή γιατί όπως είπε αφ' ενός είναι γυναίκα και γι' αυτό τάχα θα μπορέσει «να ηρεμήσει τα πράγματα και να συμφιλιώσει τους ανθρώπους», αφ' ετέρου επειδή ως δήμαρχος της πρωτεύουσας Μπανγκί κατάφερε να έχει «εξαιρετικά καλές σχέσεις με διάφορες ομάδες». Το γεγονός ότι η ίδια υποδυόταν τη «δήμαρχο» σε μία πόλη που εδώ και μήνες σπαράσσεται από λεηλασίες, σφαγές και άλλα φρικτά εγκλήματα σε βάρος αμάχων προφανώς το αποσιώπησε...

Ενδεχομένως όμως για όλους τους παραπάνω λόγους να επιλέχθηκε τελικά για το ρόλο της «προέδρου», μιας που η τοποθέτησή της είναι σίγουρο πως δεν θα προκαλέσει το παραμικρό εμπόδιο στα σχέδια μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που χρησιμοποιούν ως αφορμή τον εφιάλτη των σφαγών σε βάρος του κεντροαφρικανικού λαού για να βάλουν στο χέρι (προς όφελος των μονοπωλίων τους) τον τεράστιο, αλλά ανεκμετάλλευτο, ορυκτό πλούτο της χώρας.

Πριν την ορκωμοσία της Σαμπά-Πανζά, αξιωματούχοι του ΟΗΕ είχαν ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Περιέγραψαν φρικιαστικούς αποκεφαλισμούς και ακρωτηριασμούς παιδιών, ομαδικούς βιασμούς οικογενειών από ισλαμιστές μισθοφόρους της οργάνωσης «ΣΕΛΕΚΑ», βιαιοπραγίες αντεκδίκησης και λιντσαρίσματα αθώων μουσουλμάνων από πολιτοφυλακές χριστιανών. Ωστόσο, μόνιμη επωδός στις εκθέσεις των ειδικών αξιωματούχων και απεσταλμένων του ΟΗΕ στη χώρα, πέρα από τις καταγγελίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία, ήταν η απαίτησή τους «για άμεση, δυναμική δράση της διεθνούς κοινότητας» για τερματισμό της κρίσης. Με άλλα λόγια, επιχειρηματολόγησαν υπέρ της κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ