ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Γενάρη 2014 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμάκωση της έντασης σε βάρος του λαού

Από τα οδοφράγματα στο παγωμένο Κίεβο
Από τα οδοφράγματα στο παγωμένο Κίεβο
ΚΙΕΒΟ.-- Κλιμακώνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία, εγκλωβίζοντας και λαϊκά στρώματα σε μια διαμάχη ξένη για τα δικά τους συμφέροντα, διαμάχη που αφορά στον προσανατολισμό των συμμαχιών της αστικής τάξης της χώρας. Η κυβέρνηση του Β. Γιανουκόβιτς θέλει να προωθήσει την καπιταλιστική ανάπτυξη, δίνοντας προτεραιότητα στη σχέση με τη Ρωσία και προς το παρόν ανέβαλε συμφωνία που ετοιμαζόταν τον περασμένο Δεκέμβρη με την ΕΕ. Τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης και εθνικιστικά φασιστικά κόμματα, που εκφράζουν άλλα τμήματα του κεφαλαίου, δίνουν προτεραιότητα στη σύνδεση με την ΕΕ. Γίνεται φανερό ότι στην Ουκρανία, που για τη γεωστρατηγική της θέση γίνεται πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, δρουν και άλλες δυνάμεις (υπάρχουν πληροφορίες για εθνικιστές που φτάνουν από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες), ενώ είναι ενδεικτικές οι πιέσεις ιμπεριαλιστικών χώρων και οργανισμών, ΕΕ και ΝΑΤΟ, που δήθεν ...ευαισθητοποιούνται για την «καταστολή των διαδηλωτών». Παρέμβαση έκανε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Μπάιντεν, οι Γερμανία και Γαλλία καλούν τους πρέσβεις της Ουκρανίας για εξηγήσεις, ενώ ο επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης Στέφαν Φούλε έφτασε χτες στο Κίεβο για διαβουλεύσεις και με τις δύο πλευρές.

Χτες μετά την αποτυχία των συνομιλιών μεταξύ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης και του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δημιουργήθηκαν νέα οδοφράγματα από τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Κίεβο που έχει πολικές θερμοκρασίες. Σε κάποια δε οδοφράγματα διαδηλωτές που υποτίθεται διεκδικούν την ανεξαρτησία ύψωσαν και την ...αμερικανική σημαία. Επίσης τη νύχτα ομάδα διαδηλωτών κατέλαβε και κτίριο του υπουργείου Γεωργίας κοντά στην κεντρική πλατεία της Ανεξαρτησίας, χωρίς να υπάρξει ιδιαίτερη αντίσταση. Διαδηλώσεις γίνονται και σε άλλες πόλεις κυρίως στα δυτικά της χώρας. Στην πόλη Ιβανο - Φράνκιβσκ ο κυβερνήτης υποχρεώθηκε από τους διαδηλωτές σε παραίτηση. Η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις πρότεινε να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι της αντιπολίτευσης, ενώ η αντιπολίτευση επιμένει σε παραίτηση της κυβέρνησης και προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Για τις αρχές της βδομάδας έχει ανακοινωθεί έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, ενώ και χτες γίνονταν κινήσεις για νέα συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Πάντως ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας και εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο δηλώνει ότι αν δεν υποχωρήσει η κυβέρνηση, δεν θα αποφευχθεί η αιματοχυσία.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΟΥ ΝΤΑΒΟΣ
Βγαίνουν τα «μαχαίρια» των ανταγωνιστών

ΝΤΑΒΟΣ.-- Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του 44ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, εκεί όπου κάθε χρόνο συγκεντρώνονται οι μεγαλοκαπιταλιστές, οι εκπρόσωποί τους και τα πολιτικά στελέχη όπου Γης που υπηρετούν το κεφάλαιο, ως ηγέτες κρατών ή εκπρόσωποι διακρατικών καπιταλιστικών ενώσεων ή οργανισμών. Υπό το γενικό τίτλο «Ξανασχεδιάζοντας τον κόσμο» προσπαθούν να βρουν «γιατρικό» για τη συντονισμένη καπιταλιστική κρίση και κάνουν προτάσεις μετριασμού των διαφορών και αντιπαραθέσεων, όπως αυτές είναι συνυφασμένες με την ίδια τη φύση του μονοπωλιακού καπιταλισμού, δηλαδή του ιμπεριαλισμού, που παρά τους προσωρινούς συμβιβασμούς το στοιχείο του ανταγωνισμού και της αλληλοφαγωμάρας είναι πάντα παρόν.

Κατά τη χτεσινή τρίτη ημέρα υπήρξαν παρεμβάσεις για ποικιλία θεμάτων, ωστόσο μπορούμε να πούμε ότι ξεχώρισε η ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, που κεντρικός της άξονας ήταν η ανάγκη να επιστρέψουν οι δυτικές επιχειρήσεις στις χώρες που έχουν τη βάση τους, εγκαταλείποντας τις αγορές της Ασίας. Οπως ισχυρίστηκε, αυτό θα ανανεώσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες και θα γυρίσουν σε ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ δεν παρέλειψε να επικροτήσει τη διαχείριση στις ΗΠΑ, με τις οποίες φυσικά η Βρετανία έχει προνομιακές σχέσεις.

Ταυτόχρονα ο Κάμερον ήταν ιδιαίτερα επικριτικός στο ζήτημα των εμποδίων που βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εκμετάλλευση και την εμπορία σχιστολιθικού φυσικού αερίου. Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Η προοπτική των φτηνών και προβλέψιμων πηγών Ενέργειας μπορεί να προσελκύσει τον επαναπατρισμό εταιρειών, που θα φέρουν πίσω θέσεις εργασίας οι οποίες μεταφέρθηκαν στις αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις της Ασίας». Μάλιστα, είπε, «αυτό που αναζωογόνησε το μετασχηματισμό της οικονομίας των ΗΠΑ στην ΕΕ μπορεί να υπονομευτεί, αν αυτή επιμείνει σε αχρείαστες νέες ρυθμίσεις».

Δεν παρέλειψε επίσης να κατηγορήσει την Κομισιόν ότι είναι διστακτική στο «να απελευθερώσει την αγορά από ρυθμίσεις που της προκαλούν ζημιά», ενώ έθεσε και στο τραπέζι τη σχέση της Βρετανίας (που δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης) με την ίδια την ΕΕ, με δεδομένο ότι υπάρχουν σχεδιασμοί για πραγματοποίηση το 2017 δημοψηφίσματος στη Βρετανία για το μέλλον της στην ΕΕ.

«Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μία επιτυχή επαναδιαπραγμάτευση και ένα επιτυχημένο δημοψήφισμα», δήλωσε στους συμμετέχοντες στο Φόρουμ, αναφερόμενος στο σχέδιό του για αναμόρφωση των δεσμών που συνδέουν Μεγάλη Βρετανία και ΕΕ πριν την προκήρυξη δημοψηφίσματος, στο οποίο οι Βρετανοί θα λάβουν την τελική απόφαση και κατέληξε πως «είμαι πεπεισμένος ότι είναι εφικτό, δυνατό και μπορούμε να το κερδίσουμε. Παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας σε μια αναμορφωμένη Ευρωπαϊκή Ενωση».

Οι σχεδιασμοί βέβαια αυτοί έχουν σχέση με τη διαπάλη που υπάρχει στην αστική τάξη της Βρετανίας σχετικά με το αν είναι συμφέρουσα η παραμονή της χώρας στην Ευρωένωση ή όχι. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι αυτό που χρειάζεται η ΕΕ είναι μια «πρακτική, συντηρητική κοινή λογική», που ισχυρίστηκε ότι «θα κάνει τους ανθρώπους να δουλεύουν και όχι να διεκδικούν προνόμια».

Παρέμβαση έκανε και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Αμποτ, που ως προεδρεύων της ομάδας G-20 υποσχέθηκε ότι θα προωθήσει το ελεύθερο εμπόριο και κάλεσε να αρθούν τα μέτρα προστατευτισμού που ισχύουν στο διεθνές εμπόριο. «Κάθε χώρα θα πρέπει να δεσμευτεί να ανοίξει το εμπόριο μέσω μονομερών, διμερών ή πολυμερών δράσεων και μέσω των εγχώριων μεταρρυθμίσεων για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να συμμετάσχουν περισσότερο».

Τοποθετήσεις σε ειδικές συζητήσεις έκαναν χτες επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τις προοπτικές της νέας γερμανικής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Τζ. Λιου, αξιωματούχοι από τα υπουργεία Εμπορίου των ΗΠΑ, της Κίνας, εκπρόσωποι τραπεζών, ενώ αναμενόταν να μιλήσει και η Πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, για τις προοπτικές της βραζιλιάνικης οικονομίας και να απευθύνει προτάσεις σε μονοπωλιακούς ομίλους για μπίζνες στη χώρα της. Στο θέρετρο του Νταβός επίσης έφτασε χτες το απόγευμα και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζ. Κέρι.

ΣΥΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πολύ δύσκολες οι απευθείας συνομιλίες στη Γενεύη

ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ξεχωριστές και όχι πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και του αντιπολιτευόμενου συριακού «Εθνικού Συνασπισμού» ξεκίνησε χτες στη Γενεύη ο διεθνής μεσολαβητής ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι με την αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης να θέτει τελεσίγραφο ως σήμερα (Σάββατο) για την πραγματοποίηση «σοβαρών συνομιλιών», απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση με την άμεση αποχώρησή της.

Οι συναντήσεις του Μπραχίμι με τις δύο πλευρές ξεκίνησαν το μεσημέρι στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, πρώτα με την αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης, που κράτησε περίπου 90 λεπτά και πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με ανταπόκριση της συριακής κρατικής τηλεόρασης, «σε θετική ατμόσφαιρα». Εντούτοις, η ίδια πηγή είχε μεταδώσει, λίγο πριν τη συνάντηση της κυβερνητικής αντιπροσωπείας με τον Μπραχίμι, δηλώσεις του Σύρου υπουργού Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Ουάλεμ, σύμφωνα με τις οποίες εάν δεν πραγματοποιηθούν ως σήμερα Σάββατο «σοβαρές συνομιλίες», τότε η αντιπροσωπεία είναι έτοιμη να επιστρέψει στη Δαμασκό.

Επιπλέον, νωρίτερα και η εκπρόσωπος της συριακής προεδρίας Μπουτάινα Σαμπάν, που συμμετέχει στην αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης, είχε εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσον είναι έτοιμη η αντίπαλη πλευρά για ειρηνική διαπραγμάτευση, με στόχο τον τερματισμό της βίας που σπαράζει τη Συρία εδώ και τρία χρόνια λέγοντας: «Εμείς ήρθαμε εδώ έχοντας στο μυαλό τη Συρία και το συριακό λαό, ενώ αυτοί ήρθαν εδώ έχοντας κατά νου μόνο θέσεις και αξιώματα».

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Μπραχίμι με τη συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία, είχε προγραμματιστεί για τις 17.00 (ώρα Ελλάδας) συνάντηση του διεθνούς απεσταλμένου με την αντιπροσωπεία του συριακού Εθνικού Συνασπισμού με επικεφαλής τον Αχμαντ Τζάρμπα.

Είναι, εντούτοις, φανερό πως οι μεγάλες διαφορές θέσεων των δύο πλευρών κάνουν μάλλον δύσκολο να υπάρξει σύγκλιση στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν την Τετάρτη (22/1) σε ξενοδοχείο του Μοντρέ, γνωστές ως συνομιλίες «Γενεύη 2» και στόχο που επίσης εξαρχής είναι διαφορετικός (κατά τη συριακή αντιπολίτευση, τις ΗΠΑ και τη Σ. Αραβία) το σχηματισμό μιας μεταβατικής συριακής κυβέρνησης δίχως τον Ασαντ και (κατά τη συριακή κυβέρνηση και τη Μόσχα) την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία. Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει εδώ και τρία χρόνια στη χώρα και πληρώνει με το αίμα του ο συριακός λαός είναι μια ιμπεριαλιστική επέμβαση με «αιχμή του δόρατος» τους αντικαθεστωτικούς και μισθοφόρους από διάφορες περιοχές του πλανήτη και το γεγονός ότι η Συρία είναι στο επίκεντρο της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης για τη γεωστρατηγική της θέση στη Μέση Ανατολή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ