ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Γενάρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΟΠΥΥ
Επικίνδυνα πλαφόν στη συνταγογράφηση

Υποχρεώνουν τους ασθενείς σε αδίστακτες πληρωμές για επισκέψεις και φάρμακα

Η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα, από 9% το 2009, εκτινάχτηκε στο 24% το 2013 και αναμένεται να φτάσει στο 32%
Η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα, από 9% το 2009, εκτινάχτηκε στο 24% το 2013 και αναμένεται να φτάσει στο 32%
Με τη ζωή των αρρώστων παίζουν συγκυβέρνηση και ΕΟΠΥΥ. Για να πιαστεί ο στόχος της μείωσης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης κάτω από 2 δισ. ευρώ για το 2014, βάζουν αδίστακτους περιορισμούς στη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δ. Κοντός, αποφάσισαν (ΦΕΚ 3117/Β/9.1.2013 και 433/7.1.2014 αντίστοιχα) τον «καθορισμό ορίων συνταγογράφησης για το έτος 2014 για κάθε ιατρό που συνταγογραφεί για τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου η μηνιαία δαπάνη του συνόλου των συνταγών του εκάστοτε ιατρού να μην υπερβαίνει το 80% της αντίστοιχης μέσης μηνιαίας δαπάνης για το έτος 2013».

Αν δηλαδή το 2013 ένας γιατρός «έγραψε συνταγές» αξίας 120.000 ευρώ, το 2014 θα πρέπει να «γράψει συνταγές» μέχρι 96.000 ευρώ (δηλαδή το 80%), ποσό που επιμερίζεται σε μηνιαίες δαπάνες. Δηλαδή 96.000 : 12 = 8.000 ευρώ το μήνα.

Με τέτοιους τρόπους η συγκυβέρνηση επιχειρεί να πιάσει το στόχο που έχει συμφωνήσει με την τρόικα για μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης (χωρίς τον υπολογισμό των εμβολίων) σε 1,916 δισ. ευρώ για το 2014, από 2,371 δισ. το 2013. Πρόκειται δηλαδή για μια μείωση 19,2% (!), όσο σχεδόν είναι η μείωση του 20% που προβλέπουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγογράφηση από κάθε γιατρό. Ετσι, η κατά κεφαλή δημόσια φαρμακευτική δαπάνη θα κατρακυλήσει στα 174 ευρώ το 2014, όταν το 2009 ήταν 444 ευρώ και ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 320 ευρώ!

Ταυτόχρονα, η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα, από 9% που ήταν το 2009, εκτινάχτηκε στο 24% το 2013. Μετά τα νέα μέτρα, όπως το ένα ευρώ ανά συνταγή, αναμένεται να φτάσει το 32%. Το 2009 η συνολική δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ήταν 5,3 δισ. ευρώ και οι ασφαλισμένοι πλήρωναν απ' την τσέπη τους 525 εκατ. ευρώ (μεσοσταθμικά 9%). Το 2014 με δημόσια φαρμακευτική δαπάνη 1,916 δισ. ευρώ, οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν απ' την τσέπη τους 900 εκατ. ευρώ (32%).

Οι αποφάσεις κυβέρνησης - ΕΟΠΥΥ προβλέπουν ότι τα εν λόγω όρια συνταγογράφησης ανά ειδικότητα θα δοθούν σε ηλεκτρονική μορφή στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ, προκειμένου να προσαρμοστεί το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ώστε ο γιατρός να μην μπορεί να συνταγογραφήσει ανά μήνα φάρμακα των οποίων η συνολική δαπάνη υπερβαίνει κατά 20% το αντίστοιχο μηνιαίο όριο, με δικαίωμα υπέρβασης μόνο για δύο μήνες. Μετά από αυτό, ο άρρωστος ή θα πρέπει να απευθυνθεί σε άλλο γιατρό, που δεν έχει υπερβεί το πλαφόν, ή επιλέγοντας το γιατρό που τον παρακολουθεί, να πληρώσει απ' την τσέπη του επισκέψεις και συνταγές!

17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΣΝΙΕ
Απαράδεκτες μεθοδεύσεις από το καθαιρεμένο προεδρείο

Επί της ουσίας ζητάει από τους συνέδρους να τους διαπιστεύσει η εργοδοσία!

Λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή του 17ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), που γίνεται αύριο στην Αθήνα, το καθαιρεμένο προεδρείο της Ομοσπονδίας επιβεβαιώνει άλλη μια φορά το ρόλο του στο πλάι των επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας: Ζητάει από τους αντιπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά «εργοδοτικά διαπιστευτήρια», προκειμένου να λάβουν μέρος στο συνέδριο!

Σε έγγραφό τους οι καθαιρεμένοι από την πλειοψηφία του ΔΣ της Ομοσπονδίας, Β. Γκλεζάκος (πρόεδρος) και Κ. Κρέτσης (γενικός γραμματέας) αναφέρουν: «Παρακαλούμε να μας αποστείλετε βεβαιώσεις απασχόλησης από τις επιχειρήσεις που εργάζεστε, που να φαίνεται ότι έχετε Σύμβαση Εξαρτημένης Εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου, προκειμένου να συμπληρώσουμε τα απαραίτητα πιστοποιητικά έγγραφά σας και να λάβετε μέρος στο 17ο Συνέδριο».

Το κλαδικό σωματείο του Πειραιά καταγγέλλει τις πρωτοφανείς εργοδοτικές πρακτικές: «Από πότε, συνάδελφοι, η συνδικαλιστική ιδιότητα και δράση νομιμοποιείται μέσα από τα γραφεία της εργοδοσίας; Από πότε οι εργοδότες νομιμοποιούν συνέδρια εργαζομένων; Η νομιμοποίηση των αντιπροσώπων είναι υπόθεση του συνδικάτου και των εργαζόμενων μελών του, που μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται τους εξέλεξαν για να τους αντιπροσωπεύουν στο συνέδριο».

Πέρα από το γεγονός ότι μόνο τα σωματεία, με διαδικασίες που προβλέπονται καταστατικά, είναι αρμόδια να ελέγχουν τα μέλη τους, με την απαράδεκτη πρακτική των καθαιρεμένων εργοδοτικών συνδικαλιστών αποκλείονται αυτόματα από το συνέδριο και όσοι εργαζόμενοι έχουν απολυθεί, όσοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας κλπ.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά προειδοποιεί και δηλώνει «ότι τα παιχνίδια τους μπροστά στο Συνέδριο, για να διαμορφώσουν το κατάλληλο κλίμα και τους κατάλληλους συσχετισμούς, δεν θα περάσουν. Η προσπάθειά τους για αποκλεισμό των εκλεγμένων αντιπροσώπων του συνδικάτου, της διαφορετικής άποψης, της ταξικής στάσης στα προβλήματα των εργαζομένων, από τις εργασίες του συνεδρίου δεν θα περάσει».

Να φύγουν οι εργοδοτικοί

Το 17ο Συνέδριο της ΟΣΝΙΕ είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς επιβάλλεται η αλλαγή συσχετισμών για να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι στην Ιδιωτική Υγεία από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Το προεδρείο της ΟΣΝΙΕ καθαιρέθηκε από την πλειοψηφία του ΔΣ της Ομοσπονδίας τον Ιούλη του 2012, αφότου υπέγραψε κρυφά από τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ μια κατάπτυστη, προδοτική ΣΣΕ με το Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ): Οι εργαζόμενοι στις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα έχουν υποστεί μειώσεις 15% στους μισθούς, επιπλέον μείωση μέσω της κατάργησης όλων των βασικών επιδομάτων, όπως νοσοκομειακό, ανθυγιεινό, κλειστών χώρων, αλλά και κατάργηση ειδικών ωραρίων και αδειών για χώρους με μεγάλο επαγγελματικό κίνδυνο, όπως ακτινολογικά και μικροβιολογικά εργαστήρια, οι ΜΕΘ, τα χειρουργεία, οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού.

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» προειδοποιεί «όλους τους αντιπροσώπους του συνεδρίου και όλους τους εργαζόμενους, ότι η καθαιρεμένη διοίκηση της ΟΣΝΙΕ ετοιμάζεται να υπογράψει ΣΣΕ για το 2014 με νέες μειώσεις μισθών και νέες ανατροπές στους όρους εργασίας».

Οι ταξικές δυνάμεις στάθηκαν διεκδικητικά δίπλα στους εργαζόμενους του κλάδου, που «ιδιαίτερα στις μικρές μονάδες ιδιωτικής υγείας (κλινικές, διαγνωστικά, γηροκομεία) γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει να δουλεύεις ατέλειωτες ώρες και μέρες χωρίς σταματημό, με οφειλόμενα ρεπό για να αυξηθούν κι άλλο τα κέρδη των εργοδοτών. Τι σημαίνει να είσαι απλήρωτος επί μήνες, δουλεύοντας τζάμπα, παίρνοντας προκαταβολή ψίχουλα».

Ανάμεσα σε άλλα, διεκδικούν υπογραφή ΣΣΕ που να καλύπτει τις ανάγκες και επαναφορά της ΣΣΕ του 2009, με κατοχυρωμένα όλα τα μισθολογικά και θεσμικά δικαιώματα.

Δράσεις συνδικάτων και φορέων

Συνδικάτα και μαζικοί φορείς συνεχίζουν τη δράση τους για τα ζητήματα της Υγείας.

Τη Δευτέρα, 20 Γενάρη:

  • Η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας ΠΑΜΕ Νομού Ηρακλείου διοργανώνει σύσκεψη στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου (αίθουσα «Ν. Σουκατζίδη» στο υπόγειο) με θέμα: «Οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας και οι θέσεις του ΠΑΜΕ - Σχέδιο δράσης».
  • Το κλαδικό Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Νομού Αχαΐας καλεί όλα τα ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε σύσκεψη στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας για την οργάνωση της πάλης για δημόσια και δωρεάν παροχή Υγείας.

Την Πέμπτη, 23 Γενάρη: Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας διοργανώνει σύσκεψη στις 7 μ.μ., στην ισόγεια αίθουσά του. Καλούνται να συμμετάσχουν τα σωματεία της δύναμης του ΕΚΛ, τα συνταξιουχικά σωματεία, οι Σύλλογοι Αυτοαπασχολουμένων - Μικρών ΕΒΕ και Αγροτών, η Ενωση Γυναικών (μέλος ΟΓΕ) και οι Λαϊκές Επιτροπές των συνοικιών της Λάρισας.

Την Παρασκευή, 24 Γενάρη: Οι Τοπικές Γραμματείες ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ Ικαρίας - Φούρνων διοργανώνουν κατά τόπους απογευματινές συγκεντρώσεις.

Τη Δευτέρα, 27 Γενάρη: Η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας ΠΑΜΕ Νομού Ηρακλείου διοργανώνει κινητοποίηση στις 11 π.μ. στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Την Τρίτη, 28 Γενάρη: Η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας ΠΑΜΕ Νομού Ηρακλείου διοργανώνει συλλαλητήριο στις 7 μ.μ. στην πλ. Ελευθερίας.

Απεργία στο «Ερρίκος Ντυνάν»

Απεργούν τη Δευτέρα και την Τρίτη οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν». Διεκδικούν άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, που φτάνουν τους 12 μήνες, διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, καθώς και να περάσει το νοσοκομείο στο Δημόσιο, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και χωρίς πληρωμές για τους ασθενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ