Κυριακή 15 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι συνεργασίες διχάζουν τη ΔΗΜΑΡ

Σοβαρό αντίκτυπο στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ έχουν οι διεργασίες στην κεντροαριστερά, όπως επιβεβαίωσαν και οι εργασίες του Συνεδρίου της, που ολοκληρώνεται σήμερα με - πλην σοβαρού απροόπτου - επικύρωση των επιλογών του Φ. Κουβέλη. Αν αυτό επαληθευτεί αναμένεται να πυροδοτήσει παραπέρα εξελίξεις που αφορούν στη συνοχή του κόμματος. Ηδη ο Γρ. Ψαριανός με τα όσα δήλωσε στην εκδήλωση των «58» άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αποχώρησής του, τέτοιες φήμες υπάρχουν και για τον εκπρόσωπο Τύπου Α. Παπαδόπουλο που επίσης παραβρέθηκε στο «Ακροπόλ».

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η πολιτική συμμαχιών του κόμματος, με σύμπτωση να καταγράφεται σε όλα τα άλλα ζητήματα που αφορούν στο μείγμα διαχείρισης που σε αδρές γραμμές προσομοιάζει με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ για διευθέτηση του χρέους, ώστε να είναι σε θέση το αστικό κράτος να ενισχύει τους επιχειρηματικούς ομίλους για ανάκαμψη της κερδοφορίας τους.

Τη μέρα έναρξης του Συνεδρίου, ο Σπ. Λυκούδης δήλωνε «οι διαφωνίες αφορούν στον τρόπο με τον οποίο θα οδηγηθούμε στην ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς και όχι στο αν πρέπει να οδηγηθούμε προς τα εκεί».

Την Παρασκευή, τρία διαφορετικά κείμενα παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο, που αποτυπώνουν τις τρεις βασικές τάσεις στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ.

Ο Σ. Παπαθανασίου παρουσίασε τις θέσεις της πλειοψηφίας για τη συγκρότηση ενός «τρίτου πόλου» δεκτικό σε συνεργασίες και με τους δύο άλλους πόλους στο όνομα της πολυπόθητης για τους αστούς πολιτικής σταθερότητας. «Ο τρίτος πόλος βεβαίως δεν θα μείνει εκτός λύσεων, αναμένοντας να γίνει πλειοψηφία (...) Αποκτώντας ισχυρή εκλογική δύναμη, θα λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας για την κυβερνησιμότητα της χώρας», ανέφερε. Απέρριψε τη σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη συνεργασία με τους 58, λέγοντας: «Το ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με πολλούς από τους 58 δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε στο δρόμο των συνεργασιών με τρίτους που μας δείχνουν οι 58. Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας αυτής όπως φαίνεται από το χρονικό ορίζοντα που θέτουν οι ίδιοι οι υπογράφοντες - είναι η κοινή κάθοδος της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές. Πρόκειται για ένα στόχο μηχανιστικό που δεν λαμβάνει υπόψη πολιτικές παραμέτρους».

Παρουσιάζοντας τις θέσεις της μειοψηφίας, η Ντόρα Τσικαρδάνη επέκρινε τις επιλογές της ηγεσίας προσάπτοντάς της «δυσανεξία στο διάλογο, περιχαράκωση σε μέρος του κομματικού εαυτού, συν κάποιους προνομιακούς συνομιλητές». Υπερασπίστηκε την «πρωτοβουλία των 58», λέγοντας πως «η άρνηση του διαλόγου» μαζί τους «υπονομεύει τους λόγους ύπαρξης της ΔΗΜΑΡ, όμως, υπονομεύει και την ίδια την προσπάθεια των 58» και πως πρόκειται για «θέση στείρα και βλαπτική», ενώ για την άρνηση της ηγεσίας να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: «Δεν μπορείς να μη συνομιλείς, με αυτόν, με τον οποίον έχεις συγκυβερνήσει».

Ξεχωριστό κείμενο παρουσίασε ο Β. Ζορκάδης για το «Αριστερό Δίκτυο», το οποίο υπερασπίζεται τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκλείοντας τη ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ που «όσο ταυτίζεται με την ασκούμενη πολιτική δεν μπορεί να είναι καν συνομιλητής». Σε ό,τι αφορά στην πρόταση για ένταξη σε ευρωομάδα το «Αριστερό Δίκτυο» ζήτησε να μετατεθεί η λήψη απόφασης για μετά τις ευρωεκλογές.

Μετά το Συνέδριο, αναμένεται επισημοποίηση της συνεργασίας της ΔΗΜΑΡ με τον Π. Μπεγλίτη, που παραιτήθηκε από μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ και του Α. Λοβέρδου, ο οποίος την περασμένη βδομάδα επιτέθηκε στην «πρωτοβουλία των 58», αν και δίχως να την κατονομάσει, λέγοντας: «Οσοι με εκβιασμούς, με αντιπροσώπους, με ψευδοαντιπροσώπους, με φορείς του "τίποτε", με εκφραστές του "κανενός", προσπαθούν να μας πουν ότι γίναμε περισσότεροι, τους διαφεύγει ότι λείπει ο κόσμος από αυτό. Ο κόσμος θέλει κάτι ειλικρινές που να τον αφορά και που να μην αφορά πώς θα διασώσουμε κάποιους και πόσους ψήφους θα πάρουμε. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι αυτή η ενότητα αφορά τα συμφέροντά του». Ο Α. Λοβέρδος πρότεινε στο ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε «αυτοπροσδιορισμό» και δεν απέκλεισε, αν γίνει αυτό, να «χωρέσει» στη συζήτηση με τη ΔΗΜΑΡ και τον ίδιο για το μέλλον της «κεντροαριστεράς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ